Een stedentrip naar Aken, het Romeinse kuuroord met de kerk van Karel de Grote

Aken, of Aachen zoals de Duitsers zeggen, was al een populaire reisbestemming in de tijd van de Romeinen. Ook nu nog bezoeken meer dan 17 miljoen toeristen jaarlijks de stad. Met de lange geschiedenis en het drielanden punt vlakbij is er genoeg te beleven om van een stedentrip in Aken een succes te maken.

De enorme Dom van Aken

Aken ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen tegen zowel de Nederlandse als de Belgische grens aan, ter hoogte van Zuid-Limburgse Vaals.

Omdat het zo dicht bij de Nederlandse grens ligt, is een stedentrip Aken makkelijk te combineren met een vakantie in Zuid-Limburg of een bezoek aan Kerkrade of Maastricht. Aken is een fijne compacte stad, zodat je alles lopend kunt bekijken.

De naam Aken komt waarschijnlijk van het Latijnse woord ‘aqua’, dat water betekent. De stad werd namelijk door de Romeinen graag bezocht voor de thermale bronnen.

Deze warmwaterbronnen zijn ook de reden, dat Karel de Grote in de achtste eeuw deze plek koos om een paleis en regeringsgebouwen te vestigen. De door hem gestichte Dom is nog steeds een belangrijke bezienswaardigheid.

Ook is het nog mogelijk om van het water van de bronnen te genieten. Als je toe bent aan een ontspanning en wellness, is een vakantie in Aken precies wat je nodig hebt.

Landal Hoog Vaals in het voorjaar

Tip: Landal Hoog Vaals

Op maar 7 km van het centrum van Aken ligt het vakantiepark Landal Hoog Vaals. Een prachtig park met mooi uitzicht op het Limburgse heuvellandschap.

De Dom van Aken, gebouwd door Karel de Grote

De gouden buste van Karel de Grote in de schatkamer van de Dom

De Dom van Aken is gebouwd als onderdeel van het gebouwencomplex van Karel de Grote. Rond het jaar 800 was het gedeelte met de koepel klaar. In de eeuwen daarna werd het uitgebreid met onder andere torens en verschillende kapellen tot het gebouw, dat het nu is.

In de Dom van Aken worden de beenderen van Karel de Grote bewaard in de gouden Karelschrijn, die je achter het altaar vindt. In de Mariaschrijn worden naar verluid de windselen van Jezus en een tuniek van Maria bewaard. In de schatkamer van de Dom kun je de zilveren en gouden schatten bewonderen, die in de eeuwen zijn verzameld.

Vergeet als je in de Dom bent niet om goed omhoog te kijken, anders mis je de prachtige plafondschilderingen.

Tegenover de Dom vind je stadhuis van Aken. Gebouwd op de oude muren van het paleis van Karel de Grote, is dit gotische bouwwerk zeer indrukwekkend. Alleen de Granustoren is nog overgebleven van het oorspronkelijke paleis. Ook het stadhuis is te bezoeken.

De warmwaterbronnen waar de Romeinen al op afkwamen

De Eilisenburnnen in Romeinse stijl

Aken wordt het meest geroemd om zijn warmwaterbronnen. Deze bronnen waren de reden dat de Romeinen zich hier vestigden. En ze zijn nog steeds een reden voor veel toeristen om een stedentrip naar Aken te plannen.

In en om Aken zijn meer dan 30 bronnen te vinden, waar zo’n 3,5 miljoen liter water per dag uit komt. Het water zit boordevol mineralen en heeft een temperatuur tot 75 graden Celsius.

De Elisenbrunnen werden in de 19e eeuw door het stadbestuur gebouwd om het bronwater uit te kunnen geven aan de bewoners en toeristen. Nadat het in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest is het weer opgebouwd.

Zo kan je ook vandaag de dag nog genieten van het bronwater, dat op een temperatuur van 52 graden Celsius uit de Keizersbron komt. Het water is wel sterk zwavelhoudend, dus de rotte-eierenlucht krijg je er gratis bij.

Om nog meer te kunnen genieten van al het goede, dat de Akense bronnen te bieden hebben, ga je naar de Carolus Thermen. Dit wellness complex biedt de mogelijkheid om te baden in het warme water uit de bronnen. Naast de baden kun je ook ontspannen in de sauna of het stoombad of kun je genieten van een massage.

Tip: Hotels dichtbij Carolus Thermen

Wil je lekker gaan genieten van een dagje Carolus Thermen? Dan is het fijn als je kan overnachten in een hotel in de omgeving.

Oude stadsmuren, torens en poorten

De Ponttor, één van de twee overgebleven stadspoorten van Aken

Van de oude stadsmuur, die de stad ooit moest beschermen tegen ongewenste bezoekers, zijn nog enkele gedeeltes te bezichtigen.

De stad werd oorspronkelijk omringd door 2 muren, de binnen- en de buitenmuur. De binnenmuur werd gebouwd in 1172, de buitenmuur rond 1300. Er zijn nog verschillende torens te bezoeken, die onderdeel waren van deze stadmuur.

Ook zijn er nog 2 stadspoorten bewaard gebleven, de Marschiertor en de Ponttor. Bij de toeristeninformatie bij de Elisenbrunnen kun je een kaart van Aken krijgen, waar deze torens en poorten opstaan, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden.

Winkelen in Aken

Veel terrassen in de omgeving van de Dom

In Aken kun je goed winkelen en het is vaak net wat goedkoper dan in Nederland!

Een vrij nieuw winkelcentrum is Aquis Plaza. Je vind er vele bekende merken en er zijn ook wat restaurants en café's. Dit winkelcentrum ligt op wandelafstand van het oude centrum.

Loop je van Aquis Plaza richting de Dom, dan kom je door de bekendste winkelstraat van Aken. De Adalbertstraße is autovrij. Rondom de Dom en de Markt vind je winkelstraatjes met kleine winkeltjes. 

Wil je na het shoppen een leuk terras of restaurant bezoeken? Dan kan je rondom de Dom terecht of op één van de andere pleintjes in de stad.

Ga je eind november of in december naar Aken, dan kun je er genieten van de gezellige kerstmarkt. Deze staat in de omgeving van de Dom en het Stadhuis.

Een mooi huisje in Gemmenich

Tip: Verblijf in een natuurhuisje dichtbij Aken

Vind je het leuk om de stad Aken te bezoeken, maar logeer je liever net buiten de stad op een rustig plekje? Natuurhuisjes heeft een paar hele leuke in de omgeving van de stad.