Vakantie in Thüringen: cultuur snuiven en genieten van het woud

In het hart van Duitsland ligt Thüringen, met zijn Thüringer woud ideaal voor natuurliefhebbers. Daarnaast zijn er in Thüringen maar liefst zeven mooie steden te vinden, boordevol cultuur en elk met een geheel eigen karakter.

Patrick bij de Wartburg in Eisenach, Thüringen

Thüringen, in het voormalige Oost-Duitsland, is vooral bekend van het Thüringer Woud. Maar mocht je denken dat dit vooral een donker bos is, dan heb je het mis.

Het Thüringer woud is een midden-gebergte in het Zuiden van Thüringen. Naast bossen vind je hier leuke stadjes en ook het Wartburg bij Eisenach.

Voor de cultuur-liefhebber is er ook genoeg te doen. Zo vind je in Erfurt een van de best bewaarde middeleeuwse stadskernen van heel Duitsland. En is Weimar de stad van Goethe en Bauhaus.

Hieronder hebben we de mooiste plekken van Thüringen in Duitsland op een rijtje gezet.

Historische figuren komen tot leven in Weimar

Patrick poseert bij het standbeeld van Goethe en Schiller in Weimar

Tijdens een vakantie in Thüringen mag je een bezoek aan de stad Weimar absoluut niet overslaan. Het is de culturele bakermat van de regio.

Met vroegere bewoners als Bach, Gropius, List, Goethe en Schiller beschikt de stad over een rijk cultureel erfgoed, dat onder andere duidelijk naar voren komt in de kunstcollectie van het Bauhaus-museum.

Toch staat Weimar voornamelijk bekend als Goethestad. Zo kun je er het Goethehuis bezichtigen, waar het leven van de grote filosoof via een tentoonstelling in kaart is gebracht.

Dorint hotel in Weimar

Tip: Dorint Am Goethepark Weimar

Heel fijn hotel op drie minuten wandelen van het centrum van Weimar. De bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet te bereikbaar.

Slenter door het knusse centrum van Erfurt

Patrick bij de beroemde Krämerbrug in Erfurt

Als één na oudste stad van Duitsland met een goed bewaard middeleeuws centrum, is Erfurt een sfeervolle bestemming voor een stedentrip.

De imposante Marien Dom is het eerste gebouw dat in het oog springt als je door de stad loopt. Naast de enorm brede trap die naar de ingang leidt, staat deze kathedraal bekend om het feit dat Maarten Luther hier ooit priester was.

Verder is het leuk om in Erfurt naar de Krämerbrug te gaan, de plek waar bewoners vroeger goederen verhandelden. Tegenwoordig staan er schattige winkeltjes in typisch Duitse stijl op de brug, waardoor het een knusse straat is om doorheen te struinen.

Hotelkamer van Hotel Am Kaiseraal

Tip: Hotel Am Kaisersaal

Prima 3 sterren hotel aan de rand van het historische centrum van Erfurt. Heeft ook kamers voor mensen met lichamelijke beperking en voor gezinnen.

Jena, de stad van de Carl Zeiss lenzen

Patrick bij het oudste stadhuis van Duitsland, in Jena

Misschien ken je de naam Carl Zeiss Jena van de voormalig Oost-Duitse voetbalclub. Of van de Zeiss lenzen van je camera.

In de 19e eeuw studeerde Carl Zeiss aan de Universiteit van Jena. Enige jaren later startte hij zijn bedrijf in optica. Door verschillende technologische vernieuwingen groeide het bedrijf uit tot de autoriteit op het gebied van lenzen.

De wereldoorlogen, DDR-tijd en de hereniging met West-Duitsland zorgde voor vele ups en downs, maar tot de dag van vandaag is het bedrijf Carl Zeiss heel belangrijk voor de stad Jena.

In de stad zie je deze geschiedenis dan ook terug. Maar er is meer, zoals de restanten van een Middeleeuwse stadsmuur, en het oudste stadhuis van Duitsland.

Natuur en cultuur in het Thüringer Woud

Sabine aan de wandel in het Thüringer Woud

Het Thüringer Woud is een Middelgebergte dat van Eisenach in het Westen tot aan de grens met Saksen en Beieren in het Oosten loopt.

Behalve bossen en bergen vind je hier talrijke leuke plaatsen en bezienswaardigheden. Zoals Eisenach, met het prachtige kasteel de Wartburg, een absolute must als je in Thüringen bent.

Maar ook het prachtige vakwerkstadje Schmalkalden is een aanrader. En wil je alle bezienswaardigheden zien? Ga dan naar Mini-a-Thür in Ruhla.

Ook voor wandelaars is Thüringen een paradijs op aarde. Dwars door het Thüringer woud loopt de Rennsteig, al sinds 1330 een beroemd wandelpad.

Uitzicht over Hainich NP bij het Boomkroonpad

Ook in de rest van Thüringen kan je goed wandelen. Met ruim 20 gecertificeerde wandelpaden is de keuze reuze. Zo kun je kiezen voor een themawandeling, waarbij je vrij letterlijk in de voetsporen van Goethe kunt treden.

Adembenemende, panoramische uitzichten vind je voornamelijk op de Saale Horizontale route. Deze leidt je in ruim 72 kilometer dwars door de Saalevallei langs karakteristieke dorpjes en weelderige weides.

Of kies je voor een wandeling in Hainich, het enige echte Nationale Park van Thüringen? Met onder andere leuke belevenispaden en een boomkroonpad.

Culinaire hoogstandjes van Thüringen: Bratwurst en Kachelwurst

Zoals elke regio heeft ook Thüringen een aantal delicatessen te bieden. In Erfurt kun je bijvoorbeeld de Erfurter Kachelwurst proberen, een gerecht van varkens- of ganzenbloed, uien, broodkruimels en melk.

Wellicht iets toegankelijker voor het grote publiek is de Thüringer Bratwurst, waar in het plaatsje Mülhausen zelfs een geheel museum aan is gewijd.

Concentratiekamp Buchenwald: het afschuwelijke verleden van Duitsland

Het monument voor Buchenwald bij de stad Erfurt

Een reis naar Thüringen in Duitsland is niet compleet zonder een bezoek aan concentratiekamp Buchenwald.

Hoewel het concentratiekamp voor een groot deel is afgebroken, is er door middel van indrukwekkende tentoonstellingen nog genoeg te leren over de afschuwelijke geschiedenis van deze plek.

Alleen de kamppoort, wachttorens en het crematorium zijn bewaard gebleven. Bij de stad Erfurt is een indrukwekkend monument gewijd aan de gruwelen van Buchenwald.

Van avontuurlijke glijbanen tot bijzondere diersoorten

Badewelt Waikiki

Als je met (jonge) kinderen reist, mag je het tropisch zwembad Waikiki Badewelt eigenlijk niet overslaan. Zeker als het kwik naar zomerse temperaturen stijgt, is dit een heerlijke plek om je een dag te vermaken. Voor de liefhebbers zijn er ook verschillende sauna’s waar je gebruik van kunt maken.

Een verblijf in het knusse Erfurt combineer je gemakkelijk met een bezoek aan de dierentuin van Erfurt, dat in de top vijf van beste dierentuinen in Duitsland staat.

Deze dierentuin staat erom bekend dat alle dieren zeer ruime verblijven hebben en dat het park een goed verzorgde uitstraling heeft. Een heerlijke plek om op een zonnige lentedag een paar uur rond te slenteren, voor jong én oud.

Fiets langs de zeven mooiste steden van Thüringen

Kasteel Wartburg in Eisenach

Thüringen leent zich uitstekend voor fietstochten voor allerlei niveaus. Als je graag de prachtige groene natuur wilt verkennen, kun je het vlakke Imtal fietspad nemen, dat je via meanderende rivieren van Rennsteig tot Saale voert.

Echte fietsfanaten kunnen kiezen voor de Werratal-Radweg route, dat het Thüringer Woud doorkruist.

Een andere mooie route om met de fiets te doen is de Thüringer stadsketen. Als je zoveel mogelijk wilt zien en doen tijdens je vakantie in Thüringen, dan is dit een echte aanrader. Je fietst door de afwisselende landschappen van Eisenach tot aan Altenburg, met stops in onder andere Erfurt en Weimar.

Op de fiets ondek je prachtige stadje met vakwerkhuisjes

Tip: Fietsvakantie Thüringen van Eisenach naar Altenburg

Tijdens deze 8 daagse fietsvakantie van Fital verblijf je in mooie hotels en wordt de bagage gebracht. Retourtransport en ontbijt is inbegrepen.

Wandel langs bijzondere monumenten van de voormalig Oost-Duitse grens

Als je veel interesse hebt in de bewogen geschiedenis van Duitsland, dan is een wandelroute langs het voormalige IJzeren Gordijn een goede optie.

Juist door het verleden van dit gebied heeft de natuur hier haar eigen gang kunnen gaan. Het gevolg is de zogenoemde Groene Band, een uniek landschap met veel zeldzame plant- en diersoorten.

Tip: Wandelen door natuur en geschiedenis

Deze mooie 10-daagse wandelvakantie laat je de natuur en geschiedenis van Oost-Duitsland ontdekken. Je overnacht op drie verschillende hotels in Krippen, Eisenach en Quedlinburg.