Vakantie in Zuid-Duitsland, Dirndls en Lederhosen in bergen en bossen

Zuid-Duitsland, daarbij denk je direct aan de Lederhosen en Dirndls, de traditionele kledij. En aan bergen en bossen, een ideale bestemming om vakantie te vieren dus.

Zuid-Duitsland bestaat eigenlijk maar uit 2 deelstaten: Beieren en Baden-Württemberg. Maar dat zijn wel hele grote.

Het Zwarte Woud, bos of gebergte?

Bossen, bergen, en de Triberg watervallen in het Zwarte Woud

Baden-Württemberg ken je vooral vanwege het Zwarte Woud. De naam suggereert een donker bos, maar het is in feite de benaming van het Middengebergte in Zuid-West Duitsland. Een flink bebost gebergte, dat dan weer wel.

Het Zwarte Woud is een heel mooie vakantiebestemming, waar veel te doen is.

Hier bezoek je watervallen, de grootste koekoeksklok ter wereld en, voor de waaghalzen, het mooiste pretpark ter wereld: Europa-park. Waar je trouwens niet in een achtbaan hoeft om er een geweldige dag te beleven.

Er is meer in Baden-Württemberg

Het kasteel van Heidelberg in Baden-Württemberg

Maar er is meer in Baden-Württemberg dan het Zwarte Woud alleen. Van het Zuid-Westen tot het Noord-Oosten van de deelstaat loopt bijvoorbeeld de Schwäbischer Alb. Ook een middengebergte, maar dan wat meer heuvelachtig en minder bebost.

Hier bevinden zich tal van burchten en kastelen. Bovendien vertellen de vele grotten, gevonden fossielen, kraters en meteorietgaten over de oude geschiedenis van het landschap.

En dan zijn er nog de steden. Het prachtige Heidelberg in het Noorden van de deelstaat. De hoofdstad Stuttgart, waar Mercedes en Porsche geboren zijn (van beiden kan je een museum bezoeken). En het mooie Ravensburg in het Zuiden, de stad van vele poorten en torens. Dichtbij de Bodensee met zijn knusse stadjes aan de oevers en het mooie bloemeneiland Mainau.

Meer bossen en bergen in Beieren

Patrick kijkt zijn ogen uit vanaf de Jenner Bergalm in Beieren, Zuid Duitsland

De andere deelstaat in Zuid-Duitsland is natuurlijk Beieren. Met München als de hoofdstad, en de bergen van de Duitse Alpen in het Zuiden. Maar Beieren heeft ook bossen, glooiende heuvels en meren.

In het Westen van Beieren loop de Romantische route langs een oude handelsroute van Würzburg aan de Main tot aan de Alpen. Hij komt langs Middeleeuwse steden, mooie landschappen, passeert de Donau en komt aan bij het mooiste kasteel van allemaal: Slot Neuschwanstein in de Allgäu.

In het Oosten van Beieren liggen veel natuurgebieden. Het prachtige Altmühltal bijvoorbeeld, met vreemde rotsformaties in een rivierenlandschap. En de Fränkische Schweiz met zijn kalkrotsen en grotten met druipsteenformaties.

Het meest bekende natuurgebied is misschien wel het Beierse woud. Mooie groene bossen in het berglandschap tegen de grens met Tsjechië.

Volg de Donau in Duitsland

De nog jonge Donau bij Tuttlingen

De beroemde Donau is de op één na langste rivier van Europa (na de Wolga), en de langste van de Europese Unie. Hij stroomt door maar liefst 10 landen, maar het langste traject legt hij af in Duitsland.

De Duitse Donau ontspringt in het Zwarte Woud, en stroomt dan langs de Schwabische Alb naar Beieren. Deze deelstaat doorkruist hij helemaal van West naar Oost, om in het uiterste Zuid-Oosten bij Passau de grens naar Oostenrijk over te steken.

Onderweg verandert de Donau van een klein stroompje, dat zelfs nog even verdwijnt, in een brede rivier. Hij passeert daarbij leuke dorpjes, prachtige steden, adembenemende landschappen en heerlijke vakantieplekjes.