Vakantie in Hessen: kuren, wijnen en wandelen in het land van Grimm

De deelstaat Hessen in Duitsland staat bekend om zijn kuuroorden, Riesling-wijn, en fantastische natuurlandschappen. Op vakantie in Hessen ontmoet je bovendien de beroemde sprookjesschrijvers de gebroeders Grimm.

Kasteel Sababurg in hessen. Was dit het kasteel van Doornroosje?

Of je nu cultuur wilt snuiven, winkelen, op een gezellig terras zitten of lekker de natuur in wilt en wilt bewegen, een vakantie in Hessen biedt het allemaal.

Hessen ligt in het centrum van Duitsland, tussen de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Thüringen, Beieren, Baden-Württemberg en Rijnland-Palts in.

In het zuiden van Hessen ligt (een deel van) het Rijn-Main-gebied met de grote steden Frankfurt am Main, Wiesbaden en Darmstadt. Ten westen van Wiesbaden, langs de Rheingau in het Rijndal, vindt de wijnbouw plaats.

In het westelijke centrum van de deelstaat vind je het mooie Lanhtal. En helemaal in het noorden ligt de stad Kassel en de ongerepte natuurlandschappen van het Nationalpark Kellerwald-Edersee.

Tip: Verwen Hotel Göbel's Rodenberg

Dit hotel is de plek om lekker te genieten. Van de mooie uitzichten vanaf je balkon, van het relaxen in de sauna, van de mooie omgeving of de sportieve mogelijkheden. Het is er ook heel leuk voor kinderen met speeltuin binnen en buiten, klimwand, zwembad en nog veel meer....

Wijnen in het historische Rijndal

Wijngaard in de Rheingau

Het Rijndal behoort tot het UNESCO werelderfgoed en is ook het thuis van de wijnstreek Rheingau.

Deze streek tussen Koblenz en Rüdesheim was zeer voornaam in de Middeleeuwen. Dat is terug te zien aan de historische vestingstadjes en de vele kastelen en burchten.

Op de steile hellingen van het dal worden de druiven gekweekt voor de uitstekende Riesling uit Rheingau. Dus dat wordt wijnen in het Rijndal!

Wiesbaden: kuuroord en Nice van het Noorden

Het Kurhaus in Wiesbaden

Wiesbaden is de hoofdstad van de deelstaat Hessen in Duitsland en ligt aan de oever van de Rijn.

De stad heeft de bijnaam ‘Nice van het Noorden’. Die bijnaam verdient het aan haar imposante gebouwen (bekijk het Staatstheater, het casinogebouw, de Marktkirche en het Neues Rathaus) gecombineerd met aantrekkelijke parken en lanen.

Daarnaast heeft het de vibe van een moderne stad waar je kunt flaneren over winkelstraten als de Kirchgasse, de Langgasse en de luxe Wilhelmstraße. Wiesbaden trekt veel toeristen vanwege de thermale baden en de warmwaterbron die in de stad ligt bij het Kurhaus.

Het Achat Hotel in Wiesbaden

Tip: Achat Hotel Wiesbaden City

Het Achat Hotel ligt in het wandelgebied van Wiesbaden op nog geen kilometer van het kuurpark en de Schlossplatz.

Frankfurt am Main: indrukwekkende metropool

Mooie vakwerkhuizen in het centrum van Frankfurt

Frankfurt is één van de meest aansprekende steden van Duitsland. Het is een ware metropool met een indrukwekkende skyline, maar te midden daarvan schuilt een charmant centrum met vakwerkhuizen waar het goed toeven is.

Vooral de Römerberg, het centrale marktplein, is een schitterende plek. Bezoek ook één van de vele musea die stad rijk is en sla voorname gebouwen als de Sint-Paulskerk, de Dom van Frankfurt en de Alte Oper niet over.

Vanuit Frankfurt kun je ook het Taunusgebergte bezoeken, waar je onder andere het grote openluchtmuseum Hessenpark vindt. Ook de Saalburg, het enige gereconstrueerde Romeinse fort ter wereld, is het bezoeken waard. Lees hier meer over de stad.

Hotel My Main in Frankfurt met uitzicht op de rivier

Tip: Hotel My Main in Frankfurt

Wat een mooie ligging heeft dit hotel. In de oude binnenstad met uitzicht op de rivier. Kerstmarkten liggen om de hoek.

Bezoek de sprookjesstad Kassel

Het Wilhelmshöher Park in Kassel

De stad Kassel wordt ook wel de sprookjesstad genoemd, omdat de gebroeders Grimm hier lange tijd gewoond hebben.

Die connectie vind je terug in Grimmwelt Kassel, een interactief museum over de gebroeders Grimm. Hier wordt de maatschappelijke en politieke invloed van de broers belicht. Het is een museum dat leuk is voor alle liefhebbers van sprookjes.

Vergeet in Kassel niet het grootste bergpark van Europa te bezoeken: het Wilhelmshöher Park. Hier vind je het mooie Schloss Wilmeshöhe en een gigantische waterval.

Best Western Hotel Kurfürst Wilhelm I in het centrum van Kassel

Tip: Best Western Hotel Kurfürst Wilhelm I

Fijn hotel in het centrum van Kassel dichtbij het station. Bezienswaardigheden liggen op wandelafstand. Maar je kan ook gemakkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer.

Nationalpark Kellerwald-Edersee: paradijs voor wandelaars

De Edersee met stuwdam

In het noorden van Hessen vind je de ongerepte natuurlandschappen van het Nationalpark Kellerwald-Edersee. Met paadjes die slingeren door uitgestrekte bossen met eiken en beuken is dit een paradijs voor wandelaars.

Sommige bomen hier zijn zo bizar gevormd, dat ze doen denken aan het land van de kobolden. De bossen in het Nationaal Park maken deel uit van het UNESCO-natuurerfgoed 'oude beukenbossen in Duitsland'.

Aan de voet van het berglandschap vind je de blauwgroene Edersee. Dit is een van de grootste stuwmeren van Duitsland met eindeloze mogelijkheden voor watersporters tijdens hun vakantie in Hessen.

Lahntal: varen, wandelen of fietsen langs charmante stadjes

De heerlijkheid Runkel langs de Lahn

Vanuit het Rothaargebergte richting de Rijn stroomt de rivier Lahn. In het dal van de rivier liggen charmante, pittoreske stadjes als Wetzlar, Weilburg, Limburg en Marburg.

Ook kun je hier wandelen op één van de talrijke wandelroutes. Of bekijk het Lahntal vanaf de rivier tijdens een kanotocht. 

Ook fietsers kunnen uitstekend aan hun trekken komen in deze streek. De Lahntal radweg volgt vrijwel de gehele loop van de rivier, en is één van de klassiekers onder de Duitse fietspaden.

Marburg

Tip: Fietsvakantie langs de Lahn

Een prachtige 7-daagse fietstocht van Nassau naar Marburg. Onderweg zie je kastelen, oude steden, vakwerkhuisjes en geniet je van de prachtige natuur langs de rivier de Lahn. Logeren doe je in fijne hotels en bagage wordt vervoerd.

Slot Dillenburg: een stukje Nederlandse geschiedenis

In de 13e eeuw bouwde de toenmalige graaf van Nassau bij het stadje Dillenburg het Slot Dillenburg. Hier werd in 1533 ‘onze’ Willem van Oranje geboren en bracht hij zijn eerste 11 levensjaren door.

Hoewel van het kasteel niet veel meer over is, is op deze locatie wel in de 19e eeuw de Willemstoren gebouwd. In deze toren huist het Oranje-Nassaumuseum.

Büdingen: het verhaal van de kikkers

De Jeruzalempoort van Büdingen

Een uur boven Frankfurt vind je het duizend jaar oude stadje Büdingen, dat ontstond rondom een waterburcht.

Je loopt de stad binnen door de Jeruzalempoort, waar nog een deel van lange oude stadsmuur staat. Zodra je de stadsmuur bent gepasseerd, zie je vele mooie oude vakwerkhuizen, die door de bewoners zelf uitstekend zijn onderhouden.

Let ook op de vele beelden van kikkers. Traditie wil dat je een lokale bewoner naar het verhaal hierachter moet vragen.

Hotel Steinhaus 1718 in Büdingen

Tip: Hotel Steinhaus 1718

Heel fijn hotel met heerlijk ontbijt in het prachtige centrum van Büdingen. Ze hebben ook een familiekamer.