Vakantie in West-Duitsland, lekker (en) dichtbij

Duitsland is een vakantieland dichtbij, en dat geldt zeker voor het westelijk deel. Een vakantie in West-Duitsland biedt je mooie landschappen, veel activiteiten, mooie stadjes en lekker eten.

Bij West-Duitsland denk je misschien aan de Bondsrepubliek, vóór de hereniging met de DDR. Maar die tijd is alweer lang vervlogen.

Op deze website bedoelen we daarom met West-Duitsland simpelweg het westelijk deel van Duitsland.

Dit deel van Duitsland is populair onder Nederlandse vakantiegangers. Omdat het relatief dichtbij is, natuurlijk. Maar ook omdat het heel veel te bieden heeft.

Op deze pagina beschrijven we de verschillende deelstaten in West-Duitsland: Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Hessen en Saarland.

Met als bonus Nedersaksen, omdat deze Noordelijke deelstaat ook deels in het Westen ligt.

Noordrijn-Westfalen, met Ruhrgebied en natuur

Het prachtige dorp Monschau in de Eifel in Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen is de grote deelstaat direct over de grens. Met het Ruhrgebied, dat je misschien niet zo aanspreekt. Maar dat is onterecht, want er is hier veel te doen rond het oud-industriële erfgoed in de regio.

Diverse steden zijn ook de moeite waard. Vooral in December, als de kerstmarkten er zijn. Maar ook in de rest van het jaar zijn steden als Keulen en Düsseldorf aanraders.

Maar Noordrijn-Westfalen biedt ook een mooie natuur. In het Sauerland bijvoorbeeld. Of in het Nationaal Park de Eifel in het Zuiden

Rijnland-Palts

Eén van de kastelen aan de Rijn in Rijnland-Palts

De Eifel loopt door naar de deelstaat Rijnland-Palts die iets Zuidelijke ligt. Hier vind je het stroomgebied van de Moezel en de (Midden-)Rijn. Met de bijbehorende stadjes en wijngebieden.

Trier, de oudste stad van Duitsland ligt ook hier met zijn Romeinse monumenten. Maar ook Mainz en Koblenz zijn mooie steden.

In het Zuiden van de deelstaat ligt de streek Palts. Met een heerlijk klimaat en glooiende heuvels is dit één van Duitslands grootste wijngebieden. Bovendien ligt hier het natuurgebied het Paltserwoud, wat het verlengde is van de Vogezen in Frankrijk.

Sprookjes en vakwerkhuizen in Hessen

Willemshoherpark in Kassel, Hessen

De deelstaat Hessen bevat zo ongeveer alles wat Duitsland zo mooi maakt.

Vakwerkhuizen, glooiende landschappen met wijngebieden en grote en kleine steden.

Dit is bovendien het gebied van de gebroeders Grimm. En overal vind je verwijzingen naar hun sprookjes langs de zogenaamde Märchenstrasse, oftewel Sprookjesroute.

Het klein maar fijne Saarland

De Saarschlieffe is de bekendste bezienswaardigheid in Saarland

Een kleine deelstaat in het uiterste Zuid-Westen van Duitsland is Saarland.

Een groene deelstaat, die je heerlijk op de fiets of wandelend kan ontdekken.

Maar je vindt hier ook mooie stadjes en kastelen in het landschap.

En de hoofdstad Saarbrücken, dat als universiteitsstad veel kroegjes en restaurants kent.

De grote deelstaat Nedersaksen in het Noord-Westen

Het museumdorp Cloppenburg in Nedersaksen

Helemaal in het Noord-Westen ligt dan nog de deelstaat Nedersaksen. Deze deelstaat hoort bij Noord-Duitsland, maar is zo groot dat het ook een deel van het Westen beslaat.

De streken Ostfriesland, Emsland en Bentheim zijn snel vanuit Nederland bereikbaar. Maar dat geldt eigenlijk ook voor de streken meer naar het Oosten van Nedersaksen.

Het landschap in het Zuid-Westen van de deelstaat is redelijk vlak. Met af en toe mooie natuurgebieden zoals het Teutoburgerwoud.