De leukste kerstmarkten vind je in Duitsland

Ellenlange slierten houten stalletjes, een bekertje glühwein of een onvervalste bratwurst, dat kan niet anders dan op de kerstmarkt in Duitsland zijn! Ons buurland is gek op kerst en bouwt er graag een feestje omheen.

Mooie beelden bij een typische Duitse kerstmarkt

In Duitsland zijn kerstmarkten heel populair. Nu commercieel, maar ooit bedoeld als echte weihnachtsmarkt, om vreugde en warmte te brengen naar de stad. En om de inwoners de kans te geven elkaar te ontmoeten.

Elke kerstmarkt heeft zijn eigen specialiteiten. En omdat ze er vanaf november elk jaar al staan, kun je er ook meerdere bezoeken. Welke? We hebben de leukste kerstmarkten in Duitsland voor je opgezocht. Deze kerstmarkten mag je niet missen!

Wil je een grootse kerstmarkt met een enorme kerstboom? Of ga je liever voor iets kleins, sprookjesachtigs of zelfs middeleeuws? Als je wilt kun je tijdens het seizoen elke week wel een markt bezoeken, waarbij je zeker in de kerststemming komt.

Een historisch mooie kerstmarkt in Trier

De Hauptmarkt in Trier verandert vanaf November in een kerstmarkt

Voor historisch moois en een echt winterfeest ga je naar Trier. De kerstmarkt in deze stad is een waar genot.

Niet voor niets dat deze kerstmarkt populair is bij onze landgenoten. En dat terwijl het best een stukje rijden is. Er heerst een gemoedelijke sfeer en is veel nostalgie. Er is een relatief kleine markt, die de moeite waard is.

Naast de kerstmarkt heeft Trier veel gezellige winkels. En dat maakt dat er een compleet aanbod is qua kerstinkopen. Uiteraard kun je hier ook naartoe voor de lekkere hapjes.

Op zoek naar een kerstmarkt voor een romantisch uitje? Dan is Trier een aanrader. Alleen al door de sfeer en de typische gebouwen in deze stad. Een klassiek stadje met een klassieke kerstmarkt.

Tip: Mercure Hotel in Trier

Dit hotel ligt super centraal, pal tegenover de Porta Nigra. Je wandelt zo de winkelstraat in.

Een sprookjesachtige kerstmarkt in Cochem

Kerst in Cochem met het verlichte kasteel

Van zichzelf is Cochem al een idyllisch stadje. In het kerstmarktenseizoen wordt dat nog eens benadrukt door een sprookjesachtig sfeertje.

Het kasteel in Cochem, gebouwd op een heuvel, zorgt voor extra allure. Ben je op zoek naar een rustige kerstmarkt dan kun je op deze pittoreske plek prima terecht. Het is een wat kleiner marktje, dat deels overdekt is.

Het hoogtepunt op de kerstmarkt in Cochem is de levende kerststal. Deze is er maar enkele dagen, dus check vooraf wanneer dat is. Het kerstverhaal wordt in deze stal nagespeeld door het lokale theatergezelschap. De moeite waard!

Naar Cochem ga je voor je kerstinkopen, maar ook voor de lokale keuken. Vergeet niet een van de Moezelwijnen te proeven, als je er toch bent.

Tip: Hotel in centrum of langs de moezel in Cochem

Zoek je een romantisch vakwerk hotel in het centrum van Cochem of ééntje met uitzicht op de moezel? Kijk dan even bij Booking.com.

Frankfurt heeft de oudste en grootste kerstmarkt van Duitsland

De kerstmarkt in Frankfurt

De oudste en grootste kerstmarkt van Duitsland vind je in Frankfurt. Hier kun je je wel een paar dagen vermaken. Wist je dat er al in 1393 een kerstmarkt was in deze stad?

Al slingerend door de hele stad zijn kraampjes, van de Dom naar de belangrijkste winkelstraten van Frankfurt. Je vindt hier een enorme versierde boom, misschien wel de grootste en mooiste van het land.

Je doet er verrassende ontdekkingen en valt van de ene verbazing in de andere, ook qua gastronomie. Natuurlijk ga je hiernaartoe voor een Frankfurter worst, maar het aanbod is groter dan dat.

Verwacht de typische geur van gebrande amandelen, maar ook warenhuizen en mooie winkels. In Frankfurt kun je wel terecht voor je kerstinkopen!

Hotel aan de rivier in Frankfurt

Tip: Hotel My Main

Dit hotel ligt op een rustig plekje en heeft uitzicht vanuit de kamers op de rivier. Naar de kerstmarkt is een kleine wandeling van 500 meter.

Bijzondere sfeer op de kerstmarkt in Osnabrück

Sfeervolle verlichting bij de kerstmarkt in Osnabrück

Op deze kerstmarkt heerst een bijzonder sfeertje. Het is niet groot, maar wel populair bij onze landgenoten. Dat komt ook omdat het lekker dichtbij is.

De kerstmarkt in Osnabrück kun je knus noemen. Zo’n honderd kramen maken dat het eerder een romantische markt is, dan een jolige boel. Maar dat is misschien precies wat je zoekt.

Wat de markt uniek maakt, is een enorme speeldoos. Een instrument van zes meter hoog, waaruit de bekende kerstklassiekers klinken. Het kerstverhaal wordt in afbeeldingen op het instrument getoond.

De historische binnenstad staat garant voor een superdecor. Hier geniet je van alle lekkernijen, maar ook van de typisch kerstradities. Een fijn dagje uit!

Iedere wijk een andere kerstmarkt in Berlijn

Verlichte letters van de stad in Berlijn

Door de hele stad Berlijn is in elk district zijn eigen kerstmarkt. Dit maakt Berlijn zeer geschikt voor een meerdaagse kerstmarkttrip. De twee grootste kerstmarkten zijn te vinden bij de Gedachtniskirche en op de Gendarmermarkt.

Ook de kleinere markten zijn het bezoeken waard. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kijkje nemen bij een aantal oude ambachten als glasblazen of smeden? Dit kan op de Alexanderplatz.

Elke markt in Berlijn heeft zijn eigen unieke ervaring. Hou rekening met alle kerstmarktingrediënten, van lekker eten tot cadeaus, van draaimolens tot de grootste kerstpiramide van Europa. Je hebt na een kort bezoek aan Berlijn gelijk zin in de kerst thuis!

Christmas Avenue en andere kerstmarkten in Keulen

Schaatsbaan bij de kerstmarkt in Keulen

Op zoek naar een kerstmarkt waar je supermooie foto’s kunt maken? Denk dan eens aan de kerstmarkt in Keulen. Hier ga je naartoe voor de zes kerstmarkten, maar ook voor de kathedraal, wat helemaal de kerstsfeer weergeeft.

Eén van de kerstmarkten ligt aan het water, waar de markt gecombineerd wordt met bezienswaardigheden aan de haven. Met gemoedelijke zeelui en een uniek sfeertje.

In Keulen heb je ook de Christmas Avenue, een kerstmarkt die internationaal bekendstaat als magische markt in het homodistrict van de stad.

De zes markten zijn allemaal op loopafstand van elkaar en bieden activiteiten, maar ook interessante kerstcadeaus en -ingrediënten. De markten hebben elk hun eigen openingstijden, het is verstandig om dit vooraf te bekijken!

Verlichte kerstmarkt in de haven van Bremen

Kerstmarkt in Bremen

De haven in Bremen (let op: niet in de stad Bremerhaven, maar de kleine haven in Bremen zelf) wordt speciaal voor de kerstmarkt in kerstsfeer gebracht. Zo vind je hier verlichte bomen, maar ook verlichte boten. Een feestelijk geheel, in unieke setting.

Natuurlijk kun je ook hier genieten van de bratwurst of glühwein, maar ook van de vele muziekoptredens en andere vermakelijke voorstellingen.

Niet alleen bij de haven is een kerstmarkt, ook bij het stadhuis van Bremen. Hier wordt elk jaar een traditionele kerstmarkt opgebouwd, met bijna tweehonderd kramen.

In Bremen koop je op de kerstmarkt een handgeschilderde kerstbal. Of je doet jezelf een handgesneden kerststal cadeau. Voor elk origineel kerstcadeau kun je hier zeker terecht!

Tip: Hotels dichtbij de kerstmarkt in Bremen

Bij Booking.com hebben ze de hotels die dichtbij de kerstmarkt in Bremen liggen op een rijtje gezet.

Kerstmarkt net over de grens in het park bij Kleve

Net over de grens bij Nijmegen is Kleve te vinden, een stadje waar normaliter ook veel Nederlanders graag naartoe gaan. In Kleve is de kerstmarkt niet in het centrum van de stad, maar in het park. En dat levert schilderachtige plaatjes op!

Op de kerstmarkt in Kleve kun je niet alleen proeven en kopen, maar ook kijken en luisteren. Hier zijn namelijk muziekoptredens van verenigingen en koortjes die de markt een complete belevenis maken.

Maar uiteraard kun je ook op de markt terecht voor je kerstcadeaus. Bijvoorbeeld voor prachtig houtsnijwerk of unieke winteraccessoires. De talloze lichtjes maken de kerstmarkt hartstikke sfeervol.

Kerstmarkt binnen en buiten in Oberhausen

Toen wij in Oktober in Oberhausen waren werden de kerststallen al opgebouwd. Je ziet ze hier al staan op de achtergrond

In Oberhausen is één van de grootste Europese winkelcentra te vinden: CentrO. In dit centrum maken ze er elk jaar rondom de kersttijd een waar feest van, met prachtige versiering.

Maar ook buiten is er een kerstmarkt, met talloze kraampjes. Omdat je hier zowel buiten als binnen goed terecht kunt voor je kerstinkopen, is Oberhausen zeer geschikt als het weer minder goed is.

De grootste dennenbomen maken van deze kerstmarkt bijna een bos. Maar dan met talloze lichtjes, waardoor het een heus Weihnachtswald wordt mét authentieke kraampjes vol met koopwaar.

Middeleeuwse kerstmarkt in Esslingen

De Middeleeuwse kerstmarkt in Esslingen

In Esslingen am Neckar (vlakbij Stuttgart) ga je terug in de tijd met een middeleeuwse kerstmarkt. En dat is een unieke ervaring.

De middeleeuwse marktlui laten je zien welke ambachten er in hun tijd waren. Ook verhalenvertellers, jongleurs en acts als vuurvreters en boogschutters maken de kerstmarkt in Esslingen een belevenis.

Niet alleen beleven, ook proeven is er een aanrader. En uiteraard is niet alles middeleeuws, je kunt hier ook gerust naartoe voor je kerstcadeaus en ander kerstbenodigdheden.

Esslingen is de moeite waard voor een stedentripje, zeker in de kerstmarktentijd. Een traditionele markt, boordevol koopwaar en spektakel.

Foodfestival bij de kerstmarkten in Dresden

De kerstmarkt in Dresden

Ga je vooral naar de kerstmarkt voor het lokale eten? Dan is Dresden ‘the place to be’. Normaal gesproken is dit al walhalla voor mensen die van eten houden, in de kersttijd is er een waar foodfestival.

In Dresden zijn negen kerstmarkten. De bekendste is te vinden aan de Striezelmarkt. Er wordt in deze stad een parade georganiseerd (check vooraf de datum!) en het jaarlijkse Stollenfest. Hier wordt een enorme kerststol aangesneden, waar je als je geluk hebt een plakje van kunt bemachtigen.

Kerststollen zijn sowieso een lokale specialiteit. Naar de kerstmarkt in Dresden gaan zonder kerststol te kopen kan eigenlijk niet. Talloze kramen bieden snuisterijen en smakelijkheden. Een kerstmarkt uit een sprookje!

Kerstmarkt Dresden

Tip: Busreis kerstshoppen in Dresden en Leipzig

Met Kras kun je een 5-daagse busreis maken naar Dresden om je onder te dompelen in de gezellige kerstsfeer van deze stad. Ook breng je een bezoek aan de kerstmarkt van Leipzig.

De sprookjes van Grimm op de kerstmarkt in Kassel

Kabouters op de kerstmarkt in Kassel

Op zoek naar een kerstmarkt die bijzonder geschikt is voor kinderen? Bezoek dan de kerstmarkt in Kassel. Hier staat de hele markt in het teken van de sprookjes van de Duitse broers Grimm.

Niet alleen verhalen worden er verteld, ook is er genoeg koopwaar. Wat dacht je van kerstcadeautjes inslaan, lekker eten en drinken en ook nog eens genieten van een sprookjesachtige setting?

De kerstmarkt in Kassel is uitnodigend en heeft een unieke kerstsfeer. Een magische ervaring vol magische verhalen!

De mooiste kerstmarkt vind je in Düsseldorf

Net over de grens en daarom erg in trek bij de Nederlanders. In Düsseldorf vind je niet alleen marktjes op meerdere pleinen, je kunt je ook vergapen aan een levensgrote kribbe. Een bezoek waard!

Dit is wellicht de mooiste markt van het hele land. Hij is dagelijks geopend en door de kraampjes passend bij de stijl van de wijk kijk je je ogen uit.

Ben je op de kerstmarkt geweest in deze stad, dan kun je bijna niet wachten tot het echt kerst is. Alleen al door de geur van dennennaalden en zoveel lichtjes dat je nog ziet als je je ogen sluit. Winterwonderland!

Reis langs de kerstmarkten in Beieren

De kerstman op de kerstmarkt in Bamberg

Beieren is dé plek voor je kerstinkopen. In de verschillende stadjes in dit gebied kun je terecht voor traditionele kerstmarkten, winterwonderland en sprookjesachtige taferelen.

Deze 4-daagse busreis begint bij de kerstmarkt in Würzburg, waar niet alleen honderd kraampjes staan met lekkernijen en mooie koopwaar, maar ook kunstenaars hun expositie houden. 

Daarna ga je naar het prachtige Middeleeuwse stadje Rothenburg ob der Tauber. Het is al normaal al geweldig om door dit stadje, maar met de kerstsfeer helemaal.

De volgende dag kom je in Bamberg, dat op zeven heuvelen is gebouwd. De historische binnenstad is een mooi decor voor de kerstmarkt hier. Daarna reis je door naar Nürnberg. Het hoogtepunt van de reis, waar je geniet van oude ambachten, kerstconcerten, en een drankje uit een megaketel op het plein...

Kerstreis in sfeervol Mecklenburg-Voor-Pommeren

De kerstreis komt ook in Lübeck in Sleeswijk-Holstein

Mecklenburg-Voor-Pommeren is de deelstaat aan de Oostzee in Noord-Oost Duitsland. Hier vind je naast de beroemde kerstmarkten ook een romantisch kasteel. Hét plaatje voor een heerlijke kerstreis.

De omgeving staat garant voor een aantal Noord-Duitse kerstmarkten. De bekendste is in Rostock, waar de markt zich bevindt naast statige geveltjes, waar het stadje om bekendstaat. Hier beleef je je eigen wintersprookje.

Naar deze kerstmarkten ga je voor de geroosterde amandelen en kruidige glühwein, maar ook voor de talloze muziekoptredens, theateropvoeringen en carrousels. En uiteraard voor het aanschaffen van je kerstgeschenken.

In diverse badplaatsen in Mecklenburg-Vorpommern zijn traditionele kerstmarkten. Schilderachtige plaatjes, feestelijke steegjes, hier snuif je de kerstsfeer van weleer op!

Deze 6-daagse busreis brengt je langs al deze mooie plekjes. Beleef een heerlijke kerst in het prachtige Noord-Oost Duitsland.