Vakantie in Oost-Duitsland, op zoek naar het heden en verleden

Een vakantie in Oost-Duitsland is niet ieders eerste keuze. Maar dat is niet terecht. Het Oosten is allang niet meer zo grauw als we het tijdens de koude oorlog zagen. Er zijn vele mooie plekken te vinden, terwijl je er ook nog de geschiedenis kunt ervaren, van de Koude oorlog en ver daarvoor.

Oost-Duitsland bestaat uit 5 deelstaten, ieder met zijn eigen karakteristieken.

Plus natuurlijk de hoofdstad Berlijn, met zijn eigen bijzondere geschiedenis en eigenschappen.

Merk op dat ook Mecklenburg-Voor-Pommeren bij het voormalige Oost-Duitsland hoorde. Op deze website hebben we deze deelstaat echter bij Noord-Duitsland opgenomen. Voor de volledigheid vind je onderaan deze pagina ook van deze deelstaat een beschrijving en link.

Klik op de kaart voor de deelstaat van jouw keuze. Of lees hieronder meer over de deelstaten en maak dan je keuze.

Of ben je misschien op zoek naar de leukste...

Berlijn, de prachtige historische hoofdstad

De Brandenburger Tor in Berlijn

Berlijn is de bruisende hoofdstad van Duitsland, met een roemruchte geschiedenis.

Iedereen kent natuurlijk het verhaal van de Berlijnse muur, die Oost van West-Berlijn scheidde. En nog altijd zijn de sporen hiervan te zien.

Gedurende die tijd liep er een snelweg naar Berlijn waar je als westerling de afslagen niet mocht nemen. Berlijn lag immers, net als die snelweg, geheel in Oost-Duitsland, de voormalige DDR.

Inmiddels is er veel veranderd, en kan je ook veel ander moois bewonderen tijdens een stedentrip in Berlijn

Volg de Elbe rivier van Oost-Duitsland richting Noordzee

De Elbe Valley in Saksen

Na de Donau is de Elbe de langste en belangrijkste rivier in Duitsland. Hij komt de grens over vanuit Tsjechië in de deelstaat Saksen, en stroomt dan door en langs de deelstaten Brandenburg en Saksen-Anhalt richting het westen.

Ondertussen passeert hij prachtige steden als Dresden, Wittenberg en Maagdenburg. En prachtige landschappen bovendien.

Volg de Elbe rivier en je krijgt een compleet beeld van Oost-Duitsland

Saksen-Anhalt mooie stadjes rond de Harz

Met een stoomtrein door de Harz in Saksen-Anhalt

In het Westen van Oost-Duitsland vind je de deelstaat Saksen-Anhalt. Met vlakke heidevelden in het Noorden en de bergen van de Harz in het Zuid-Westen biedt deze deelstaat een prachtige natuur.

Maar ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in de verschillende leuke stadjes. Hoofdstad Maagdenburg bijvoorbeeld. Deze stad is in de oorlog grotendeels platgebombardeerd, maar wat er nog aan oude gebouwen staat is zeker de moeite waard.

De oerbossen van Thüringen

Het prachtige Thüringerwoud

Ten Zuiden van Saksen-Anhalt ligt de deelstaat Thuringen. Dit is één van de weinig gebieden in Europa waar je nog oerbossen vindt, in het Thuringerwoud om precies te zien.

Maar de regio kent ook diverse mooie burchten en historische steden. Genoeg om er een afwisselende vakantie te vieren dus.

Brandenburg, land van de keizers

Die andere Brandenburger Tor, in Potsdam

De deelstaat Brandenburg ligt om Berlijn heen en grenst aan Polen. Hier vind je nog vele paleizen en kastelen van voormalige koningen en keizers.

Het landschap van Brandenburg kenmerkt zich door de vele meren. Hier kan je dus volop watersporten, maar ook wandelen en fietsen.

De oude hoofdstad Potsdam is zeker een bezoek waard, en dat geldt natuurlijk ook voor Berlijn.

Saksen, met oude steden en de Saksische Schweiz

Prachtige natuur in de Sächsische Schweiz in Saksen

De deelstaat Saksen vind je in het Zuid-Oosten, tegen de Tsjechische grens. Hier ligt ook het Ertsgebergte. Met als paradepaardje het Nationale Park de Saksische Schweiz.

De belangrijkste steden van Saksen zijn Leipzig en Dresden. Deze namen zullen niet direct aanspreken, vanwege het DDR-verleden. Toch zijn beiden zeer interessant.

Leipzig is de stad van de componisten Bach en Wagner. Je vindt er een interessante combinatie van oude en nieuwe architectuur.

In Dresden, de hoofdstad van Saksen, zijn vele oude gebouwen na de hereniging van Duitsland weer opgelapt. Het biedt vele mooie bezienswaardigheden, wat de stad geliefd maakt bij toeristen.

Mecklenburg-Voor-pommeren met Oostzee en merengebied

Het strand in Heiligenberg aan de Oostzee in Mecklenburg-Voor-Pommeren

Bovenin Oost-Duitsland ligt de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Een deelstaat die we op deze website eigenlijk tot Noord-Duitsland rekenen.

Hier vind je de stranden aan de Oostzeekust. Bij ons vrij onbekend, maar dat is ten onrechte. Deze kust kent de meeste zonuren van heel Duitsland. En prachtige badplaatsen, die nog het karakter van het oude keizerrijk uitstralen.

In het binnenland van Mecklenburg-Vorpommern ligt het merengebied. Hier kan je heerlijk fietsen en wandelen, met vaak mooie uitzichten over de verschillende meren.

Bijzondere vermelding verdient het eiland Rügen. Met krijtrotsen, stranden en veel activiteiten biedt dit eiland je een unieke actieve zonvakantie.