Vakantie in de Harz, een gebergte met eeuwenoude cultuur en natuur

Het Harzgebergte ligt in het midden van Duitsland. Met zijn pittoreske stadjes, beboste berghellingen en honderden kilometers aan wandel- en fietspaden is het een populair gebied voor een vakantie. Je kunt er in de winter zelfs skiën en langlaufen.

Gezellig straatje in Quedlinburg in de Harz

De Harz ligt in het midden van Duitsland en strekt zich uit over 3 deelstaten: Saksen-Anhalt, Thüringen en een stukje Nedersaksen. Een groot deel dus in voormalig Oost-Duitsland.

Het gebied is zo’n 100 kilometer lang en 30 kilometer breed. De naam komt waarschijnlijk van het oud Duitse woord Hart, wat beboste berghelling betekent. En dat zul je in dit gebied dan ook veel zien.

Vanuit Nederland is het slechts 5 tot 6 uur rijden, uitstekend dus voor een weekendje weg of een langere vakantie.

In het uitgestrekte gebied vind je naast de overweldigende natuur ook vele eeuwenoude stadjes met prachtige vakwerkhuisjes.

De Harz is rijk aan UNESCO werelderfgoed. Een aantal oude centra, de oude mijn in de Rammelsberg en de waterwerken hebben allemaal deze bijzondere status. Zowel de natuur- als de cultuurliefhebber zal zich bij een vakantie in de Harz dus zeker niet vervelen.

Dit stad bezoek je tijdens de Busreis Het hart van de Harz

Tip: Busreis Het hart van de Harz

Tijdens deze busreis overnacht je op één vaste plek in het gezellige stadje Braunlage. Je maakt uitstapjes naar Stolberg, Groslar, Wernigerode en maakt een rit met de stoomtrein. Bijzonder is dat je ook een dag naar Berlijn gaat.

De hoogste piek: de Brocken

De stoomtrein beklimt de Brocken in de Harz

Een vakantie in de Harz is niet compleet zonder een bezoek aan de hoogste top van het gebergte, de Brocken. Met zijn 1142 meter is het ook de hoogste berg van Noord-Duitsland.

Daarnaast heeft het de twijfelachtige eer van de meest winderige plek van Duitsland. Het is de hoogste berg in de wijde omgeving, zodat je er een mooi uitzicht hebt over de gehele Harz.

De leukste manier om bij de top te komen is de Brockenbahn, de trein met stoomlocomotief, die je in anderhalf uur van Wernigerode naar de Brocken brengt.

Op de berg vind je het Brockenhuis met de Brockentuin, waar je meer te weten komt over de geschiedenis en de flora en fauna van De Brocken. Uiteraard is ook aan de innerlijke mens gedacht, in het Brockenhotel en de Brockenherberg kun je genieten van heerlijk eten en drinken.

De bungalows van Landal Salztal Paradies

Tip: Landal Salztal Paradies

Heerlijk vakantiepark in de Südharz in het dorpje Bad Sascha. Fijne plek voor gezinnen maar ook voor wandelaars. In de omgeving zijn vele mooie routes!

Prachtige pittoreske stadjes

Het mooie raadhuis in het centrum van Wernigerode

De Harz is gezegend met een aantal pittoreske stadjes. In het duizend jaar oude Goslar vind je talrijke vakwerkhuisjes en het raadhuis met de huldigingszaal, waar je bijzondere 16e eeuwse schilderingen in uitzonderlijk goede staat kunt zien.

Het oude centrum van Goslar is niet voor niks UNESCO werelderfgoed. Ook vind je hier de Kaiserpfalz, waar in de Middeleeuwen keizers van het Romeinse Rijk verbleven. Hier zie je een sarcofaag met het hart van Keizer Hendrik III en schilderingen uit de 19e eeuw.

In Wernigerode bezoek je het kleurrijke raadhuis met 2 torentjes. En natuurlijk ook het kasteel Wernigerode, dat boven de stad uittorent. Voor wat extra romantiek kun je er per koets naartoe.

Ook het oude centrum van Quedlinburg is UNESCO werelderfgoed. De plattegrond van deze stad is door de eeuwen heen nauwelijks gewijzigd en geeft daarom een mooi beeld van het ontstaan van de stad. Daarnaast bieden de vele vakwerkhuisjes een mooi decor voor een ontspannende stadswandeling.

Romantik Hotel am Brühl in Quedlinburg

Tip: Romantik Hotel am Brühl in Quedlinburg

Hotel met leuke binnenplaats met terras en smaakvol restaurant. Voordeeluitjes heeft voordelige arrangementen voor 2 of 4 dagen inclusief ontbijt en diner.

Actief in de gevarieerde natuur

Zicht op de Okertalsperre vanaf de bergen van de Harz

De natuur van de Harz is erg gevarieerd en een actieve vakantie in de Harz is dan ook heel goed mogelijk. De diepe kloven, uitgestrekte weides en mooie bosgebieden worden afgewisseld met stuwmeren en rivieren.

Van de vele wandelpaden is de Hexenstieg de bekendste. Dit 100 kilometer lange wandelpad voert naar de Brocken. Uiteraard hoef je niet het hele pad te wandelen, maar kun je ook een gedeelte uitkiezen. Ook andere paden zijn duidelijk aangegeven met bordjes.

In de Okertalsperre, een stuwmeer, kun je zwemmen en watersporten. Motorboten zijn niet toegestaan, maar kanoën en waterfietsen kan wel.

In de winter kun je ook wintersporten. In het skigebied Matthias-Schmidt-Berg kun je naar hartenlust skiën, snowboarden, rodelen en langlaufen.

Ook in Braunlage is er een mooi klein skigebied met zo'n 10 km aan pistes.

Relexa Hotel Braunlage

Tip: Relexa Hotel Braunlage

Een fijn hotel met Nederlandse eigenaar. Hier ga je in de zomer genieten van wandelen en fietsen in de prachtige natuur. In de winter kan je de skies onderbinden. De sauna en het binnenbad maken de beleving compleet.

Bezoek de oude mijnen

De Rammelsberg mijn

De mijnbouw was lang een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners van de Harz. Er werden voornamelijk edelmetalen gedolven.

Veel van deze oude mijnen zijn inmiddels gesloten, maar een aantal zijn nu geopend voor publiek, bijvoorbeeld de Rammelsberg bij Goslar.

Bij de meeste opengestelde mijnen vind je ook bezoekerscentra en musea over de mijnbouw, waarvan het Bergbaumuseum Lautenthal zeker een vermelding en een bezoek waard is.

Wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg

Tip: Wandelen over de Harzer-Hexen-Stieg

Een prachtige 7-daagse wandelvakantie langs beken, door kloven, loofbossen en naaldwouden in de Harz. Je overnacht in hotels in Wernigerode en Quedlinburg. In de bergen zijn de accommodaties wat eenvoudiger. Bagage wordt vervoerd.