Stedentrip in Goslar, de mijnstad in de Harz met een grote rijkdom aan geschiedenis

Goslar wordt ook wel de parel van de Harz genoemd. Ga mee op stedentrip naar misschien wel de mooiste en bijzonderste stad van het Harz-gebied.

Patrick bij de fontein op het Marktplein van Goslar

Goslar ligt in het midden van Duitsland in de deelstaat Nedersaksen. Het bevindt zich in het noordwesten van het Harz-gebergte, aan de voet van de Rammelsberg.

Vanaf Utrecht is het ongeveer 450 kilometer rijden met de auto. Het heeft een treinstation, dat vanuit Nederland het beste te bereiken is via Hannover.

Goslar bestaat al meer dan 1000 jaar en zowel de binnenstad als de oude mijnen staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. De stad is niet groot en de meeste bezienswaardigheden zijn dan ook te voet vanuit het centrum te bereiken.

De rijke geschiedenis gecombineerd met een gezellig en authentiek centrum zorgen ervoor, dat een stedentrip in Goslar je niet zal teleurstellen.

Hotel Niedersächsischer Hof

Tip: Hotel Niedersächsischer Hof

Prima hotel met ruime kamers en goed ontbijt. Het ligt dichtbij het centraal station van Goslar. Je kan parkeren bij het hotel.

Start bij het Marktplein van Goslar

Het leuke klokkenspel op het marktplein

Het marktplein is het hart van Goslar. Het is niet te missen in het centrum van het stadje. Hier vind je ook verschillende bezienswaardigheden.

Zo is er het 15e eeuwse raadhuis met de Huldigungssaal. In deze zaal zijn de wanden en plafonds volledig bedekt met 16e eeuwse schilderijen, die uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. Om de schilderijen te beschermen kun je de zaal niet in, maar je kunt ze door een ruit bewonderen.

Verder vind je op het plein de Martkbrunnen, een fontein met een keizerlijke adelaar uit de 12e eeuw.

Vier keer per dag kun je op het plein het klokkenspel bekijken. Als de drie deuren zich openen zie je verschillende figuren, die de geschiedenis van de mijnbouw laten zien.

Dwalen langs de vakwerkhuizen

Dwalen door de mooie straatjes van Goslar

Verder is de markt de plaats van waaruit je door het centrum kunt dwalen. Je komt door verschillende oude straatjes met vakwerkhuizen en prachtige, klassieke architectuur om te bewonderen.

De straatjes worden afgewisseld met gezellige pleintjes zoals het Schuhof. Hier pak je een gezellig terrasje voor een hapje, drankje en om mensen te kijken.

In de restaurants kun je genieten van Duitse specialiteiten als Schweinhaxe of van een “Gose Hell” biertje van de lokale brouwerij.

Zin om wat winkeltjes te bekijken, wandel dan door de Rosentorstrasse, de Fischemäkerstrasse en de Hokenstrasse.

Romantik Hotel Alte Münze

Tip: Romantik Hotel Alte Münze

Wil je helemaal in stijl verblijven? Dan is dit hotel in historische vakwerkhuizen een aanrader. Gelegen midden in de binnenstad is alles lopend bereikbaar. Parkeren kan in de buurt van het hotel.

De Brede Poort en andere verdedigingswerken

Patrick bij de Zwinger verdedigingstoren in Goslar

Als je vanuit het centrum een Middeleeuwse stad uitloopt, dan verwacht je stadsmuren en -poorten te zien. Maar veel van die verdedigingswerken zijn helaas gesloopt. In Goslar zijn nog enkele restanten te vinden.

Bij Goslar loop je dan het best naar het Noorden. Daar vind je de Brede Poort (Breite Tor). Deze poort werd extra beveiligd met een brede lage toren naast de poort, de hogere Rieslingturm ertegenover, en de kazerne Werderhof daar weer tegenover.

Aan de Westkant van de stad staat, mooi in het groen, ook nog de Zwinger. Dit was ook een verdedigingstoren in de Middeleeuwen, en er is nu een museum in gevestigd.

Dit zijn de grootste, maar rond de stad zijn nog meer overblijfselen van de verdedigingswerken te vinden. Leuk om op zoek te gaan!

De Keizerpalts, verblijfplaats van de keizers

Patrick bij de Kaiserpfalts in Goslar

De Keizerpalts van Goslar, Kaizerpfalz in het Duits, werd in opdracht van keizer Hendrik de Derde gebouwd in de 11e eeuw. Een palts is een paleis voor koningen en keizers. Hier verbleven ze tijdens hun reizen door het rijk. Ze hielden er contact met de lokale leiders en, niet onbelangrijk, inden er belasting.

De Keizerpalts is 54 meter breed en 18 meter diep en staat uit twee grote zalen, de keizerzaal en de winterzaal. De keizerzaal is voorzien van prachtige 19e eeuwse schilderingen. Zij beschrijven de geschiedenis van het keizerrijk.

In de winterzaal vind je een tentoonstelling over de middeleeuwse keizers van Duitsland. In de kapel van de paltz is de sarcofaag van keizer Hendrik de Derde te zien. Naar verluid ligt het hart van de keizer hier nog steeds in. Verder is de gevel van de oude dom te bezichtigen, de rest van de dom is helaas gesloopt.

Ferienpark Harz am Waldsee

Tip: Ferienpark Harz am Waldsee

Op een half uurtje rijden van Goslar ligt dit vriendelijke vakantieparkje. Het ligt in een rustige natuurlijke omgeving op wandelafstand van de Waldsee.

De mijnen van de Rammelsberg

De mijnen van de Rammelsberg

De mijnen van de Rammelsberg zijn de oorsprong van de rijkdom van Goslar en staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. 1000 jaar lang werd in deze mijnen zilvererts en later ook koper en lood gewonnen.

Je kunt de mijnen bezoeken met een rondleiding. Er zijn verschillende soorten rondleidingen. Op de website van de mijnen kun je zien wanneer welke rondleiding wordt gegeven, zodat je je bezoek goed kunt plannen. De website is ook in het Engels beschikbaar.

Bij de mijnen hoort een museum, waarin je meer te weten kunt komen over het werk in de mijnen. Verder huist het museum een grote collectie mineralen. Je kan ook de energiecentrale van de mijn bezoeken. Hier bevindt zich nu een tentoonstelling met moderne kunst.

Wandelen in de omgeving rondom Goslar

De Gustav Adolf staafkerk kan je tegenkomen op een wandeling rond Goslar

Goslar is ook een uitstekend beginpunt om wandelingen te maken in de omgeving. Al snel kom je in de groene heuvels met af en toe een mooi meertje.

Ga je vanuit de stad Zuidwaarts dan kom je al snel bij een Walerlebnispfad. Leuk ook met kinderen. Wandel je verder dan kom je in de mooie omgeving rond de Granestausee, met onder andere de Bährehöhle grot en een avonturenspeelplaats.

Nog wate verder, bij de Kranichsee kan je de mooie Liefdesbankje-wandeling maken. Hierbij kom je ook langs de beroemde Gustav Adolf staafkerk, die je vast wel eens op een foto hebt zien staan.

En dat zijn maar een paar van de wandelingen in de directe omgeving van Goslar. Je kan het stadje natuurlijk ook uitstekend gebruiken als uitvalsbasis om het Harz-gebergte te verkennen.

Landal Salztal Paradis vanuit de lucht

Tip: Landal Salztal Paradies

Landal heeft in de Harz een mooi vakantiepark. Landal Salztal Paradies heeft alle faciliteiten die je van Landal mag verwachten. Je kan vanuit het park een dagje naar Goslar gaan. Is een klein uurtje rijden.