Stedentrips in Duitsland, boordevol historie, moois en gezelligheid

Duitsland kent vele mooie steden die meer dan de moeite waard zijn voor een stedentrip. Grote steden met veel historie, middelgrote steden die karakteristiek zijn voor een streek of deelstaat, en leuke kleine steden met vooral veel vakwerkhuizen.

Op deze pagina krijg je een overzicht van de mooiste en leukste steden in Duitsland. En op de afzonderlijke pagina's krijg je alle informatie over een stedentrip naar de betreffende stad.

Berlijn, de hoofdstad vol cultuur en geschiedenis

Uiteraard beginnen we met de hoofdstad, en grootste stad van Duitsland. Berlijn heeft een roemruchte historie, waar je nog van alles over terug kan vinden.

Maar Berlijn is ook een hele leuke stad, met heerlijke plekjes om te relaxen langs de rivier Spree, of in parken als de Tiergarten.

Een stedentrip naar Berlijn zal dan ook zeker een succes zijn.

Hamburg, waterrijke havenstad vol monumenten

De tweede stad van Duitsland is ook de grootste havenstad: Hamburg in Noord-Duitsland. Naast de havens vind je hier vele grachten en ook twee meren in de stad. Met genoeg relax-mogelijkheden aan de oevers.

De stad kent ook vele imposante monumenten. Van het oude Rathaus tot het moderne Dockland en Elbphilharmonie. En verschillende musea tonen de maritieme geschiedenis en kunst.

Met een mooie dierentuin en miniatuurwereld is de stad ook voor gezinnen leuk om te bezoeken.

München, meer dan Oktoberfest en voetbal

De hoofdstad van de zuidelijke deelstaat München is ook één van de belangrijkste steden van Duitsland. En niet alleen vanwege het voetbal of de Oktoberfest.

Geniet in deze stad vooral ook van de Middeleeuwse poorten en straatjes, en mooie gebouwen zoals de residentie, het paleis van de Beierse hertogen en vorsten.

Een andere must-see is het Slot Nymphenburg, dat net buiten het centrum ligt. Naast het gebouw zelf, is ook het slotpark heel bijzonder.

Dresden, herrezen stad aan de Elbe

De prachtige stad Dresden is in de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel verwoest. Gelukkig is het in de loop der jaren vrijwel geheel gerestaureerd tot de parel aan de Elbe die het nu weer is.

Bezoek in de oude binnenstad de prachtige 18e eeuwse gebouwen zoals de Frauenkirche en het Zwinger paleis. Maar ga ook relaxen in het groen langs de oevers van de Elbe en in de Großer Garten.

Frankfurt, wolkenkrabbers om de Altstadt

De moderne wolkenkrabbers van wereldstad Frankfurt am Main

Frankfurt, in de deelstaat Hessen, is één van de grootste steden en het financiële centrum van Duitsland. 

De in de oorlog grotendeels verwoeste stad is weer opgebouwd met een indrukwekkende skyline van wolkenkrabbers. Maar er is ook nog een stukje Altstadt te bewonderen, met het stadhuis Römerberg en leuke vakwerkhuisjes.

Al met al is Frankfurt een moderne stad die voor ieder wat wils te bieden heeft.

Bremen, stadsmuzikanten en eeuwenoude architectuur

In het Noorden van Duitsland ligt de stad Bremen, die bekend is van het sprookje van de stadsmuzikanten. Deze kom je ook op diverse plekken in de stad tegen.

Maar Bremen is ook een gezellige stad, met leuke plekjes zoals de historische wijk Schnoor.

Geniet ondertussen van de mooie gebouwen, en de diverse musea in deze mooie stad.

Hannover, waar oud en nieuw samenkomen

Ook Hannover is zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog. Je vindt er daardoor een combinatie van oude en moderne architectuur.

Door de stad loopt de Roter Faden, een soort rode draad die je langs alle bezienswaardigheden leidt. Hierlangs vind je onder andere de Aegidienkerk, het oude en het nieuwe stadhuis.

Hannover kent ook veel groen en blauw in de stad. Hiervoor ga je onder andere naar de Herrenhäuser Gärten, en de Maschsee net buiten het centrum.

Aken, Romeinse kuuroord met de kerk van Karel de Grote

dom-van-aken-800.jpg

Nog zo'n historische stad in Noordrijn-Westfalen is Aken. Hier kwamen de Romeinen al graag naartoe voor de Thermen, nu nog altijd een attractie.

En ook Aken heeft een Dom, gebouwd door Karel de Grote. In de schatkamer vind je een mooie gouden buste van deze vorst.

Bezoek vooral ook de stadsmuren, torens en poorten van deze mooie stad.

Keulen, Romeinse stad met een lekker luchtje

Keulen staat bekend om zijn Dom langs de Rijn, maar misschien ken je het ook van de Eau de Cologne, oftewel het water van Keulen.

Maar de hoofdstad van Noordrijn-westfalen is vooral een gezellige stad. Het is er heerlijk toeven op de terrasjes, het grasveld en de boulevard aan de Rijnoever.

De stad kent ook veel historie, die teruggaat tot de Romeinse tijd. Bezoek daarvoor ook het Romeins-Germaans museum naast de Dom.

Koblenz, waar Moezel en Rijn samenkomen

De Deutche Eck in Koblenz, waar de Moezel in de Rijn stroomt

Koblenz is een historische stad vanwege de ligging. Hier stroomt de Moezel in de Rijn. Vanaf de Romeinen is dit dus een belangrijke handelspost en militair belangrijk.

Hier, op de Deutsche Eck, staat het monument voor de Duitse eenheid, het standbeeld van Keizer Wilhelm I.

Vanaf de Deutsche Eck neem je de kabelbaan naar het fort aan de andere kant voor een adembenemend uitzicht. En vergeet vooral niet de leuke Altstadt te bezoeken.

Freiburg, zonnige stad met middeleeuws karakter

Aan de rand van het Zwarte Woud in het Zuiden van Duitsland ligt de zonnige stad Freiburg. Met een gezellige middeleeuwse Altstadt.

Bijzonder in de stad is het water, dat in goten door de stad stroomt. Ooit bedoeld voor het vee, maar nu een eigen attractie van de stad.

Maar er is veel meer te beleven in deze leuke stad. Een oude kathedraal, Middeleeuwse stadspoorten een prachtig uitzicht vanaf de Schlossberg bijvoorbeeld.

Lübeck, de belangrijkste Hanzestad

Lübeck is één van de belangrijkste Hanzesteden in het Noorden van Duitsland. Vanuit deze stad werd in de Middeleeuwen veel handel gedreven met de andere Hansesteden aan de Oostzee.

De stad ligt op een schiereiland in de rivier Trave. Op een klein oppervlak zijn daardoor veel bezienswaardigheden te vinden.

Bijzonder zijn het Rathaus, de St. Marienkirche en het heilige geest ziekenhuis. Maar de Holstentor is het meest beeldbepalende gebouw in Lübeck.

Rostock, de kleurrijke Hanzestad aan de Warnow

Een andere mooie Hanzestad is Rostock. Wij brachten hier een bliksembezoek en waren zeer verrast over de gezellige sfeer in de leuke binnenstad.

Hier vind je onder andere bijzondere stadspoorten, een roze Rathaus en een universiteitsgebouw met grote fontein midden in de stad.

Rostock heeft ook een kustplaats, Warnemünde aan de monding van de rivier Warnow. Ook deze is een bezoek meer dan waard.

Stralsund, Hanzestad tegenover eiland Rügen

Maar de mooiste Hanzestad vonden wij toch Stralsund, vlakbij de brug naar het eiland Rügen. Al kwam dat misschien ook omdat er een Middeleeuws feest was toen wij er waren.

Stralsund heeft ook weer mooie stadspoorten, oude kerken en een Rathaus aan een gezellig plein.

Maar er is ook een historische haven om te bewonderen. En daarbij het moderne gebouw van het Ozeaneum. Van buiten lelijk (vinden wij) maar van binnen een prachtig aquarium.

Augsburg, Romeinse stad met het oudste woningbouwproject

De Beierse stad Augsburg is gesticht door de Romeinen en staat nog altijd bekend om zijn prachtige oude gebouwen, zoals het stadhuis en het Mozarthuis.

Hier vind je ook de Fuggerei, de oudste sociale woningbouw ter wereld. Maar ook een waterhuishouding uit de Romeinse tijd.

Maar ook als je van de natuur houdt kom je hier aan je trekken. Langs de rivieren Lech en Wertach bijvoorbeeld, of in het Augsburger Stadtwald.

Erfurt, de middeleeuwse hoofdstad van Thüringen

Nog een stad die ons verbaasd heeft is Erfurt in de deelstaat Thüringen.

Deze stad heeft als blikvangers de Mariendom en Severuskerk. Maar het staat vooral bekend om de Krämerbrücke, de langste handelsbrug van Europa.

Maar er is veel meer moois te ontdekken in de gezellige straatjes en groene pleintjes van deze gezellige stad.

Görlitz, bijzondere stad op de grens met Polen

Görlitz is een stad op de grens met Polen, dat voor 1945 één geheel vormde met het Poolse Zgorzelec aan de andere kant van de rivier Neisse.

Alleen daarom is het al een bijzondere stad om te bezoeken. Maar de stad heeft ook bijzondere oude gebouwen zoals het Bijbelse Huis met verschillende bijbelverhalen op de gevel.

Winkelen kan je hier in het mooiste warenhuis van Duitsland, dat in 1912 in Jugendstil gebouwd is.

Goslar, prachtige mijnstad in de Harz

Goslar is één van de mooiste stadjes bij het Harz-gebergte. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de vele mooie vakwerkhuizen.

Op het Marktplein van Goslar kijk je je ogen uit. Naar de mooie gebouwen, maar ook de bijzondere fontein in het midden. En wacht hier tot het klokkenspel gaat spelen.

Maar ga ook op zoek naar de overgebleven Middeleeuwse poorten en torens. En wandel naar de Keizerpalts, of nog verder naar de oude mijnen van de Rammelsberg.

Quedlinburg, boordevol vakwerkhuisjes

Patrick op het Marktplein van Quedlinburg voor het prachtige Raadhuis

Ook Quedlinburg ligt bij de Harz, aan de Noordkant in Saksen-Anhalt. Je ziet de dubbele toren van de Sint Servaaskerk op de Schlossberg al van verre.

Quedlinburg is een bijzondere Middeleeuwse stad, omdat hij nog nooit verwoest is door brand of oorlogen. Je vindt er daarom meer dan 1300 oude vakwerkhuizen, uit verschillende perioden in de geschiedenis.

Heel mooi is ook het centrale marktplein, met het half door klimop begroeide stadhuis. Maar er is nog zoveel moois, dat je echt zelf eens een kijkje moet gaan nemen.

Neurenberg, stad van geschiedenis en speelgoed

De binnenplaats van het kasteel van Neurenberg

Neurenberg is een stad boordevol geschiedenis. Dat zie je aan het Middeleeuwse kasteel midden in de stad, en de verschillende stadspoorten.

Maar het is ook de stad van het oorlogstribunaal, en een bezoek aan de Reichsparteigelände en het Zeppelinfeld, waar de troepen voor Hitler marcheerden, is heel indrukwekkend.

Een luchtiger thema is speelgoed. Diverse grote speelgoedfabrikanten komen uit Neurenberg, en je vindt er dan ook een speelgoedmuseum het het Playmobil Funpark net buiten de stad.

Bamberg, stad van Bisschoppen, Burgers en Bier

Het bijzondere raadhuis van Bamberg

Een ander Middeleeuwse parel in het Noorden van Beieren is Bamberg. De stad is wat minder groot en bij Nederlanders minder bekend, maar dat is onterecht.

Hier vind je een bijzondere Altstadt, met onder andere het beroemde Raadhuis, dat half over de rivier hangt. Maar ook de Domplatz waar naast de kathedraal ook de oude residentie met historisch museum zeer de moeite waard is.

De stad is ook beken om haar bier, heeft kloosters en kastelen, en je kan heerlijk relaxen in het Hainpark.

Rothenburg ob der Tauber, de mooiste van allemaal?

Ja Duitsland kent vele mooie steden en stadjes. Maar de mooiste (tot nu toe) die wij bezochten is toch Rothenburg ob der Tauber.

In dit kleine stadje kijk je je ogen uit naar de prachtige stadspoorten, de fotogenieke pleinen, de vakwerkhuizen, musea en nog veel meer.

Ja, in het hoogseizoen is het er bijzonder druk. Maar ik kan het al die mensen niet kwalijk nemen. Probeer het dus buiten het hoogseizoen te bezoeken.

Bad Ems, romantisch kuurstadje aan de Lahn

Het kuurpark ligt langs de Lahn

Het prachtige kuurstadje Bad Ems is een plek om even helemaal tot rust te komen.  Je verwonderd je over de barokke gebouwen waar de keizers en tsaren in vroeger tijden naartoe kwamen voor ontspanning. 

In het stadje zijn meerdere kuurhotels waar de baden van de spa's gevuld worden met het water van de 15 geneeskrachtige bronnen die Bad Ems rijk is.  Het stadje staat dan op de UNESCO Werelderfgoed lijst als één van de "Grote kuuroorden van Europa". 

De boulevard langs de rivier de Lahn is een heerlijke plek om te flaneren. Geniet van het kuurpark met zijn bloemenpracht of maak een wandeling door de bosrijke groene heuvels.