Een stedentrip in Dresden, herrezen stad aan de Elbe

Dresden is een prachtige stad die in de Tweede Wereldoorlog geheel is verwoest. Gelukkigis de stad met zorg weer opgebouwd. Daardoor kan je bij een stedentrip in Dresden weer genieten van de prachtige 18e eeuwse gebouwen en verrassende architectuur.

Dresen, met prachtige gebouwen aan de Elbe

Dresden ligt in het oosten van Duitsland in de voormalige DDR. Het is de hoofdstad van de deelstaat Saksen.

Dresden is een oude stad. Er zijn tekenen van bebouwing gevonden, die stammen uit de vijfde eeuw voor Christus. In de 12e eeuw werd de naam Dresden voor het eerst genoemd. Nadat in de 15e eeuw de Saksische hertogen zich in Dresden vestigden, werd de stad steeds belangrijker. Door de lange geschiedenis van de stad vind je nu prachtige monumenten en oude barokke architectuur om te bezoeken.

Zo vind je verschillende oude kerken, zoals de Frauenkirche en de Sankt Trinitatis kathedraal. En er zijn verschillende paleizen die bewijzen, dat Dresden vroeger een populaire stad was bij de hertogen.

In het Zwinger paleis kun je meer zien van deze geschiedenis en kunstexposities bezoeken. Voor wat rust en groen om je heen breng je een bezoek aan het stadpark Großer Garten.

Dorint hotel in Dresden

Tip: Dorint Dresden

Hotel met ruime kamers, goede wifi, lekker ontbijt en vriendelijk personeel op wandelafstand van de bezienswaardigheden. Parkeren kan bij hotel.

De beeldbepalende Frauenkirche en Sint Trinitatis kathedraal

De Frauenkirche in Dresden

Dresden staat dus vol met oude gebouwen, waaronder veel kerken en kathedralen.

De Frauenkirche werd in de 18e eeuw gebouwd. Tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd en de reconstructie werd pas in 2005 voltooid.

Het is een prachtige achthoekige kerk en vooral de ronde galerijen in de koepel en de prachtige schilderingen zijn indrukwekkend. Het altaar is een meesterwerk en verbeeldt het gebed van Jezus in Gethsemane, vlak voordat hij wordt gearresteerd.

De Sankt Trinitatis kathedraal, vroeger de Katholische Hofkirche genoemd, is een schitterende, barokke kathedraal, die ook in de 18e eeuw werd gebouwd. Op de balustrade zijn 78 heiligen afgebeeld en vier figuren, die geloof, liefde, hoop en gerechtigheid verbeelden.

Musea in het Zwinger paleis

Het Zwinger Paleis

De Zwinger is een paleiscomplex dat in de 18e eeuw werd gebouwd. Van buiten is het een indrukwekkend en vooral prachtig gebouw.

Binnen zijn nu verschillende musea gevestigd, waaronder de Gemäldegalerie Alte Meister. Hier vind je een grote collectie schilderijen van oude meesters, waaronder werken van Hollandse meesters, zoals Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn.

Verder huist de Zwinger collecties uurwerken en astronomische instrumenten, een porseleinverzameling en een museum voor dierkunde.

Bord van de Elberadweg aan de Elbe

Tip: Fietsvakantie Elberadweg

Fital heeft een mooie fietsvakantie van 8 dagen over de Elberadweg. De reis begint in Bad Schandau in de Sächsische Schweiz. Via Dresden waar je twee nachten logeert gaat de reis naar Meissen, Riesa, Torgau en Wittenberg.

Mooie gebouwen en winkelen in de oude stad

De Fürstenzug wanddecoratie in de Altstadt van Dresden

Zoals in bijna iedere Duitse stad, is de Altstadt de place to be. De Altmarkt is het grote plein in het centrum van Dresden. Aan het plein ligt de Kreuzkirche.

Aan de zuidkant van het plein vind je winkels, restaurants en cafés. Ook is er een groot winkelcentrum aan het plein. In december vind de kerstmarkt van Dresden ook plaats op dit plein.

Op de muren van de gebouwen aan de Augustusstrasse vind je een bijzondere muurdecoratie van 102 meter lang en 10 meter hoog, de Fürstenzug.

Het is opgebouwd uit 25.000 tegels en verbeeldt 94 personen, waaronder de 35 vorsten en prinsen van het huis Wettin, die in Dresden regeerden. De tegels werden tussen 1904 en 1907 gemaakt en aangebracht.

Leonardo Hotel Dresden Altstadt

Tip: Leonardo Hotel Dresden Altstadt

Fijn hotel met goed ontbijt op wandelafstand van de bezienswaardigheden in de Altstad. Parkeren kan naast het hotel in de parkeergarage.

Veel groen langs de Elbe en in de Grote Tuin

Fietsen over de Hauptallee in de Grosser Garten richting het paleis

De rivier de Elbe verdeelt Dresden in de Altstadt en de Neustadt. Die laatste is trouwens helemaal niet zo nieuw, en ook zeker een bezoek waard.

Langs de rivier vind je veel groen aan de Elbufer. Maar ook op andere plekken in de stad is veel groen te vinden.

De Großer Garten betekent grote tuin en dat is ook, wat het is: een groot park vlakbij het centrum. Hier kun je even tot rust komen na de drukte van de stad en een fijne wandeling of fietstocht maken.

Als je met kinderen op vakantie in Dresden bent, dan kun je gebruik maken van de midgetgolfbaan of kano’s huren om over het meer te varen.

De dierentuin van Dresden ligt ook in dit park. In deze dierentuin zie je onder andere schattige koala’s, die slechts in een handvol dierentuinen in Europa te zien zijn.

Amedia Hotel Dresden Elbpromenade

Tip: Amedia Hotel Dresden Elbpromenade

Fijn hotel aan de oevers van de Elbe en aan de rand van de stad. Ideaal als je naast het bezoeken van de stad ook de natuur in wil trekken. Parkeren kan bij het hotel.