Duurzaam reizen in Duitsland, zo maak je jouw vakantie groener

Duurzaamheid is steeds vaker een issue in de reiswereld. Om het milieu te sparen kan je ervoor kiezen om duurzaam te reizen in Duitsland. Maar wat is dat eigenlijk, en hoe doe je dat?

Mooie natuur op de Lüneburger Heide

We zijn ons allemaal bewust dat we te maken hebben met de klimaat veranderingen. De hevige overstromingen in de Eifel, de Ardennen en Valkenburg heeft ons de ogen geopend. We moeten allemaal ons steentje bijdragen om dit tegen te gaan.

Ook op vakantie gaan heeft invloed op het milieu. Maar daar kan je zelf ook een positief steentje aan bijdragen door duurzaam te reizen. Hoe kan je reizen zonder dat je het milieu veel last bezorgt?

Daar is Duitsland volop mee bezig. De reizigers naar dit prachtige groene land worden diverse mogelijkheden geboden om de vakantie groener te maken.

Duurzaam reizen met het openbaar vervoer in Duitsland

Wij maakten in het Zwarte woud gebruik van het gratis vervoer met de trein.

Een goede manier om het milieu te sparen is door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Wist je bijvoorbeeld dat de treinen op de Deutsche Bahn voor 100% op groene stroom rijden?

In veel Duitse regio's hebben ze gastenkaarten. Deze krijg je vaak bij de hotels of op de vakantieparken/campings waar je vakantie viert. Met deze kaarten kan je vaak gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in die regio.

En in de zomermaanden juli en augustus kan je een treinticket aanschaffen voor € 9,- om een maand lang gebruik te maken van regionaal vervoer.

Andere duurzame manieren om naar Duitsland te reizen

Fietsen langs de Elbe

Wil je niet met de trein maar wel rekening houden met het milieu? Dan kan je overwegen om met een elektrische auto naar Duitsland te reizen.

Reis je richting het zuiden, dan zijn er genoeg (snel)laders waar je terecht kunt om de auto weer op te laden. Richting Oost Duitsland zijn deze voorzieningen nog wel wat minder.

Tip: in de ANWB Onderweg App staat aangegeven waar de laadpalen staan.

Een hele duurzame manier om te reizen is natuurlijk op de fiets. Duitsland heeft maar liefst 100.000 km aan gecertificeerde fietsroutes. Dit kan natuurlijk in combinatie met de trein een hele mooie manier van reizen zijn.

Op de lange-afstandsverbindingen moet je een fietsplaats reserveren. Hier zitten kosten aan verbonden. Je krijgt dan zelf ook een plaats toegewezen in de buurt van de fiets. Dat kan in vrijwel alle IC/EC treinen. Het is niet mogelijk om de fiets mee te nemen in de ICE treinen!
Je mag je fiets wel meenemen in alle regionale treinen. Dit mag zonder reservering en is vaak kosteloos.

Daarnaast bieden veel steden de mogelijkheid van ride sharing aan. Dit zijn auto's, scooters of steps die voor iedereen ter beschikking staan. Wel moet je even uitzoeken per stad welke aanbieders er zijn en dan de juiste app downloaden om hier gebruik van te kunnen maken.

Duurzame accommodaties in Duitsland

Het groenste hotel van Europa in 2021, Landgut Stober

Wie in Duitsland een duurzame accommodatie heeft, kan een certificaat verdienen.  Natuurlijk moet je dan voldoen aan bepaalde eisen.

Zo wordt er onder andere gekeken naar hoe energie zuinig de accommodatie is. Maar ook naar het gebruik van duurzame materialen, het gebruik van verse lokale producten in de keuken en eerlijke arbeidsvoorwaarden voor het personeel. 

Op dit moment zijn er ruim 1300 gecertificeerde duurzame accommodaties in Duitsland.

Landgut Stober is één van deze accommodaties en werd in 2021 gekozen tot het groenste hotel van Europa. Het ligt op een groot landgoed en kijkt uit op het Groß Behnitzer Meer in de Brandenburg - Berlijn regio.

De eigenaren Tanja en Michael Stober worden geprezen om hun gezinsvriendelijke en milieuvriendelijke hotel met uitstekende service en heerlijke regionale keuken. 

Vakantie in Duitsland in de natuur

Vanuit je eigen tent uitzicht op de prachtige natuur.

Vakantie vieren in de natuur, dichter bij een groene vakantie kan gewoonweg niet. Ook hierin heeft Duitsland een ruim aanbod.

Van prachtige natuurcampings, tot overnachtingen in Tiny houses die gemaakt zijn van duurzame materialen, die ook nog eens hergebruikt kunnen worden.

Hou je van avontuur, dan parkeer je je eigen tentje op een kleine camping in de natuur. Wil je iets meer comfort, dan zijn er vele compleet ingerichte accommodaties die soms heel bijzonder kunnen zijn. Ze zijn te vinden op één van de 1200 campings die Duitsland rijk is.

Duurzame gastronomie in Duitsland

Lekkere maaltijd van verse lokale producten bij Landgut Stober

Uit eten gaan is één van de belangrijkste uitjes die we doen tijdens de vakantie. En hoe leuk is het dan dat je mag genieten van verse lokale ingrediënten die de chef-koks in hun verfijnde gerechten gebruiken in de duurzame restaurants.

Een mooie manier om van lokale gerechten te genieten zijn de "markthallen" die je in veel steden hebt. Dit zijn locaties waar je in één hal diverse verschillende voedselstalletjes hebt met lokale producten die vers bereid worden. Leuk is dat ieder zijn eigen gerecht ergens kan kopen en in het centrale deel bij de tafeltjes kan opeten.

Maar je hebt ook heel veel restaurants met biologische ingrediënten en/of streekproducten waar je heerlijk een avondje kan tafelen. Genietend van een wijntje die natuurlijk uit dezelfde streek komt.

Bijzonder zijn Restaurant "AV" en Restaurant Frea in Berlijn. Die hanteren een "zero waste" formule. Dit houd in dat ze plastic verpakkingen vermijden en dat ze het overgebleven voedsel verwerken in de composteermachine tot bodemvervanger. Deze voedingsrijke grond wordt terug geleverd aan de boeren die het weer gebruiken op het land.

Duurzame activiteiten doen tijdens de vakantie

Tijdens onze wandeling langs de Elbe hadden we zicht op de Basteibrücke.

Om tijdens de vakantie even helemaal te ontspannen in de natuur heb ik hier wat leuke tips voor milieuvriendelijke uitstapjes in Duitsland.

Breng een bezoekje aan 1 van de 16 nationale parken waar je heerlijk kan wandelen en/of fietsen. Mijn favoriet is de Sachsische Schweiz, met zijn Basteibrücke en uitzicht op de Elbe.

Ga je op stedentrip naar Hamburg, dan kan je daar een Green Kayak huren. Dit is helemaal gratis... maar je moet dan onderweg wel vuil verzamelen uit het water.

In Erfurt heb je een bijzonder plekje waar je veel kleine winkeltjes vindt met lokale producten. De Krämerbrücke is ook nog eens een plaatje om te zien!

In het Saarland kan je wandelen met een hangmat. Deze kun je tijdens de route ophangen om heerlijk te relaxen in het bos. Een ultieme manier om je één te voelen met de natuur.

Ben jij nieuwsgierig hoe het leven van de bij eruit ziet? In Mecklenburg Voor Pommeren kan je de bijenweg fietsen. Onderweg krijg je antwoord op vragen als; waarom worden bijen ernstig bedreigd, wat zijn de gevolgen daarvan en wat kan jij doen om de biodiversiteit te behouden?

En als laatste tip, breng een bezoekje aan het openlucht museum Hessenpark waar je kennis maakt met oude Duitse ambachten. Het museum ligt in Neu-Anspach in Hessen.