Vakantie in Beieren, met lederhosen door de bossen en bergen

Op vakantie in Beieren zie je Duitsland op zijn best. Met de Alpentoppen in het Zuiden, maar ook meren en bossen. En de steden als München, bekend om de Oktberfest.

Patrick en Sabine bij Neuschwanstein in Beieren

Beieren is qua oppervlakte de grootste deelstaat van Duitsland, en ligt in het Zuid-Oosten van het land.

Je kent het van de bergen in het uiterste Zuiden, maar er is meer. De deelstaat is onder te verdelen in diverse regio’s, allemaal met hun eigen bezienswaardigheden.

We nemen je mee langs hoge bergen, schilderachtige kastelen, kleine pittoreske dorpen, steden met een grote historie en uitgestrekte bossen en natuurparken. Of ga direct naar...

Genieten van het uitzicht op de Beierse Alpen tijdens de wandeling

Tip: Wandelvakanties van SNP

Van stoere huttentochten in de bergen tot lichtere wandeltochten langs comfortabele hotels. Bij SNP hebben ze diverse wandelvakanties in de prachtige Beierse natuur.

Neem de Romantische route in het Westen

Rothenburg ob der tauber

Eén van de populairste routes door de deelstaat Beieren is de Romantische Route, die loopt van Würzburg in het Noord-Westen tot aan Füssen.

Het is een route met volle weides, kastelen die in het landschap tevoorschijn komen, wilde rivieren en typische middeleeuwse straatjes. Landschappen om helemaal bij weg te dromen.

De route loopt via het Tauberdal door de Nördlinger Ries, met het gezellige en pittoreske Rothenburg ob der Tauber. Ook kom je langs de Romeinen in Augsburg, om te eindigen bij het prachtige Slot Neuschwannstein in de Allgäu.

Romantische Strasse bord

Tip: Rondreis langs de Romantische Strasse

Deze prachtige autorondreis van 7 of 9 dagen brengt je van het historische Würzburg naar  Füssen aan de voet van de Alpen. Ik zou voor 9 dagen kiezen omdat je dan ook overnacht in Rothenburg. Dat is zo´n mooi stadje!

Aan het eind van de Romantische Route bevindt je je in sprookjesachtig gebied. Aan de voet van de Alpen, met bergen en prachtige uitzichten over de meren en weiden. De kastelen maken het plaatje compleet.

Een goed idee om hier langer te verblijven. De romantische stad Füssen is daar de perfecte plek voor.

De bergen en natuur van de Allgäu

Ben je een fan van bergbeklimmen, watersport of skiën? Dan is de regio Allgäu in het Zuid-Westen van Beieren de ideale regio.

Omgeven door ongerepte en unieke natuur, moerasweiden en heldere bergmeren waan je je in het paradijs. Diverse wandel- en fietsroutes voeren je langs de mooiste plaatsen en laten je genieten van adembenemende uitzichten.

uitzicht op de bergen van de Allgau

De Beierse Alpen in Oberbayern

Patrick na een klim naar de top van de Zugspitze

Met de Zugspitze (2.962m) en de Watzmann (2.713m) heeft de regio Oberbayer, gelegen in het zuiden van de deelstaat, de twee hoogste bergen van Duitsland.

Jaarlijks trekken duizenden toeristen naar deze regio om de klim- en wandelroutes rondom deze bergen te ontdekken.

Bekendste plaats hier is Garmisch-Partenkirchen. Bekend van het skispringen, maar er is veel meer te beleven.

Daarnaast vind je hier ook de Chiemsee, ook wel “Beierse zee” genoemd. Dit is het grootste meer van Beieren, met op het Hereneiland (Herren Insel) het prachtige kasteel van Ludwig II.

Doorkijkje naar het paleis van Ludwig II op het Hereneiland in de Chiemsee
De Königssee in Nationaal Park Berchtesgaden, vanaf de Jenner gezien

Verspreid over een oppervlakte van 21.000 hectare in het uiterste Zuid-Oosten van de Beierse Alpen bevindt zich het Nationaal Park Berchtesgaden. Aan de hand van een wandelnetwerk van 250 km kan je de biodiversiteit van het park ontdekken.

Absoluut hoogtepunt hier is de Königssee. Vaar mee met de elektrische boot, of neem de Jennerbahn en geniet van het uitzicht op dit idyllische meer.

Het prachtige Alm- & Wellnesshotel Alpenhof

Tip: Alm- & Wellnesshotel Alpenhof

Een heel fijn hotel om je lekker in de watten te laten leggen. En op maar 2 km van Schönau am Königssee. Met uitzicht op de Alpen, wellness faciliteiten, zwembad en lekker eten is het hier genieten!

Verdwalen in de bossen van Ostbayern

Bankje in het Beierse Woud

Met een oppervlakte van ongeveer 242 vierkante kilometer is het Beierse Woud in Ostbayern het grootste beschermde natuurgebied van midden-Europa.

De langste wandelroute , de “Goldsteig”, leidt je langs uitgestrekte bossen, glooiende bergketens, adembenemende bergmeren en verschillende toppen.

Bezoek onder andere het betoverende landschap van de Grosser Pfahl, de waterval Hochfall en de Grosser Arbersee met uitzicht op Grosser Arber. Je raakt hier niet uitgekeken!

Even stoppen om te genieten van het uitzicht over de Sylvensteinsee

Tip: Fietsvakantie langs de mooiste meren in Beieren

SNP heeft een hele mooie 7-daagse individuele fietstocht vanuit Munchen langs diverse prachtige meren waaronder de Pilsensee,  Riegsee, en de Tegernsee. Je overnacht in comfortabele hotels.

Fiets- en Wandelparadijs het Altmühltal

Het meanderende riviertje de Altmühl

Langs het riviertje de Altmühl in Midden-Beieren, ligt een prachtig natuurgebied. Vanwege de Altmühl radweg is het populair bij fietsers. En vanwege de Panoramaweg ook bij wandelaars.

Je vindt hier dan ook een beeldschone natuur met meertjes, beekjes en rotsformaties. Maar ook historie, want hier zijn de fossielen gevonden van de oervogel Archaeopteryx. En ook de Neanderthalers, Kelten en Romeinen hebben hun sporen achtergelaten.

Uiteindelijk stroomt de Altmühl bij Keltheim in de Donau. Maar niet nadat er diverse pittoreske stadjes zijn gepasseerd.

Fietsen langs de rivier in Beieren

Tip: Fietsvakantie vijf rivieren van Beieren

Deze mooie 9-daagse groepsfietsvakantie van Fital voert je langs de rivieren Pegnitz, Vils, Naab, Donau en Altmühl. Met het uitzicht op groene heuvels en stoere burchten en bezoeken van oude stadjes is het genieten geblazen.  Je overnacht in fijne hotels.

Kastelen- en grottenjacht in Franken

Het bijzondere stadahuis van Bamberg in Franken

Dan rest nog het Noord-Westen van Beieren. Een gebied dat kan worden aangeduid als Franken, hoewel het oorspronkelijke gebied van de Franken overloopt naar de deelstaten Thüringen, Hessen en Baden-Württemberg.

De regio Franken staat bekend om zijn veelzijdig aanbod aan activiteiten. Je vindt hier dan ook de bossen van het Frankenwald, het Ficktelgebergte, het Frankische merenland, de Rhön, wijngaarden tot zelfs 10 natuurparken.

Talrijke fiets- en wandelroutes gidsen je door de bergketens, steile hellingen, rotsformaties en rivierdalen. Tussen dit landschap verstoppen zich verschillende middeleeuwse burchten, kastelen en grotten. Maar ook schitterende stadjes zoals Bamberg.

Als culinaire tussenstop is Franken ook bekend om zijn assortiment aan bier, braadworst en wijn.

Citytrips in Beieren

Sabine bij de Karlstor in München

Beieren heeft een hele reeks mooie steden die een bezoek waard zijn. Op de eerste plaats natuurlijk de hoofdstad München, bekend om zijn Oktoberfest. Dat is echter een stad die je het hele jaar goed kan bezoeken.

De gotische Vrouwenkerk is veruit het meest imposante monument dat München te bieden heeft. Op de Marienplatz, ook wel het kloppend hart van de stad, kan je op regelmatige basis het gekende klokkenspel in de raadhuistoren horen.

Daarnaast kan je ook genieten van een dagje winkelen op onder andere de Maximilianstrasse of genieten van één van de vele parken die de stad biedt.

Bezienswaardigheden zijn er ook genoeg in de andere steden van Beieren. Van de keizerburcht en sacrale bouwwerken in Neurenberg tot de stad van Bischoppen, Burgers en Bier: Bamberg.

En wat dacht je van de residentie van de vorstbisschop, dom St. Kilian en het Haus zum Falken in Würzburg, het kasteel van de Wittelsbachers en schilderachtige silhouetten van Dachau en historische gebouwen, levendige pleinen en schilderachtige stegen in het oude centrum van Lindau?

Huur gerust een auto en ontdek de diverse steden op je eigen tempo.

Dol op Duitsland in Rothenburg

Tip: Hotels in Beieren bij Booking.com

Bij Booking.com kun je vele hotels vinden in de mooiste steden van Beieren.