Een stedentrip in Neurenberg: Een Middeleeuws kasteel, veel geschiedenis en speelgoed

Neurenberg ken je wellicht van het oorlogstribunaal, maar het is ook de speelgoedhoofdstad van Europa. Met de oude stadsmuren, het kasteel en de mooie, oude binnenstad is een stedentrip naar Neurenberg zeker de moeite waard.

De Henkerbrücke in de Altstadt van Neurenberg

Neurenberg, in het Duits Nürnberg, ligt in het midden van Beieren, boven München. Door de ligging van de stad op 700 kilometer afstand van Utrecht is het de ideale plek voor een tussenstop op reis naar Zuid-Europa.

Neurenberg is nauw verbonden met het Nazi-verleden van Duitsland. Het is de stad waar de rassenwetten zijn afgekondigd, die het begin van de holocaust vormden. En ook de plek waar na de oorlog nazi-leiders werden berecht.

Verder kun je in Neurenberg het Middeleeuwse kasteel bezoeken en een wandeling maken langs de oude stadsmuren. In de stad zelf kun je de klassieke architectuur bewonderen, waaronder verschillende kerken. Voor een vakantie in Neurenberg met kinderen, of volwassen kinderen, is de dierentuin, het speelgoedmuseum en Playmobil Funpark een bezoek waard.

Het Reichsparteigelände en Zeppelinfeld

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis? Neem dan zeker een kijkje bij het Reichsparteigelände, waar de partijdagen van de NSDAP werden gehouden.

Hier bezoek je het indrukwekkende museum in de enorme Kongresshalle. Ook was het een trainingscomplex voor de Hitlerjugend.

Wandel van hieruit ook naar het Zeppelinfeld. De partij hield hier parades voor de tribunes, die plaats boden aan 70.000 bezoekers. Deze tribunes zijn na de oorlog gerestaureerd en nu te bezoeken.

Bij het complex is een documentatiecentrum gebouwd, waarin je een beeld krijgt van de nationaalsocialistische geschiedenis. Ook buiten op het complex staan verschillende informatieborden, die de bezoeken uitleg geven over de geschiedenis.

De ms Esmeralda

Tip: 11-daagse riviercruise met bezoek aan Neurenberg

Met TUI kun je een prachtige riviercruise maken over de Donau, Main en de Rijn. Naast het mooie Neurenberg bezoek je o.a. ook Regensburg, Rüdesheim, Würsburg en Bamberg.

Het kasteel en de Middeleeuwse geschiedenis

De binnenplaats van de Kaiserburg, oftwel het kasteel van Neurenberg

Kasteel Neurenberg, in het Duits Nürnberger Kaiserburg, is een middeleeuws kasteel, dat door zijn hoge ligging boven de stad uittorent.

Het oudste gedeelte van het kasteel werd al in het begin van de 11e eeuw gebouwd. Het was tot het begin van de 17e eeuw de woonplaats van de Duitse keizer, maar raakte daarna in verval. In de Tweede Wereldoorlog werd het door bombardementen beschadigd, maar gelukkig werd dit grotendeels hersteld.

Nu kun je het kasteel bezoeken. Er is onder andere een tentoonstelling over de rol van Duitsland in de Middeleeuwen en over Middeleeuwse wapens.

Bewonder daarnaast de mooie schilderingen in de oude zalen, zoals de Ridderzaal, en de kapel. Op de binnenplaats van de burcht ligt een mooie tuin.

De gezellige Altstadt

Gezellige terrasjes in de Altstadt van Neurenberg. En als het terras vol zit, dan ga je lekker op de grond zitten

Aan de voet van het kasteel ligt de Altstadt van Neurenberg. Grotendeels vernietigd in de oorlog, maar vrijwel volledig hersteld.

Hier geniet je van de mooie vakwerkhuizen, de winkelstraten, en natuurlijk van de gezellige terrasjes.

Wandel verder in de stad om te genieten van de Middeleeuwse muur, inclusief torens en poorten zoals de Neutor, de Tiergärtnertor en de Hallertor.

Ook de verschillende bruggen over het riviertje de Pegnitz zijn de moeite waard. En bewonder de Schöner Brunnen, zoals de naam suggereert een mooie fontein.

Ibis Hotel Nürnberg Altstadt

Tip: Ibis Hotel Nürnberg Altstadt

Aan de rand van de altstad ligt dit eenvoudige maar prima hotel. Het ligt ook handig voor mensen die met de trein komen. Het station ligt op 200 meter van het hotel.

Handwerkerhof bij de Frauentor

Op het terras van Restaurant Bratwurstglöcklein in het handwerkerhof

Een bijzonder plekje in Neurenberg waar je een stap terug in de tijd maakt is het handwerkerhof. Deze ligt naast de Frauentor.

Via een mooie poort wandel je dit kleine knusse hofje binnen waar je wat ambachtswinkeltjes kan bekijken om souvenirs te kopen.

Ga zeker lunchen of dineren bij Restaurant Bratwurstglöcklein waar de worst en andere gerechten op tinnen borden geserveerd wordt.

Het maakt de beleving helemaal compleet.

Kerken en een bijzonder uurwerk

Het uurwerk van de Onze Lieve Vrouwekerk

De Sint-Laurentiuskerk is door zijn opvallende torens een belangrijk oriëntatiepunt, als je door het centrum van Neurenberg loopt. Vooral het Anne-altaar en de glas-in-lood vensters zijn een bezoek meer dan waard.

De Onze Lieve Vrouwekerk is een katholieke kerk, die aan de Hauptmarkt ligt. In deze kerk zijn verschillenden beelden en kunstwerken te zien, die wonder boven wonder de oorlog hebben overleefd.

Ook het uurwerk aan de voorkant van de kerk is bijzonder. Elke middag om 12 uur, worden een stoet van figuren geactiveerd met onder andere trompetters, herauten en uiteindelijk de keizer.

Een tweepersoons kamer bij Das Paul

Tip: Hotel dasPaul

Hotel dasPaul ligt in het centrum van Neurenberg en heeft naast mooie schone kamers voor 2 personen ook appartementen voor 4 of 6 personen. Dus ook ideaal voor gezinnen. Parkeren doe je in de parkeergarage in de omgeving.

Neurenberg met kinderen

Kasteel in het Playmobil Funpark

Ook voor gezinnen met kinderen is er genoeg te doen tijdens een vakantie in Neurenberg. Tiergarten Nürnberg werd in 1912 geopend en is nu met 67 hectare één van de grootste dierentuin van Europa. Ze huizen veel bedreigde diersoorten en voor kinderen zijn er een kinderboerderij en verschillende speeltuinen.

Neurenberg is van oudsher de vestigingsplaats van verschillende speelgoedfabrikanten. En nog steeds de plek van de grootste speelgoedbeurs in Europa. Een speelgoedmuseum mag dan natuurlijk niet ontbreken.

Je vindt hier een uitgebreide collectie poppen, maar ook heel veel ander speelgoed, zowel oud als modern.

In Zirndorf, wat tegen Neurenberg aan ligt, vind je Playmobil Funpark. Zirndorf is namelijk de plaats waar Playmobil is ontstaan en nog steeds wordt geproduceerd.

Dit pretpark staat helemaal in het teken van Playmobil. Met een piratenwereld, een ridderkasteel, feeënland, een waterspeelplaats en een klimpark valt er voor kinderen van alle leeftijden genoeg te beleven.

Jugendherberge Nürnberg

Tip: Jugendherberge Nürnberg

De ligging van Jugendherberge Nürnberg is echt geweldig. Het ligt namelijk in een prachtig gerenoveerd oud gebouw naast het kasteel. Er zijn 4-persoons kamers met eigen badkamer. Top voor gezinnen dus.