Vakantie in Nedersaksen, verschillende streken van Noordzeekust tot de Harz

Nedersaksen is de grote deelstaat van Duitsland in het Noord-Westen. Het beslaat diverse verschillende streken. Laat ons je meenemen van de Noordzeekust tot de bergen van de Harz.

Patrick loopt door een straatje in Stade, Hanzestad in Nedersaksen

Eigenlijk vier je nooit vakantie in Nedersaksen. De deelstaat is te groot en te divers om dat te kunnen zeggen. In plaats daarvan bezoek je één of meerdere van de streken in Nedersaksen.

Deze streken zijn soms wel, maar vaak niet duidelijk afgebakend. Wat ooit een hertogdom of provincie was, bestaat nu niet meer als bestuurlijke eenheid. De gebieden zijn samengevoegd tot de deelstaat Nedersaksen van Duitsland.

De streken of gebieden die we hier noemen, zijn waarschijnlijk ook niet volledig. Maar volgens ons kunnen we de deelstaat het beste op deze manier onderverdelen:

Het unieke landschap van Oost-Friesland aan de Waddenzee

De Pilsumer vuurtoren staat aan de Waddenzee in Oost-Friesland, bij de ingang van de Eems

In het uiterste Noord-Westen, tegen Groningen aan, ligt Oost-Friesland (Ostfriesland in het Duits). De naam refereert aan het Groot Friese rijk dat zich ooit langs de kust uitstrekte van de Wezer tot aan Brugge in België. Ook het huidige Friesland in Nederland refereert daar aan.

Oost-Friesland met zijn schitterende landschap is een van de plekken die zijn unieke karakter heeft weten te behouden.

De kleurige parken, de blauwe Noordzeekust en het weidse land achter de dijk nodigen uit om actief bezig te zijn. Fietsen, kanoën of bijvoorbeeld wandelen, het kan hier allemaal.

Maar gewoon lekker luieren op het strand kan natuurlijk ook. Ga ook eens eilandhoppen op de Oost-Friese Waddeneilanden. Het zijn maar kleine eilandjes, maar met grote stranden. Wij bezochten deze:

Tussen Oost-Friesland en de rivier Wezer ligt het schiereiland Butjadingen, een aanrader voor liefhebbers van de Wadden.

Sabine loopt op een steigerpad door de mooie natuur van Butjadingen

Hier vind je natuurgebieden, weilanden en boerenbedrijven. En afhankelijk van het getij kan je er aan het strand liggen of wadlopen.

Wadlopen in Duitsland

Tip:  Center Parcs Park Nordseeküste

Dit fijne vakantiepark ligt op het schiereiland Butjadingen. Je loopt vanuit je cottage zo het strand op.  Neem laarzen mee, je kan hier wadlopen.

Stap in het schilderij van het land van Elbe en Weser

Fietsen door de dorpjes van Das Altes Land

Een ontdekkingsreis tussen de Elbe en de Weser zal niet tegenvallen.Het gebied tussen Bremen en Hamburg kent verrassend mooie natuur.

Langs de Elbe ligt Das Altes Land. Dit gebied doet je denken aan Nederland, en dat is niet vreemd. In het verleden zijn de Hollanders hier naartoe gekomen om te helpen dijken te bouwen en het land te ontginnen.

Het is een prachtig gebied om op de fiets te ontdekken. Je vindt er grote boomgaarden met appels en ander fruit. En prachtige vakwerkboerderijen.

Bijzondere kleine Hanzesteden

Patrick met de Nachtwaker van Buxtehude

Vlakbij de Elbe liggen nog twee bijzondere Hazesteden, die bij de meeste Nederlanders nog onbekend zijn, en dat is onterecht!

Met name Stade was vroeger belangrijker dan huidige grote broer Hamburg. Het was de eerste stad in Noord-Duitsland, en door haar ligging vlakbij de Elbe belangrijk voor de handel. Het mooie stadje is een bezoek zeker waard.

Ook Buxtehude was een belangrijke handelsstad. Tegenwoordig is het stadje, mede vanwege de bijzondere naam, meer bekend als Sprookjes-stad, en het begin van de Sprookjesroute door Duitsland.

Een bijzonder kunstenaarsdorp

Prachtige oude boerderij in Worpswede

Het landschap tot aan Bremen kenmerkt zich door moerassen, heide en rivieren. Zo mooi, dat diverse kunstenaars hier naartoe trokken om zich te vestigen in kunstenaarsdorp Worpswede.

Een heerlijke plek om te verblijven, en te genieten van de kunst en het landschap van het Teufelsmoor, waar veel van die kunst op geïnspireerd is.

Prijswinnende wandelpaden in Nedersaksen

Patrick op een belevenispad in het Tister Bauernmoor

Het Teufelsmoor is niet het enige moerasgebied in Nedersaksen. Bij Rotenburg an der Wümme (niet te verwarren met dat andere Rotenburg) ligt het Tister Bauernmoor.

Hier is in het verleden veel turf gestoken, maar nu rijdt het turf-treintje je door een uniek natuurgebied.

In dit, en andere natuurgebieden zijn in recente jaren prachtige wandelpaden aangelegd. Deze Nordpfade meten zich de met mooiste wandelpaden van Duitsland, maar zijn wel de enige op vlak terrein.

Eurostrand resort Luneburger Heide

Tip: Eurostrand Resort Lüneburger Heide

Lekker all inclusive genieten. Dit hotel ligt aan een meer in het heide -en boslandschap van de Lüneburger Heide. Met familiekamers voor 4 personen en vakantiewoningen tot 8 personen.

Een unieke natuurbelevenis op de Lüneburger Heide

Oude kraan in de haven van Lüneburg

Zo ongeveer in de driehoek Hamburg-Bremen-Hannover ligt de Lüneburger heide. In de drie natuurparken van dit gebied wordt iedere bezoeker overweldigd door de schoonheid van de natuur.

Van jong tot oud geniet van deze unieke natuurbelevenis en de vele recreatie-, dieren- en avonturenparken.

Toch kun je tijdens een vakantie in Nedersaksen op de Lüneburger Heide ook genieten van historische steden zoals Lüneburg en Celle, winkelen en slenteren door de straten zijn hier een sfeervolle belevenis.

En, niet te vergeten, hier vind je ook het grote pretpark Heide-Park.

Eurostrand resort Luneburger Heide

Tip: Center Parcs Bispinger Heide

Op dit grote vakantiepark valt voor jong en oud veel te beleven. In de omgeving kun je prachtige wandel- en fietstochten maken over de Lüneburger Heide. Overnachten kan in cottages maar ook in een boomhut of woonboot.

De boeiende mix van historie en heden in Emsland

Jachtslot Clemenswerth in Emsland

De ongerepte natuur en idyllische plaatjes maken samen met de indrukwekkende cultuurhistorie van Emsland deze plek tot een aantrekkelijke vakantieregio.

Niet alleen op sportief gebied, maar door de harmonieuze mix tussen het verleden en het hedendaagse laat Emsland zich bijzonder goed ontdekken.

Bezoek bijvoorbeeld eens het jachtslot Clemenswerth. Of de futuristische oceaanreuzen op de Meyer werf in Papenburg.

Ga ook genieten van het natuurpark Hümmling met zijn glooiende heuvels en uitgestrekte bossen of bezoek het molenmuseum en vakantiecentrum Schloss Dankern in Haren.

De culturele regio Oldenburger land

Oud vakwerkhuis en molen in het Museumdorp Cloppenburg

Het Oldenburger land refereert aan het Groothertogdom Oldenburg dat tot 1918 hier bestond. Het wordt in het Oosten begrensd door de Wezer en in het Westen door Oost-Friesland.

Bovenin ligt de havenstad Wilhelmshaven. Hier zijn verschillende maritieme musea en attracties te vinden.

De stad Oldenburg is ook zeker een bezoek waard. Het heeft een leuke binnenstad en een grote kasteeltuin voor een heerlijke wandeling.

In het zuiden ligt het zogenaamde Oldenburger Münsterland. Het is een ware belevenis om hier met de auto, de fiets, de kano, te paard of per camper op pad te gaan.

Hier vind je uitgestrekt veengebieden in het noorden rond Vechta tot aan het watersportparadijs Dümmer See. Ook het Museumdorp Cloppenburg is een aanrader.

Landal Dwergter Sand

Tip: Landal Dwergter Sand

Landal heeft in het Oldenburger land een mooi vakantiepark: Landal Dwergtersand. Met alle faciliteiten die je van Landal mag verwachten.

Kuren en sprookjesachtig genieten in Weserbergland

Hämelschenburg, één van de kastelen van de Weser-renaissance

Onder Hannover, op en over de grens met Hessen en Noordrijn-Westfalen, ligt het Weserbergland. Een sprookjesachtig gebied met geneeskrachtige baden.
Tussen de zacht glooiende heuvels en rivieren in het romantische middengebergte vind je hier talrijke plekjes die je niet snel meer vergeet.

Schitterende vakwerksteden in een idyllisch rivierlandschap, prachtige kastelen en burchten in de stijl van de Weser-renaissance. Wereldberoemde sprookjes komen hier echt tot leven.

Weserbergland is ook de ultieme plek om jezelf te verwennen. De talrijke geneeskrachtige baden en het enorme wellness- en fitnessaanbod draagt hier zeker aan bij.

Even stil staan in de tijd in Braunschweiger land

Het moderne Phaseno science center in Wolfsburg

Iets oostelijker nog ligt het Braunschweiger land. Met historische locaties, bouwwerken uit de Middeleeuwen, unieke fenomenen en een enorm aanbod aan kunst en cultuur.

Op sommige plekken lijkt de tijd te hebben stil gestaan terwijl op andere plekken het hedendaagse leven bruist. Bezoek bijvoorbeeld eens het Phaeno Science center in Wolfsburg met zijn indrukwekkende architectuur wat ook voor de kinderen een enorme belevenis is.

Of de oude stad Wolfenbüttel, een plek met een veelzijdig cultureel aanbod en de geboortestad van de bekende kruidenlikeur Jägermeister.

De bergen van de Harz

De bergen van de Harz

Hier beginnen ook de uitlopers van het middengebergte de Harz, dat zich verder grotendeels in de deelstaat Saksen-Anhalt bevindt.

In de Nedersaksische uitlopers van de Harz bevindt zich wel een bijzondere stad: Goslar. Deze stad staat niet voor niets bekend als de schatkist van het noorden.

Met maar liefst 1800 vakwerkhuizen staat het terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een prachtige stad voor een stedentrip, of als uitvalsbasis om de Harz te verkennen.

Het sfeervolle hotel Walpurgishof in de Harz

Tip: Hotel Restaurant Walpurgishof

Super fijn en sfeervol hotel om na de het wandelen in de natuur naar terug te keren en je in de watten te laten liggen. Met wellnesscentrum en op basis van half pension.

De hoofdstad Hannover

Hannover met zijn hippe wijken is de hoofdstad van Nedersaksen in Duitsland.De stad is voor een groot deel verwoest in de Tweede Wereldoorlog, maar herrezen uit de as.

Maschsee, het grote meer in Hannover

In de Altstadt, de gerestaureerde oude stadskern vind je typische vakwerkhuizenen vele cafés en restaurant. Dat laatste geldt ook voor de charmante wijk List.

Het meer middenin Hannover is goed voor een sportieve middag op het water en in de wijk Linden is er altijd een goed feestje. Nordstadt staat bekend om zijn unieke winkeltjes.

Wil je Hannover op een bijzondere manier bekijken? Ga dan eens naar het panorama platform op het Neues Rathaus uit 1913. Of bezoek de oudste baroktuinen van Europa, de Grosse Garten.