Het Teufelsmoor, vakantie vieren in het moerasgebied rond Worpswede

Het Teufelsmoor is een moerasgebied boven Bremen. Hoewel de naam misschien niet erg aantrekkelijk klinkt, kan je hier heerlijk vakantie vieren in de natuur.

Hoogveengebied in het Teufelsmoor

Eind 19e eeuw vestigden een aantal kunstschilders de kunstenaarskolonie Worpswede boven Bremen. Zij werden aangetrokken door het prachtige landschap van het Teufelsmoor.

De kunstschilders konden zich hier uitleven op het landschap. Maar ook op het leven en werken op het land, en in het moeras waar ook turf gestoken werd.

Vandaag de dag zijn het niet alleen kunstenaars die naar het gebied komen. Liefhebbers van de natuur komen hier ook graag naartoe om te varen, fietsen of wandelen. Daarover straks meer, maar eerst een stukje geschiedenis.

Het Teufelsmoor, is het moeras zo Duivels?

Het lijkt of je op het moerasmos kan lopen, maar pas op!

De naam Teufelsmoor suggereert een Duivels moeras. Maar de naam is slechts een verbastering van het Nederduitse woord "duven" wat doof of onvruchtbaar betekent.

Onherbergzaam was het hier dus wel, en koud en nat. De boeren die zich hier vestigden hadden het niet makkelijk om het land te ontginnen. En dat is ook niet overal gelukt.

In het Teufelsmoor vallen 2 soorten veengebied te onderscheiden: de laagveengebieden en het hoogveen. Het laagveen is grotendeels boerenland, vooral grasland dat gemaaid wordt voor de veehouderij.

De hoogveengebieden vormen een stuk wilde natuur. Een grillig landschap waar het regenwater in de kuilen blijft staan en verzuurt. In de kleine meertjes die zo ontstaan groeit moerasmos, wat een dikke laag op het water vormt.

Zo ontstaat alsnog een bijna duivelse omgeving. Vanwege de vele muggen, en omdat je soms niet ziet dat je op het moerasmos stapt. Hierin zak je langzaam weg, tenzij je sneeuwschoenen draagt.

Turf steken en het ontwateren van het boerenland

Beeld van een Turfsteker in Worpswede

In de moerassen stapelde het mos zich op, tot een steeds dikkere laag wat aangedrukt werd door z'n eigen gewicht. Het resulterende veen bleek een uitstekende brandstof.

Het duurde dan ook niet lang, of in het hoge moerasgebied werd turf gewonnen. Voor eigen gebruik om de huizen van de boeren warm te stoken. Maar er was veel meer.

En dus werd besloten om de brandstof in de stad Bremen te gaan verkopen. Omdat er nog geen wegen waren, moest het per schip naar de stad vervoerd worden. Een tocht van 3 dagen.

Hotel Worpsweder Tor

Tip: Hotel Worpsweder Tor

Dit heerlijke hotel ligt in het centrum van Worpswede, op de Teufelsmoor-heide. Je kan hier lekker wandelen in het Teufelsmoor en vele andere activiteiten doen zoals paardrijden, tennissen of kanovaren. Ook vind je in de buurt een aantal musea. 

Varen met een Turfschip

Patrick zeil mee met een Turfschip

De turfschepen, oftewel torfkahnen, zijn er nog steeds. Grote zwarte platbodems, met een groot bruin zeil.

Maar er stond niet altijd wind, of het kwam niet altijd uit de juiste richting. En dus werden de schepen ook vanaf de oevers met een touw voortgetrokken. En voortbewogen door met een vaarboom op de bodem te duwen.

Tegenwoordig worden de torfkahnen voor de toeristen gebruikt. En dus hebben ze allemaal een elektrisch fluistermotortje. Maar het is natuurlijk het leukste als er ook een stukje gezeild kan worden.

Tussen Mei en Oktober kan je ook een tochtje met een turfschip maken. Er zijn verschillende aanbieders in het gebied die dit aanbieden.

Klimaschutz, het verhogen van het waterpeil

Met waterschotten wordt het waterpeil hoog gehouden

Zoals ook in Nederland, vormen de veengebieden in het Teufelsmoor tegenwoordig voor klimaatproblemen. Wanneer het waterpeil verlaagd is, stoot het veen grote hoeveelheden CO2 uit, wat voor opwarming van de aarde zorgt.

Ook hier zijn daarom Klimaatmaatregelen (Klimaschutz) nodig. Hier houdt dat vooral in dat het waterpeil verhoogd moet worden.

Maar dit leidt tot problemen met de boeren in het laagveengebied. Het natte land is namelijk veel moeilijker te bewerken. Met goede afspraken en compensatie worden de maatregelen getroffen.

In het hoogveen is er een ander probleem: ook door klimaatverandering valt er hier tegenwoordig veel minder regen. De meertjes komen daardoor gedeeltelijk droog te staan, met CO2 uitstoot tot gevolg. Hier worden nu maatregelen getroffen om het regenwater langer vast te houden in het gebied.

Een ritje met de Moorexpress

Aankondiging van de Moorexpress

Een leuke manier voor jong en oud om van het Teufelsmoor te genieten is met de Moorexpress. Dit treintje rijdt tussen Mei en Oktober in de weekeinden en op feestdagen tussen Bremen en Stade door het gebied.

De treinbaan werd begin 20e eeuw aangelegd als alternatief voor de waterwegen. Voor bewoners een hele verbetering, totdat het wegennet langzaam maar zeker het meeste vervoer overnam.

De "Express" gaat ondanks z'n naam niet erg hard. Je kan hierin rustig van het uitzicht genieten. Op verschillende plekken kan je uitstappen, en er is ook een fietswagon zodat je je reis op de fiets door het gebied kan voortzetten. Ook zijn er combikaarten voor trein en turschip beschikbaar.

Anne + Liese Haus

Tip: Anne + Liese Haus

Dit moderne en sfeervolle huis ligt in de buurt van onder andere het Teufelsmoor en Bremen. Zo kun je lekker genieten van de natuur in combinatie met cultuur proeven in de stad. Het is een modern huis dat van alle gemakken is voorzien. 

Kanovaren

Kano varen op de Hamme

Een andere manier om van de natuur te genieten is in een kano of kayak. Vooral op de rivier de Hamme, die dwars door het gebied loopt, is dit een leuke activiteit.

Bij de Hammehafen kan je kano's en kayaks huren. Hiervandaan kies je een route naar de Melchers Hütte voor een welverdiende tussenstop.

Of vaar heen en terug over de Hamme, en neem dan na gedane arbeid heerlijk wat te eten en drinken bij de Hammehafen.

Casa alla Torre

Tip: Casa alla Torre

Casa alla Torre ligt in Vollersode en biedt een patio, een tuin en gratis WiFi. Het vakantiehuis ligt in een gebied waar je diverse activiteiten kunt doen, zoals lekker wandelen en fietsen. Vlakbij ligt de Teufelsmoor en springmoor en het dorpje Hambergen. 

Strand aan de Hamme

Een leuk strandje aan de Hamme

Moe van het varen? Of gewoon zin om te relaxen? Dan kan je aan de Hamme ook bij een leuk strandje terecht.

Het strandje ligt naast de Hammehafen. Het is niet groot, maar er ligt zand en loopt langzaam af dus kinderen kunnen er ook heerlijk spelen en zwemmen.

Bij het strand is een parkeerplaats, en ook het restaurant Hammehütte Neu Helgoland ligt ernaast. Dit alles maakt het ook een heerlijk startpunt voor wandelingen door het Teufelsmoor.

Overnachten bij Land of Green Naturresort

Boomhut bij Land of Green

Voor een heel bijzondere ervaring kies je ervoor om te overnachten in het Land of Green Naturresort. 

Op dit kampeerterrein bevinden zich heel bijzondere accommodaties. Met als uitschieters de bijzondere boomhutten. Deze zijn geschikt voor 4 personen, liggen in het bos bereikbaar via steigerpaden en hebben uitzicht over het Teufelsmoor.

Maar ook noemenswaardig zijn de diverse Tiny Houses die je kan boeken. Klein, maar ook geschikt voor 4 personen.

Het uiterlijk en de indeling is van ieder Tiny House anders, maar het is bijzonder hoe optimaal ze gebruik maken van de ruimte. Zo kun je toch heerlijk slapen, koken en aan tafel zitten met elkaar. Zeker met het terras erbij zijn het heerlijke accommodaties.

De receptie bij Land of Green

Uiteraard kan je hier ook terecht met je eigen tent of kampeermiddel. Of kies voor een ingerichte safaritent. Of, heel bijzonder, logeer in een boomtent op anderhalve meter boven de grond. Handig voor wie niet van kruipende insecten houdt...

Bij de receptie van Land of Green kan je een ontbijtje regelen voor op je eigen terras. En voor een drankje, kleine maaltijden en snacks kan je er ook terecht. 

Ook bijzonder is de wellness op het terrein. Met een bubbelbad en sauna in de natuur.

Om nog meer van die natuur te genieten kan je kano's of fietsen huren. 

Hotel Munte am Stadtwald

Tip: Hotel Munte am Stadtwald

Dit pareltje ligt iets verder van de Teufelsmoor, in Bremen. Er is een binnenbad, 6 sauna's, een fitnessruimte en 2 restaurants. Het hotel ligt naast de universiteit van Bremen en het Bürgerpark, op slechts 4 km van de oude stad.