Vakantie in Rijnland-Palts: vol van natuur, geschiedenis en wijn

Op vakantie in Rijnland-Palts kan je op ontdekkingstocht in vijf gebieden vol cultuur, natuur, historie en vermaak.

Het landschap van de Eifel gezien vanaf Burg Kasselburg

De deelstaat Rijnland-Palts in Duitsland is de ultieme plek voor een afwisselende vakantie: in het knalgroene, heuvelachtige landschap bevinden zich forten, wijngaarden, bergtoppen en oeroude Romeinse bouwwerken.

De rivieren Rijn en Moezel slingeren er dwars doorheen. En de eeuwenoude steden Mainz, Koblenz en Trier zijn ideale plekken om heerlijk rond te slenteren.

Ook het recente verleden heeft interessante attracties opgeleverd zoals een ondergronds museum en een wereldberoemd racecircuit. Kortom: je vakantie in Rijnland-Palts biedt meer dan genoeg ingrediënten voor een onvergetelijke tijd.

Landal Mont Royal

Tip: Landal Parken in Rijnland-Palts

Landal heeft in de Eifel en bij de Moezel diverse mooie vakantieparken. Wij tippen Landal Mont Royal. Daar hebben ze stijlvolle nieuwe luxe bungalows en het park ligt prachtig tussen de wijnvelden aan de Moezel.

Ontdek de vijf gebieden in Rijnland-Palts

Het dorp Alf aan de Moezel

Moezel, Eifel, Mittelrhein, Hunsrück, en Palts: dit zijn de vijf regio's die samen Rijnland-Palts vormen. De deelstaat ligt ten oosten van Luxemburg en is dus in enkele uurtjes vanuit Nederland te bereiken.

Wijngebied Moezel zorgt met de Riesling, Elbling en Müller-Thurgau druiven voor prachtige wijnen. De slingerende rivier Moezel heeft talrijke mooie dorpjes aan de oever, zoals Alf en Cochem.

De ooit vulkanisch zeer actieve Eifel kenmerkt zich door relatief hoge bergtoppen voor dit gedeelte van Europa. Het gebied loopt over de grens met deelstaat Noordrijn westfalen. Daar ligt Nationaal Park de Eifel, met onder meer een beschermd beukenwoud waar de wilde kat, de oehoe, het edelhert, de lynx, de zwarte ooievaar en de zeldzame muurhagedis voorkomen.

Rheinstein is één van de vele kastelen aan de Mittelrhein

Meer dan 40 middeleeuwse burchten en talloze wijngaarden domineren het landschap in Mittelrhein: één van de mooiste delen van Duitsland.

Ook hier lieten de Romeinen hun sporen na in de vorm van de eerste wijngaarden - intussen beslaat dit wijngebied een slordige 100 kilometer. In de schilderachtige stadjes langs de Rijn proef je de eeuwenoude cultuur en natuur terug in de wijn!

De imposante bergtoppen in Hunsrück zijn de stille getuigen van een rijke geschiedenis: er zijn diverse Keltische ruïnes te vinden. Archeologiepark Belginum is een walhalla van en voor historische schatgravers: hier leer je alles over het leven van de Romeinen en Kelten in deze streek.

Door Palts loopt een prachtige fietsroute voor het hele gezin langs de wijngaarden. Een andere attractie is één van de grootste bosgebieden van Europa: het Paltserwoud, opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je ziet er ook diverse abdijen en de Rijksburcht Trifels, een imposant kasteel waar kruisvaarder Richard Leeuwenhart gevangen heeft gezeten.

Fietsen langs de rivieren in Duitsland

Tip: Fietsvakanties van TUI

Tui heeft verschillende fietsvakanties langs de rivieren de Moezel, Rijn en Saar in Rijnland-Palts. Ontdek de knusse stadjes, kastelen en wijngaarden op de fiets en overnacht in fijne hotels. Bagage wordt vervoerd naar het volgende hotel.

De oeroude steden Koblenz, Mainz en Trier: Romeinse invloeden en heerlijke wijnen

De kabelbaan over de Rijn in Koblenz

Koblenz is één van de oudste steden van Duitsland. Op de plek waar de Moezel in de Rijn stroomt stichtten de Romeinen al een nederzetting.

Die plek, de Deutsche Eck, is ook de belangrijkste attractie. Neem ook de kabelbaan die je in een panoramacabine naar de andere kant van de Rijn brengt voor een fantastisch uitzicht. Aan die andere kant ligt de Vesting Ehrenbreitstein, waar nu diverse musea zijn.

De stad zelf is minstens zo interessant vanwege de historie die ze ademt: patriciërshuizen, burchten en paleizen, maar ook gezellige winkelstraten en terrassen zorgen voor optimaal vermaak.

De stad Mainz is ook al sinds de prehistorie van de partij: de Dom, de middeleeuwse straatjes, een Romeinse tempel; ze vertellen je het verhaal van een plek die al menig oorlog overleefd heeft.

De Romeinse stadspoort Porta Nigra in Trier

Er zijn musea waar je meer te weten komt over het verleden: het Gutenberg-museum, het Römisch-Germanisches Zentralmuseum en het Landesmuseum. Hier zetelt bovendien de Landdag: het parlement van de deelstaat.

Trier is echt de aller-oudste stad van Duitsland. In het Moezeldal biedt de moeder der Duitse steden bouwwerken uit de Romeinse tijd, vroeg-christelijke heiligdommen en kunstschatten uit de klassieke oudheid.

De proeflokalen en wijnkelders vormen samen met de zeer goede restaurants een trekpleister voor de fijnproever. Van de dertien kwaliteitswijngebieden bevinden zich er namelijk zes in Rijnland-Palts: Ahr, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Rheinhessen en Palts.

Ibis styles in Trier

Tip: Hotels in Trier en omgeving bij Voordeeluitjes

Bij voordeeluitjes kun je een hotel arrangementen in Trier en omgeving boeken met leuke extra's en een mooi prijsje.

Avontuur voor het hele gezin: met je auto over de Nürburgring rijden!

De Nürburgring, bijgenaamd de Groene Hel, is het beroemde circuit rond het dorp (en het middeleeuwse kasteel) Nürburg in de Eifel.

Dit formule 1-circuit leent zich prima voor een dagje uit. In de Ring-Boulevard zijn allerlei winkels met als thema auto(sport), er zijn plekken voor de hongerige en dorstige mens en er is ook een kartbaan en een tentoonstelling over de geschiedenis van de autosport.

Vanzelfsprekend is het mogelijk om je met je eigen auto of motor op het circuit te begeven.

Lindner Nürburgring Ferienpark

Tip: Lindner Nürburgring Ferienpark

Op 6 km van het racecircuit liggen de comfortabele vakantiehuisjes van Lindner Nürburgring Ferienpark. Een fijn park met een spa centrum, goed restaurant en supermarkt. Ook leuk voor gezinnen!

James Bond-achtig: de ondergrondse bunker van de Bundesbank

Trap naar beneden in de Bundesbank Bunker

De Deutsche Bundesbank kent een heuse geheime bunker, verstopt in de heuvels van de Moezelvallei. Hier had de regering tijdens de Koude Oorlog vijftien miljard Duitse Mark opgeslagen.

Dit was ooit staatsgeheim, maar sinds het neerhalen van de Muur een overbodig geheel geworden. Deze mysterieuze, ondergrondse en James Bond-achtige setting is een absolute aanrader voor een rondleiding.

Deelstaat Rijnland-Palts in Duitsland heeft zogezegd alles in petto voor een onvergetelijke vakantie, voor het hele gezin!