Ervaar de rust tijdens je vakantie in Mecklenburg-Voor-Pommeren

Op vakantie in Mecklenburg-Voor-Pommeren (Mecklenburg-Vorpommern in het Duits) bezoek je de Oostzeekust. Bovendien beleef je de rijke cultuur en geschiedenis van middeleeuwse handelaren

Kalkrotsen op het eiland Rügen in Mecklenburg-Voor-Pommeren

De deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt in Noord-Oost Duitsland, ten noorden van Berlijn. Het grenst in het noorden aan de Oostzee en in het oosten aan Polen.

Je vindt hier een enorme verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Het is een prachtig gebied voor de bezoeker die rustig van de rijke natuur, oneindige stranden, en het enorme merengebied wilt genieten.

Cultureel erfgoed komt samen in steden als Rostock en Stralsund. Hier zijn de sfeervolle herinneringen aan het Hanzeverbond, een vroege voorloper op de EU, nog altijd te zien.

De levendige handel zorgde voor welvaart in de dorpen, dit is nog steeds terug te zien in hun monumentale gebouwen en pittoreske straatjes waar je heerlijk door kunt struinen.

Parkhotel Rügen

Tip: Parkhotel Rügen

Rügen is het grootste eiland in de Oostzee. Hier vind je bossen om in te wandelen, indrukwekkende krijtrotsen en de mooie stad Stralsund op het vasteland. Boek dit hotelarrangement van Pharos om er optimaal van te genieten.

Mooie stranden en bijzondere badplaatsen

Mooie oude gebouwen bij het strand van Heiligendamm

Met de Oostzee op de achtergrond biedt de 1900 km lange kustlijn van Mecklenburg-Vorpommern vele attracties voor toeristen. Wist je trouwens dat dit deel van Duitsland de meeste zonuren per jaar heeft?

De stranden hier waren al in de 19e eeuw populair bij de adel. Toen ontstonden er verschillende badplaatsen zoals Heiligendamm en Kühlungsborn. En nog altijd ademen die de sfeer van nostalgie uit.

Ook bijzonder zijn de kalkstenen kliffen op het eiland Rügen. Op Rügen zijn ook prachtige, lange stranden waar je met heel het gezin veilig kunt genieten van het strand en de zee.

De Duitse wildernis verkennen

Paalwoningen bij het meer van Müritz

Als je graag buiten bent zijn het groene landschap en de talloze meren perfect om in de natuur te genieten van je vakantie in Mecklenburg-Vorpommern.

Met een grote diversiteit aan natuurlijke landschappen, UNESCO-werelderfgoedsites, de dans van de kraanvogels, en natuurparken biedt de deelstaat de ideale gelegenheid om iedere dag verbazingwekkende nieuwe natuur te zien.

Er is een grote verscheidenheid aan natuur te vinden in Mecklenburg-Vorpommern, met een grote diversiteit aan vogels in het duinrijke nationale park Vorpommersche Boddenlandschaft.

Het Müritz nationale park ligt in het midden van de Mecklenburg meren. De prachtige UNESCO-werelderfgoed berkenbossen zijn zowel daar, als in het Jasmund nationale park te vinden.

Culturele dorpen en steden

Het prachtige kasteel van Schwerin

De dorpen en steden van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in Duitsland beschikken over een pracht aan cultureel erfgoed. Kloosters, kerken, koninklijke gebouwen en musea vertellen allemaal het verhaal over de rijke handelsgeschiedenis van deze regio.

Schwerin is de hoofdstad van de regio en is omringd door een merenlandschap. Het sprookjesachtige kasteel van Schwerin is een bezoek meer dan waard.

Rostock is nog groter dan Schwerin. Het was lid van het Hanzeverbond en werd zo rijk in de Middeleeuwen. In 1419 werd hier de eerste universiteit van Noord-Europa gesticht.

Tip: Trihotel am Schweizer Wald

Vlakbij Rostock ligt dit mooie 4-sterren hotel. Een ideale uitvalsbasis om zowel de badplaatsen aan de Oostzee, de hanzesteden zoals Rostock, en de meren in het binnenland te bezoeken.

Het stadje Wismar is door de eeuwen heen bijna niet veranderd, het dorpscentrum is hetzelfde gebleven sinds de middeleeuwen en is nu onderdeel van het UNECSO-werelderfgoed.

Stralsund is ook een mooie Hanzestad, en ligt op het vasteland bij de brug naar het eiland Rügen. Hier loop je over dezelfde straten als de middeleeuwse handelaren van toen. In de mooie haven is ook het Ozeaneum te vinden.

Attracties van Mecklenburg-Voor-Pommeren

Speeltuin bij het Lilienthal museum

De grootste attracties in Mecklenburg-Voor-Pommeren zijn het zuivere water en de groene omgeving. Daarnaast zijn er ook genoeg andere activiteiten die je kunt doen, van cultureel erfgoed bezoeken tot sportief kanoën.

Voor als je van geschiedenis houd, is er het Archeologisch (Freilicht-)museum in Gross Raden. Deze is gebouwd bij een Slavisch tempelcomplex uit de negende eeuw.

Daarnaast is de rijkdom aan architectuur genoeg reden om lang rond te dwalen in deze regio om alle culturele gebouwen te bewonderen.

Ga naar het Otto Lilienthal Museum om te zien hoe mensen nu zo gemakkelijk binnen een paar uur de wereld rond kunnen reizen. Bezoek het Bärenwald Müritz, waar bruine beren die gered zijn uit barre omstandigheden hier een nieuw thuis hebben gevonden. Of bezoek een van de vele muziekconcerten in de regio om te genieten van muziek in een klassieke setting.

Fietsen, wandelen of kanoën

Voor de actievere vakantieganger die dicht bij de natuur wilt komen is het ook mogelijk om een actievere tour te doen.

Stap in de kano en geniet van de rustgevende natuur en het frisse water om je heen.

Ga wandelend de natuurgebieden verkennen of fiets langs de kust om het variërende landschap te bezichtigen.