Maak een stedentrip naar Rostock, de kleurrijke Hanzestad aan de Warnow

In het Noord-Oosten van Duitsland ligt de gezellige Hanzestad Rostock. De gezellige sfeer die er hangt, de kleurrijke gevels en Middeleeuwse bezienswaardigheden maken het een leuke stad voor een stedentrip.

Veel mooie, kleurrijke huizen in Rostock

Rostock is de grootste stad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. In de middeleeuwen was Rostock een rijke handelsstad.

De in de 12e eeuw door Slavische stammen gestichte nederzetting aan de rivier Warnow groeide snel.  Rond 1200 verkreeg het stadsrechten, en in 1419 werd er de universiteit van Rostock gesticht, de oudste universiteit van Noord-Europa.

Maar aan deze rijkdom kwam eind 15de eeuw al een einde. De tot dan toe onafhankelijke stad werd veroverd door de hertog van Mecklenburg. Langdurige ruzie en plunderingen lieten de stad haar macht verliezen.

Vandaag de dag is nog veel van de vroegere faam van Rostock als Hanzestad te zien. Verder is de stad erg gezellig met haar pleintjes en kleurrijke gebouwtjes.

Kröpeliner Strasse, de gezellige winkelstraat

We wandelen richting de Kröpeliner Tor

We beginnen onze stadstour bij de Kröpeliner tor. Dit prachtige gebouw was de westelijke toegangspoort tot de Middeleeuwse stad Rostock.

Vandaag de dag wandel je door deze poort naar de Kröpeliner Strasse. Deze gezellige winkelstraat loopt dwars door de Altstadt, en is het symbool van de stad. De kleurrijke huisjes, terrasjes en winkeltjes maken dit een gezellig drukke straat.

De straat loopt door tot aan de Nieuwe Markt (Neuer Markt). Veel van de bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft zijn te voet vanaf hier bereikbaar.

Nieuwe markt met mooi roze Rathaus

Het roze stadhuis met de Hanze-torentjes

Aan het uiteinde van de Kröpeliner Strasse ligt dus de Nieuwe Markt. Dit mooie plekje is een centraal punt van de stad. De gevels die om het plein heen staan laten je goed de sfeer van de stad voelen.

De markt van Rostock wordt nog steeds hier gehouden. Enook de kerstmarkt vindt hier plaats. De fontein Möwenbrunnen midden op het plein is meer een modern kunstwerk.

Recht tegenover de nieuwe markt staat het Rathaus van Rostock. Dit gebouw is in verschillende fases gebouwd, waarvan de oudste dateert uit de 13e eeuw. Oorspronkelijk was het een gotisch gebouw van baksteen. Toen zijn de 7 torens erop gebouwd, die nog te zien zijn.

Na de middeleeuwen is het gebouw in Barokstijl doorgebouwd en is het roze gemaakt. Links van het gebouw is goed te zien hoe het in verschillende fases is doorgebouwd en uitgebreid. Een mooie blikvanger vanaf de nieuwe markt.

Meer Middeleeuwse torens en de stadsmuur

De opvallende Steintor

Doordat Rostock zo een belangrijke, rijke stad was, was het in de middeleeuwen van belang om een goede verdediging te hebben. De stad was in die tijd omringd door een stadsmuur en een aantal poorten.

Als je vanaf de Nieuwe Markt naar het Zuiden wandelt, dan kom je bij de Steintor. Met z'n hoge, spitse toren een a-typische stadspoort. 200 meter ten oosten daarvan ligt de Kuhtor.

Het gebied tussen deze 2 poorten is verbonden door een stuk overgebleven stadsmuur. Dit laat goed zien hoe de stad er vroeger uit heeft gezien.

Tussen de muur staat ook nog een wachttoren, de Lagebuschturm. Deze is nog helemaal intact en maakt dit Middeleeuwse stuk Rostock compleet.

De universiteit van Rostock en het universiteitsplein

De fontein op het plein voor het Universiteitsgebouw

De oudste Universiteit van Noord-Europa bevindt zich midden in de stad, aan de Kröpeliner Strases. Het hoofdgebouw is een imposante gebouw, dat de welvaart van de stad laat zien.

Voor het mooie gebouw staat een groot plein, de Universitätsplatz. Veel mensen nemen hier even pauze van het winkelen om de grote fontein. Kinderen spelen hier liever met het water.

Rond de universiteit staan meerdere interessante gebouwen, zoals de universiteitskerk en het Culturele museum.

Ook vlakbij is een heerlijk stadspark waar je helemaal tot rust komt: de Wallanlage. Hier vind je ook nog restanten van de stadsmuur, een bastion, en een speeltuin.

Andere bezienswaardigheden in Rostock

Het Ständehaus van Rostock

Naast de Steintor staat het Ständehaus. Dit gebouw laat goed de geschiedenis van de stad, qua bouwstijl zien. Het is gebouwd in 1890 in de stijl van de neogotiek. Het parlement van de stad heeft er een tijd ingezeten, en nu de rechtbank. Bovenal is het een mooi aanzicht.

Behalve het stadhuis is op de Nieuwe Markt ook de Marienkirche een grote blikvanger. In gotische stijl, maar bijzonder is de kerktoren die in Hanze-stijl is uitgevoerd. In de kerk bevindt zich een astronomische klok die het bezoeken waard is.

Ook de Nicolaikirche in de Östliche Altstadt heeft zo'n opvallende toren. Dit gebouw wordt niet meer als kerk gebruikt. Er vinden evenementen plaats, en er zijn appartementen in. Je kan de toren beklimmen voor een geweldig uitzicht.

Een kijkje in de stadshaven aan de Warnow is ook een aanrader. Er zijn hier leuke restaurants en cafés. Maar de locals grillen graag hun eten hier op straat, bijzonder!

Warnemünde, de kustplaats van Rostock

De vuurtoren van Warnemünde

De Altstadt van Rostock ligt zo'n 12 kilometer landinwaarts van de Oostzee. Maar het heeft ook een district aan zee: Warnemünde.

Hier vind je het breedste strand van Duitsland, en ook de grootste cruiseschiphaven. Dat maakt het een drukke en gewilde plek om te zijn. Het eerst rustige vissersdorp is nu gericht op toeristen.

Als je langs de Alter Strom, paralel aan de Warnow loopt, kom je langs de oude kapiteinshuizen en kom je terecht op het strand. Hier staat ook de vuurtoren van Rostock. Je kan deze beklimmen en genieten van het uitzicht over de pier, de haven, het strand en de boulevard.