Maak een voetbalreis naar Duitsland, bijvoorbeeld naar het EK 2024

In Duitsland wordt het EK 2024 gehouden, waaraan ook Nederland meedoet. Een perfecte gelegenheid voor een leuke voetbalreis. Maar ook daarbuiten kan je leuke voetbalreizen maken naar verschillende steden en stadions in Duitsland.

Voetbal voor de Duitse kleuren

Duitsland is een echt voetballand. Met de topclub en Rekordmeister Bayern München natuurlijk. Maar ook de volksclubs Schalke '04 en Borussia Dortmund zijn populair, ook in Nederland.

En dan is er natuurlijk Die Mannschaft, het nationale team van Duitsland. De overwinning daarop bij de Europese Kampioenschappen in 1988 in het Volksparkstadion in Hamburg staat bij menige Nederlander in het geheugen gegrift.

In 2024 staat er een nieuw EK op het programma. Nederland is daarbij gekwalificeerd, en de speelsteden zijn inmiddels bekend.

Op deze pagina belichten we de verschillende speelsteden en stadions. Met de mogelijkheden om ze bij het EK te bezoeken, maar ook voor een andere leuke voetbalreis naar de verschillende clubs. We beginnen met de stadions waar Nederland haar wedstrijden in 2024 gaat spelen:

Het Volksparkstadion in Hamburg

Interieur van het Volksparkstadion in Hamburg

Iedere Nederland kent nog het commentaar van Evert ten Napel uit 1988, na de goal van Marco van Basten: "Het Volksparkstadion is van Oranje". 

Dit kan zomaar opnieuw gebeuren, want Nederland speelt op 16 juni 2024 hier haar eerste groepswedstrijd (tegen Polen).

Er worden ook nog 3 andere groepswedstrijden gespeeld, plus een kwartfinale.

Het Volksparkstadion ligt in het stadsdeel Altona in het westen van Hamburg. Hier speelt de Hamburger Sport Verein (HSV) haar thuiswedstrijden. Deze club kende haar glorietijd in de jaren 80, met het winnen van de Europcup I in 1983 als absolute hoogtepunt.

Rafael van der Vaart speelde er tussen 2005 en 2015 in twee verschillende periodes, en is er nog altijd populair. HSV speelt sinds 2018 in de Tweede Bundesliga.

Red Bull Arena Leipzig

Het veld in de Red Bull Arena in Leipzig

Heel anders dan de volksclub uit Hamburg is een club uit Leipzig: RB Leipzig. Dit is niet wat de Duitsers een "Traditionsverein" noemen, het is geen traditionele club met veel aanhang.

In plaats daarvan heeft het Energiedrankenmerk Red Bull de club in 2009 opgericht. RB staat overigens niet voor Red Bull, dat mag namelijk niet in Duitsland. In plaats daarvan staat het voor Rasenballsport, een niets betekenend verzinsel.

Red Bull heeft RB Leipzig met veel geld in korte tijd laten opstomen naar de hoogste regionen van de Duitse Bundesliga, met een tweede plaats (achter Bayern München) als voorlopig hoogste resultaat.

De Red Bull Arena, waar RB Leipzig haar wedstrijden speelt, is de nieuwe (gesponsorde) naam van het Zentralstation, dat na de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd met het behulp van het puin van de bombardementen. In 1956 werd het stadion geopend en in 2004  geheel vernieuwd. Het biedt nu plaats aan bijna 43.000 toeschouwers.

Het stadion werd bespeeld door het nu failliete Sachsen Leipzig, en vanaf 2010 door RB Leipzig.

Tijdens het EK 2004 speelt Nederland hier op 21 juni haar tweede wedstrijd in groep D tegen Frankrijk. Er zijn ook nog twee andere groepswedstrijden plus een kwartfinale.

Het Olympiastadion in Berlijn

Het Olympiastadion in Berlijn

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1936 werd het enorme Olympiastadion gebouwd, met plaats voor 100.000 toeschouwers. Het stadion is half ingegraven, alleen de bovenste ring is van buiten zichtbaar.

Het stadion, dat in West-Berlijn ligt, is in 1974 en in 2006 voor de Wereldkampioenschappen voetbal gebruikt. Daarvoor is het in 2004 grondig gerenoveerd, met behoud van de monumentale kenmerken.

Pas sinds 1963 wordt het Olympiastadion ook door een voetbalclub gebruikt. Hertha BSC speelt hier haar thuiswedstrijden in de Bundesliga.

Op 25 juni 2024 speelt Nederland hier haar derde groepswedstrijd voor het EK 2024, tegen Oostenrijk. Daarna worden hier nog een achtste finale, een kwartfinale en de finale gespeeld.

Voetbalstad München, de trots van Beieren

De Allianz Arena in München

München is in Duitsland voetbalstad nummer één, niet in het minst vanwege de club Bayern München. Deze club is recordhouder voor het aantal Nationale kampioenschappen, het is tegenwoordig een zeldzaamheid als een andere club een keer kampioen wordt.

Sinds 2005 speelt Bayern in de Allianz Arena. Dit opvallende stadion in de vorm van een grote zwemband biedt plaats aan 76.000 toeschouwers.

Bij het EK 2024 wordt de Allianz Arena gebruikt voor 4 groepswedstrijden, een achtste en een halve finale.

Voor 2005 speelde Bayern in het Olympiastadion. Dit stadion, gebouwd voor de Olympische spelen van 1972, kennen we als Nederlanders goed, omdat hier de finale van het EK'88 werd gespeeld: Nederland - Sovjet Unie 2-0.

Het Olympiastadion bestaat nog steeds, maar wordt nu vooral voor andere sporten gebruikt, zoals Atletiek.

De andere club van München, TSV 1860 München, speelt sinds de degradatie naar de derde Bundesliga in 2017 niet meer in de Allianz Arena maar in het kleinere  Grünwalder Stadion.

Vier het kampioenschap met Bayer Leverkusen!

Het hotel in het BayArena stadion van Leverkusen

Na een lange heerschappij van Bayern München, is het in 2024 toch een andere club die kampioen geworden is: Bayer Leverkusen.

Met coach Xabi Alonso als coach en Nederlands International Jeremie Frimpong als basisspeler is deze club ongeslagen kampioen geworden, met een een enorme voorsprong op Bayern en de rest.

Bayer Leverkusen speelt zijn wedstrijden in de BayArena in Leverkusen, dat boven Keulen ligt. Bijzonder aan dit stadion is dat het ook een hotel heeft. Vanuit sommige kamers kijk je zelfs op het veld!

Wil je een wedstrijd van de nieuwe kampioen Bayer Leverkusen meevieren? Klik dan hieronder: