Vakantie in Saarland, Romantische kleine deelstaat in het Zuid-Westen

Met tal van romantische stadjes en uitgestrekte heuvelachtige bossen is een vakantie in Saarland de droom voor iedere liefhebber van natuur en cultuur.

Eén van de verscholen dorpjes in Saarland

Saarland is de kleinste deelstaat van Duitsland, maar toch heeft de deze regio heel wat te bieden.

De regio is vernoemd naar de rivier Saar die door de deelstaat stroomt, terwijl de Moezel de grens vormt met Luxemburg. Grenzend aan Luxemburg en Frankrijk is het een heerlijke vakantiebestemming niet te ver weg.

Het Saarland kent een roemruchte geschiedenis, waarbij het diverse keren van nationaliteit veranderde. De industrie van kolen en staal speelde hierin een belangrijke rol.

Vandaag de dag kenmerkt de regio zich door een uitgestrekte natuur en heel wat verscholen karakteristieke dorpjes. Hieronder lees je er meer over, of kies voor meer informatie over...

Leuke steden en plaatsen

De Ludwigskerk in Saarbrücken

Saarbrücken wordt vaak over het hoofd gezien door reizigers, maar de verschillende bouwstijlen van na de oorlog in combinatie met de musea, zorgen ervoor dat deze universiteitsstad een bezoek waard is. Mis zeker de Ludwigskerk niet!

Een vaker bezochte stad is Homburg. Niet omdat de universiteitsstad zo aantrekkelijk is, maar eerder om een duikje te nemen in de geschiedenis van de jazz en moderne popmuziek.

Eén van de grootste bezienswaardigheden van de stad is de Schlossberghöhlen, de grootste zandsteengrotten van Europa die door de mens zijn gemaakt.

De Saarschleife bij Metlach

Dat Merzig een aantrekkelijk stadje is, is al lang bekend. Niet voor niets dateert het al vanuit de tijd van de Romeinen. Merzig heeft dus al heel wat periodes meegemaakt en dat spiegelt zich af in de verschillende bouwstijlen.

Op zoek naar een unieke ervaring? Bezoek het Wolvenpark of ga wandelen in het Hochwald. Ook het stuwmeer van Losheim is een niet te missen stop als je even wil gaan peddelen.

Mettlach biedt het mooiste uitzichtpunt in Saarland: de Saarschleife, een cirkelvormige bocht van de Saar. Tegelijk vind je in de stad ook nog een andere belangrijke bezienswaardighed van Saarland: Villeroy & Boch, een bedrijf dat bekend staat om zijn porseleinen topproducten.

Tip: Landal Warsberg

Eigenlijk ligt dit vakantiepark net buiten het Saarland, maar het is een heel fijn park om deze prachtige omgeving te ontdekken. Het ligt op de berg bij het prachtige stadje Saarburg. Met een stoeltjeslift ga je naar beneden om lekker te wandelen door het stadje en langs de Saar!

De belangrijkste bezienswaardigheden van Saarland

De Saarschleife bij Metlach

Naast de Saarscheleife in Mettlach, zijn er een paar andere bezienswaardigheden in Saarland die je bezocht moet hebben:

Altijd al willen weten hoe de Romeinen leefden? Wel, dan mag je tijdens je vakantie in Saarland geen bezoek missen aan de Romeinse Villa Borg. Deze gereconstrueerde Romeinse villa is gelegen nabij Borg en Oberleuken.

De Bostalsee is het grootste meer in het zuidwesten van Duitsland. Het meer geeft de gelegenheid om er te zwemmen, zeilen, kajakken of gewoon uit te rusten op een van de strandjes.

Saarland heeft een industrieel verleden en dat is te merken in de UNESCO erfgoed locatie Völklinger Hütte. De voormalige ijzerfabriek is een waar labyrint aan roestige machines en pijpen. Een bezoek is overdag al de moeite waard, maar ´s avonds wordt het geheel opgelicht door neonlichten.

Toeristische wandel-, fiets- of autoroutes

De kloosterruïne van Wörschweiler vlakbij Homburg

De prachtige natuur van Saarland zorgt ervoor dat deze deelstaat een waar wandel- en fietsparadijs is. De regio heeft een uitgebreid fietsroutenetwerk.

Zo is er de Blumengarten Runde die je langs de mooiste bloemtuinen van de streek brengt. Of de Blieskastel-Saarbrucken route die je verbindt met deze twee hoogtepunten.

Ook al wandelend is er heel wat te doen. Niet voor niets zijn er maar liefst vier wandelwegen in Saarland uitgeroepen tot de mooiste van Duitsland.

De Felsenweg brengt je langs indrukwekkende rotsen en watervalletjes. Ook het Natuurpark Saar-Hunsrück tegen de Luxemburgse grens biedt heel wat mogelijkheden.