Cultuur, natuur en geschiedenis: een vakantie in Saksen-Anhalt

Een vakantie in Saksen-Anhalt in Duitsland heeft voor iedere leeftijd wel iets. Met de culturele en historische achtergrond en de natuur is er genoeg te beleven

Standbeeld van Maarten Luther in Wittenberg

Saksen-Anhalt is een deelstaat in het midden van Duitsland. De deelstaat telt meer dan twee miljoen inwoners. Het maakte deel uit van de Duitse Democratische Republiek (DDR). Maar ook de eerste Duitse keizer, Otto de Grote, woonde in Saksen-Anhalt.

Maarten Luther gaf hier, in Wittenberg, het startschot voor de Reformatie. Zijn stellingen staan hier nog op de kerkdeur. Ook staat Saksen-Anhalt in Duitsland bekend om de wee bekende componisten, Georg Philipp Telemann en George Frederic Händel.

Mocht je er al niet naartoe willen voor de bovengenoemde kunt en cultuur, dan moet je zeker gaan voor de prachtige natuur die het gebied kent!

Dresden

Tip: 8-daagse fietsvakantie over de Elberadweg

Volg de Elbe vanuit Dresden naar Maagdenburg. Een prachtige fietsroute langs mooie natuur en boeiende steden zoals Wittenberg! Je overnacht in hotels en de bagage wordt vervoerd.

Belangrijke steden uit de historie

Maagdenburg ligt prachtig aan de Elbe

Saksen-Anhalt heeft voor iedereen wel iets. De hoofdstad is Maagdenburg, deze stad mag je zeker niet overslaan. Dit is alleen al voor de rivier de Elbe de moeite waard. Bezoek de Groene Citadel. Daarnaast zie je nog veel restanten van voor de Tweede Wereldoorlog.

Bezoek ook de stad Dessau. Deze staat bekend om het Bauhaus, een opleiding voor beeldend kunstenaars, architecten en ambachtslieden. Dit gebouw staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De stad heeft genoeg andere mooie gebouwen en leuke pleintjes met terrasjes om wat te drinken.

Dorint Herrenkrug Parkhotel Magdeburg

Tip: Dorint Herrenkrug Parkhotel Magdeburg

Heel fijn rustig gelegen hotel in het Herrenkrug park. Met wellness faciliteiten en parkeren kan gemakkelijk op straat bij het hotel. Het is 3,5 km van het centrum. Maar de tram stopt dichtbij.

De prachtige kathedraal in Naumburg

Ook Naumburg is een bezoek waard. Het kent namelijk één van de mooiste kathedralen van Duitsland. Deze Domstad beleefde in de Middeleeuwen haar bloeiperiode als belangrijkste handel- en beursplaats.

Het Petrus- en Paulusdom, gebouwd in vroeg-gotische stijl, is één van de belangrijkste monumenten in de stad. Daarnaast heeft het centrum een mooi marktplein en fantastische koopmanshuizen.

En als laatst noemen we Lutherstadt Wittenberg. Deze toevoeging heeft te maken met de Reformatie van Maarten Luther, wat hoogstwaarschijnlijk in deze stad begonnen is. In de slotkerk hangen aan de deur de 95 stellingen van Martin Luther. In de stad vind je veel herinneringen aan Luther.

Hotel Brauhaus Wittenberg

Tip: Hotel Brauhaus Wittenberg

Goed hotel op een halve kilometer van het centrum van Wittenberg. Met vriendelijk personeel, goed ontbijt en een leuke binnenplaats waar je in de zomermaanden een drankje op het terras kan doen.

De Harz en andere mooie natuur van Saksen-Anhalt

De stoomtrein door de Harz

Aan natuur geen gebrek in deze deelstaat. Kleurrijke heidevelden en schaduwrijke bossen vragen om een wandeling tijdens je vakantie. Je bent hier omringd door vruchtbare wijnbouwgebieden, grootse moerasvlakten en mooie rivierlandschappen.

Voor prachtige natuur mag in de zomer of winter de Harz niet ontbreken. Perfect om naartoe te gaan voor wintersport, maar ook in de zomer kun je er heerlijk wandelen.

In het Nationaal Park ligt het hoogste punt, Brocken. Op dit hoogtepunt lieten beroemde dichters zoals Goethe en Heine zich inspireren. Voor een beetje nostalgie pak je een ouderwetse stoomtrein in Nordhausen, wat in het zuiden van de Harz ligt.

Andere bezienswaardigheden van Saksen-Anhalt in Duitsland

Het Rosarium in Sangerhausen

Ben je met de familie op vakantie in Saksen-Anhalt, dan zal je zeker ook wat leuks willen doen met de kinderen. In Wittenberg is er naast historie, ook een mooie dierentuin die het bezoeken waard is.

In Hasselfelde heb je Pullman City Harz. Een attractiepark die in het teken staat van cowboys. Er zijn diverse shows, je kunt er paardrijden en er zijn voldoende drink- en eetgelegenheden.

Ben je meer een waterrat? Ga dan naar Halle (Saale). Daar heb je een waterpark wat ontzettend leuk is voor kinderen. Je kunt er relaxen, je mee laten varen in de waterstroom of probeer een van de glijbanen.

Houd je van wandelen? Bewandel dan de Romaanse route, deze neemt je mee door verschillende plaatsen, dwars door de deelstaat. De route verbindt 80 Romaanse kathedralen, kerken, kloosters en burchten met elkaar. Hoogtepunten op deze route zijn de domscharen in Quedlinburg, Halberstadt, Naumburg en Merseburg.

Bezoek één van de mooie parken tussendoor, als je een tuinliefhebber bent. Bezoek bijvoorbeeld het Europa-Rosarium Sangerhausen of het tuinenrijk Dessau-Wörlitz.

Wijnliefhebbers opgelet: je kunt je hart ophalen en smaaksensaties proeven in Salle-Unstrut, wat in het zuiden van Saksen-Anhalt ligt.

sauna van het Atrium Hotel Amadeus

Tip: Atrium Hotel Amadeus

Een hotel in Osterfeld waar je lekker kan ontspannen. Maak een wandeling door de natuur en langs kastelen in de omgeving en geniet van een bezoekje aan de sauna bij terugkomst. In dit hotel zijn honden ook welkom.