Vier vakantie langs de Elbe rivier in Duitsland

Na binnenkomst uit Tsjechië begint de Elbe rivier aan een lange route door Duitsland, om uiteindelijk de Noordzee in te stromen. Ontdek onderweg vele historische steden en mooie landschappen.

De prachtige Elbe Valley

Maar liefst 1.164 km lang is de Elbe. Te beginnen in Saksen in Zuid-Oost Duitsland. Via Saksen-Anhalt en Nedersaksen stroomt hij uiteindelijk via het Duitse Waddengebied in de Noordzee.

Langs de rivier loopt de Elbe radweg, een mooie fietsroute langs al die mooie steden aan de oevers van de rivier.

Maar je kan ook op andere manieren van een vakantie aan de Elbe genieten. Dresden, maar ook Wittenberg en Hamburg zijn mooie steden voor een (korte) vakantie. Daarnaast zijn er tal van bijzondere plekjes, die we graag voor je uitlichten.

Fietsvakantie langs de Elbe

Tip: Fietsvakantie langs de Elbe

Dit is een leuke fietsvakantie. Met eigen auto reis je naar Bad Schandau. Vanuit dit stadje fiets je in 7 dagen langs de Elbe.  Afgewisseld met een treinritje of bootreis. Op de 8ste dag ga je per trein terug naar het beginpunt

De Elbe komt binnen in het Saksische landschap

De prachtige Elbe Valley

Uitgestrekte velden, groene weiden en plassen, dit landschap verveelt je niet snel. De vele meertjes aan de Elbe lenen zich uitstekend voor een afkoelende duik. Vergeet je picknickmand niet mee te nemen met lekkers!

Het Elbsandsteingebergte, vlakbij Dresden, is bijzonder mooi, een beetje sprookjesachtig. Het is onderdeel van de Sächsische Schweiz, een natuurgebied met een stenen woud van rotspilaren.

Valleien en kloven wisselen elkaar af. En wat dacht je van een mistig landschap waar heldere rivieren door stromen? Een sprookje is er niks bij! Wandelen is hier echt een aanrader, het wordt niet voor niets een van de meest betoverende wandelgebieden van het land genoemd.

Onderweg wordt het klimmen makkelijk gemaakt door trappen.

Tip: Wandelvakanties van SNP

SNP heeft twee prachtige wandelvakanties waarbij je de Elbevallei en de Sächsische Schweiz gaat ontdekken. Het is een individuele reis en een groepsreis. Bij beide reizen trek je van hotel naar hotel.

Dresden is herrezen met alle pracht en praal

De prachtige stad Dresden aan de Elbe

Eén van de mooiste steden van Europa is Dresden. Na een bombardement in de Tweede Wereldoorlog was er niet veel van de stad over. Jarenlang werd gewerkt aan heropbouw en nog steeds wordt er gerenoveerd.

Een stad als Dresden leent zich uitstekend voor een stadswandeling met een lokale gids. Deze vertelt je graag alles over de historie van de stad en zijn vele bezienswaardigheden. Omdat veel van die bezienswaardigheden op een relatief klein oppervlak zijn, zie je veel in korte tijd.

Dresden herbergt veel barokgebouwen, die in oude luister hersteld zijn. Dat maakt dat het zijn oude glans meer dan terug heeft. Naar Dresden ga je bijvoorbeeld voor een bezoek aan de Brühlsche Terrasse, een verhoogd terras aan de Elbe.

De Neumarkt met Frauenkirche in Dresden

Verder zijn de twee barokke protestantse kerken Hofkirche en de Frauenkirche een bezoek waard, net als het Albertinum. Ook de Semper Opera kun je niet overslaan. Een rondleiding boeken is hier een aanrader. Dit theater is verwoest bij een bombardement en in 1985 heropend.

Wat een barok meesterwerk genoemd wordt, is de Zwinger, een uniek gebouw met een grote binnenplaats, galerieën en paviljoens. Wat je echt moet zien bij de Zwinger is het Wallpavillon en het Nympfenbad.

Voor de interessante uitjes kun je prima in Dresden terecht. Wist je dat je hier veel interessante musea hebt? Neem bijvoorbeeld het wetenschapsmuseum. En na een leerzaam bezoek strijk je neer op een van de terrassen. Vergeet niet door de passage Langer Gang te wandelen, met zijn vele witte marmeren pilaren.

Leonardo hotel in Dresden

Tip: Leonardo Hotel Dresden Altstad

Prettig hotel op klein kwartiertje lopen van de Altstad met parkeerplaats naast het hotel. Goede prijs-kwaliteit verhouding en lekker ontbijt.

Op een dagtrip vanuit Dresden

Schloss Moritzburg ligt midden in een mooi meertje

Kies je Dresden als verblijfplaats, dan levert een dagje toeren langs de Elbe al veel imposante indrukken op. Wat dacht je van een bezoek aan het Schloss in Moritzburg, waar je een bezichtiging kunt doen. Van oorsprong was dit een eenvoudig jachtslot in renaissancestijl. Tip: je kunt vanaf Radebeul met een stoomtrein naar dit slot toe.

Wie gek op wijn is, kan een bezoek brengen aan Schloss Wackerbarth. Dit is een wijngoed waar heerlijke mousserende en droge witte wijnen gemaakt worden. Wist je dat je hier ook een wijnproeverij kunt boeken?

Sowieso staat dit gebied bekend om zijn wijnen. Het Saksische Elbland wordt het kleinste wijngebied van Duitsland genoemd en Radebeul ligt in het hart van de Saksische Wijnroute, waar het prima wandelen is.

Reis verder naar het Noorden

De Albrechtsburg torent boven Meissen en de Elbe uit

Volg je de Elbe verder naar het Noord-Westen, dan kom je in Meissen, een leuk oud stadje dat bekendstaat om zijn porselein.

Dat is niet het enige dat Meissen bijzonder maakt, ook de Albrechtsburg is een eyecatcher. Dit is een kasteel bovenop een rots naast de Elbe. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over de rivier.

Verder langs de oevers van de Elbe reis je via Mühlberg en Kreinitz naar Riesa. Dit stadje wordt ook wel de Staalstad genoemd.

In Strehlia breng je een bezoek aan een laatgotische kerk, of je stapt binnen bij het oude raadhuis. Beiden de moeite waard.

Uitzicht op het kasteel vanaf het Dorint Parkhotel in Meissen

Tip: Dorint Parkhotel Meißen

Vanuit dit mooie hotel met wellness faciliteiten heb je prachtig uitzicht op de Elbe, kasteel Albrechtsburg en de kathedraal. De altstad ligt op 20 minuten wandelen.Het hotel heeft ook familiekamers.

Via Lutherstad en Uitvinderstad

Standbeelden van Luther in het centrum van Wittenberg

Even verder stroomt de Elbe de deelstaat Saksen-Anhalt in. En komt dan in de Lutherstad Wittenberg.

Een bijzondere highlight in Wittenberg is de deur van de Slotkerk. Hierop spijkerde Maarten Luther ooit zijn 95 stellingen. Hoewel het origineel er niet meer is, is de reproductie zo’n beetje de meest gefotografeerde deur van Europa.

In het gebied tussen Barby en Maagdenburg werd ooit zout gewonnen. Niet vreemd dus, dat hier nog steeds een kuuroord te vinden is, die draait om het zout en zijn heilzame werking. Van een dagje Bad Salzelmen pep je helemaal op!

De stad van de geleerden en uitvinders is Maagdenburg. Hier bezichtig je de dom, maar ook het museum voor hedendaagse kunst en sculptuur dat in het Unser Lieben Frauen-klooster gevestigd is. 

De deur met stellingen in Wittenberg
Maagdeburg aan de Elbe
Fietsvakantie langs de Elbe

Tip:  De parels van Saksen, 8- of 9-daagse fietsvakantie

Tijdens deze prachtige fietsvakantie langs de Elbe overnacht je in hotels in Dresden, Riesa, Torgau, Wittenberg, Dessau en Magdeburg. Bagage wordt vervoerd, ontbijt zit inbegrepen.

En een prachtig natuurgebied

Moerasgebieden bij de Elbtalaue

Met al die prachtige steden zou je bijna de natuur ertussen vergeten, en dat zou zonde zijn. Na Magdenburg stroomt de Elbe door de Elbtalaue, oftewel de weiden van het Elbe dal.

Het natuurgebied werd hier jarenlang met rust gelaten. Dat heeft ervoor gezorgd dat het ongestoord zijn gang kon gaan.

Uiterwaarden, rivierduinen, ooibossen: het maakt dat het landschap uitermate geschikt is voor zeldzame vogelsoorten. Niet raar kijken als je hier een zeearend of kraanvogel ziet broeden. Ook ooievaars zijn hier graag geziene bewoners.

De Elbtalaue lopen langs de grenzen van 5 deelstaten: Saksen-Anhalt, Brandenburg, Mecklenburg-Voorpommeren, Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen. Vooral de Nedersaksische Elbetalaue heeft zich ontwikkeld tot een toeristisch natuurgebied.

Vakantiehuisje in de natuur in Trittau

Tip:  Boek een huisje in de natuur 

Overnacht je graag in een vakantiehuisje in de natuur? Kijk dan eens bij natuurhuisjes, die hebben een paar mooie vakantieadresjes in de Elbe Vallei.

Naar Havenstad en Noordzee

Hafencity is één van de mooiste wijken van Hamburg

Na de Elbtalaue komt de Elbe bij Lauenburg. Dit is een oude schippersstad, waar je pittoreske vakwerkhuisjes hebt, maar ook het museum van de scheepsvaart. Vergeet de Maria-Magdalenakerk niet te bezichtigen!

Als laatste grote stad aan de Elbe vinden we Hamburg. De havenstad die groot geworden is dankzij de Elbe en de nabijheid van de Noordzee.

Dit is ook de stad waar de Elbphilharmonie één van de grootste trekpleisters is. Deze concertzaal wordt zelfs het symbool van Hamburg genoemd.

In Hamburg is een rondvaart door de haven een aanrader, maar ook flaneren door Speicherstadt hoort er ook bij, evenals een bezoek aan een van de vele musea.

Na Hamburg stroomt de Elbe nog tientallen kilometers door het vlakke landschap richting de Noordzee. Dit is de plek om grote containerschepen door het landschap te zien varen.

Radisson Blu Hotel, Hamburg

Tip:  Radisson Blu Hotel, Hamburg

Een prachtig design hotel in Hamburg met geweldig uitzicht en lekker ontbijt. Parkeergarage onder het hotel.