Vakantie in Brandenburg, de mooie regio rond Berlijn

Wil je naar Berlijn, maar toch ook van mooie natuur genieten? Kies dan voor een vakantie in Brandenburg. Hier vind je meren, bossen, en cultuur.

Het mooie Spreewald in Brandenburg

Brandenburg is één van de 16 deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. Het ligt in het oosten van het land en de hoofdstad is Potsdam. Bovendien ligt Berlijn ook midden in de deelstaat.

Met meer dan 3000 meren en ruim 33.000 kilometer aan stromend water is het een waterrijke deelstaat. Dat brengt natuurlijk tal van mogelijkheden met zich mee voor de watersporter.

Het uitgestrekte natuur-, cultuur- en merenlandschap nodigt uit om te beleven en actief bezig te zijn.

De kleurrijke huisjes met rieten dak van Reethausdorf

Tip: Reethausdorf Wendisch-Rietz

Deze mooie vakantiehuizen met rieten daken staan op een klein vakantieparkje bij de Scharmützelsee in Wendisch-Rietz. Op ongeveer een uurtje rijden van Berlijn.

Brandenburg en Berlijn

Brandenburg is onderverdeeld in wat ze in Duitsland landkreise en kreisfreie Städte noemen. Er zijn 14 landkreise en 5 stadsdistricten, namelijk Brandenburg an der Havel, Cottbus, Potsdam en Frankfurt an der Oder.

Berlijn hoort ook bij het historische Brandenburg en ligt er sinds 1920 als een enclave middenin.

De totale oppervlakte van Brandenburg is ongeveer vergelijkbaar met België en het grootste deel van de deelstaat is bijzonder landelijk.

Ideaal voor liefhebbers van natuur en water

Varen met een Spreekahn in het Spreewald

Brandenburg is met zijn vele waterpartijen een paradijs voor de watersportliefhebber. Varen, vissen of andere watersportmogelijkheden zijn er genoeg.

Daarbij is Brandenburg met drie UNESCO-biosfeerreservaten, het National Park Unteres Odertal en nog 11 andere natuurparken een mekka voor de natuurliefhebber.

De drie UNESCO-biosfeerreservaten zijn Spreewald, Flusslandschaft Elbe-Brandenburg en Schorfheide-Chorin.

Het Spreewald ligt ten zuidoosten van Brandenburg en hier leven meer dan 18.000 dier- en plantensoorten. Hier vind je niet alleen een markante mengeling van een ongerepte natuur en een cultuurlandschap maar ook de inwoners vallen op.

In dit gebied wonen de Sorben, een Slavische minderheid met eigen tradities én een eigen taal. Hier kun je ook een tochtje met de Spreekahn maken, de traditionele punter met een schipper in traditionele Sorbische klederdracht. Proef ook eens de authentieke Spreewaldgurken.

Zwemmen met pinguins

Tip: Spreewelten Hotel

Dit hotel ligt naast waterpark Spreeweltenbad. Met 14 sauna's, een hot tub en een binnenzwembad. Ook leuk voor kinderen, er is een waterglijbaan en golfslagbad. En je kan er zwemmen met Pinguins! De Spreewaldgurken krijg je hier kado!

Flusslandschaft Elbe-Brandenburg ligt in het uiterste noordwesten van de deelstaat en hier stroomt ongeveer 70 kilometer van de Elbe. Ook een paradijs voor talrijke vogelsoorten en een aanzienlijke ooievaarspopulatie.

De Schorfheide in Brandenburg

Schorfheide-Chorin is het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland en ligt ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van Berlijn. Het rustige en dunbevolkte land is het leefgebied van vele bedreigde dier- en plantensoorten.

Het National Park Unteres Odertal ligt in het noordoosten van Brandenburg. Het is een Duits-Pools natuurreservaat. Hier kom je nog de bever, de zwarte ooievaar, de otter en de zeer zeldzame waterrietzanger tegen.

Ook de andere natuurparken zijn de moeite waard. Bijvoorbeeld het bosrijke Barnim met zijn overblijfselen van Slavische en Duitse kastelen, historische waterwegen en tal van meren, moerassen en riviervalleien die bijna ongerept zijn. Of het Hoher Fläming natuurpark met zijn ridderburchten en reuzenstenen wat ten zuidwesten van Brandenburg ligt. Of het Natuurpark Westhavelland met zijn weidsheid, water en fonkelende sterren wat ten westen van Berlijn ligt. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Natuurhuisje in Wittstock /dosse

Tip: Ontdek de natuur vanuit een Natuurhuisje

In diverse natuurgebieden in Brandenburg kun je logeren in een natuurhuisje. Heerlijk rustig gelegen met veel privacy.

Cultuur in overvloed

Ook wat cultuur betreft heeft de deelstaat Brandenburg veel te bieden. Allereerst zijn er natuurlijk een aantal steden die een bezoek tijdens een vakantie in Brandenburg meer dan waard zijn.

Bijzondere stad Potsdam

De Brandenburger Tor in Potsdam

Een stad met heel veel paleizen, monumenten en parken die op de lijst van Unesco ’s werelderfgoederen staan.

Het historische centrum heeft sfeervolle pleinen en tal van bezienswaardigheden. Bezoek het Slot Sanssouci of het Slot Charlottenhof en bekijk de typische Hollandse woningen in het Holländisches Viertel.

Natuurlijk mag je de Brandenburger Tor uit 1770 niet overslaan. Deze stadspoort staat op het Luisenplatz in Potsdam en is zelfs nog 18 jaar ouder dan de beroemde Brandenburger Tor in Berlijn.

De Oberbaumbrücke in Berlijn

Tip: 5-daagse busreis Berlijn & Potsdam Compleet

Tijdens deze trip overnacht je in Hotel Van der Valk Berlin Brandenburg met sauna en zwembad. Ontbijt en 3 x diner is inbegrepen. Overdag maak je dagtrips naar Berlijn en Potsdam

Brandenburg an der Havel

Deze prachtige stad is ideaal om op de fiets te verkennen. Langs de fietsroute liggen veel bezienswaardigheden, zoals het Dominsel, de Neustadt en de historische binnenstad.

Bekijk ook de indrukwekkende kathedraal St. Peter und Paul en het standbeeld van Ridder Roland.

Cottbus, modern en toch traditioneel

Het marktplein van Cottbus, met slecht weer op komst

Cottbus ligt in het zuiden van Brandenburg en wordt gezien als het moderne centrum van de regio. Het is een jonge universiteitsstad met een traditionele uitstraling.

Het Branitz kasteel is een van de populaire bezienswaardigheden, maar ook een bezoek aan het Kunstmuseum in het gebouw van de oude dieselcentrale en het Planetarium Senftenberg is aan te raden.

Aan de Oder ligt het andere Frankfurt

Bekijk de kerken, de architectuur en de monumenten in Frankfurt an der Oder of breng een bezoek aan het Wildpark. Ook het Kleist-Museum is interessant.

Wat kun je doen in Brandenburg?

De scheepslift bij Niderfinow

Brandenburg heeft vele mooie meren. De Liepnitzsee met zijn kraakheldere water is er één van. Het ligt midden in de bossen en het is een heerlijke plek om te zwemmen. Er zijn fraaie wandelroutes uitgezet, die gekenmerkt zijn met kleuren en figuren.

Ga eens kajakken over het Finowkanal. Van Zerpenschleuse in het westen tot Niederfinow in het oosten. Een mooie rustige route tussen het groen. Onderweg passeer je diverse historische handbediende sluizen. En bij Niderfinow is een oude scheepslift om te bewonderen.

Met het hele gezin naar Familiengarten Eberswalde is ook een leuke belevenis. Het park is prachtig aangelegd met verschillende kleinere attracties en een uitkijktoren met een schitterend uitzicht. Een heerlijke plek voor de volwassenen om even te ontspannen terwijl de kinderen zich uitleven.

In Eberswalde ligt ook een Zoologischer Garten. Een natuurlijk aangelegde dierentuin met een leuk aanbod aan dieren. Voor een grotere dierentuin kun je in Berlijn terecht.

Een zwemplaats bij de Wandlitzer See

Vlakbij de Wandlitzer See bij Wandlitz vind je een agrarisch museum en een natuurpark. Hier is ook een natuur-belevenis-pad voor jong en oud. In het Barnim Panorama staat een hele collectie oude landbouwvoertuigen en machines.

Het oostelijke Bernau is een kleine stad, maar wel een heel mooi stadje. Het heeft nog een historische stadsmuur.

Deze muur ligt bijna geheel rond het stadscentrum met daarin de oude Oost-Duitse socialistische woningen die gemixt zijn met de nieuwe woningen in dezelfde stijl.

Mooie gekleurde huisjes aan de haven

Tip: Hafendorf Rheinsberg

Een mooi vakantiepark met kleurrijke huisjes aan het Rheinsbergermeer. Het park heeft ook een jachthaven.

Wandelen en fietsen langs meren en bossen

Kasteel Boltzenburg in de landstreek Uckermark

Ga eens wandelen van Lanke naar Stolzenhagen. Deze tocht van 11 kilometer is een onderdeel van de 66 Lakes route. Het is een prachtige route door de bossen en onderweg passeer je dorpjes en heel veel meertjes.

Er zijn hier ook fietspaden, dus je kunt deze fraaie omgeving ook op de fiets ontdekken tijdens een vakantie in Brandenburg.

De ‘Tour Brandenburg’ fietsen is ook een bijzondere ervaring. Deze route is rondom Berlijn uitgezet, maar met een lengte van meer dan 1000 kilometer red je het niet in één keer.

Je komt langs mooie natuurparken, kastelen en steden, zoals het duizendjarige Jüterborg. Maar ook de prachtige landstreek Uckermark met zijn glooiende landschap is onderdeel van de route.

Andere mooie fietsroutes zijn de Berliner Mauer Radweg, de Elbe Radweg en de Oder-Neisse Radweg.

Fietsenvakantie langs Berlijn en Potsdam

Tip: 8-daagse fietsreis Berlijn en Potsdam

Tijdens deze leuke fietsvakantie volg je vanuit Dallgow de Mauer radweg naar Berlijn en Potsdam. Je overnacht in 3 en 4 sterren hotels. Met bagage vervoer!