Een vakantie in het Spreewald, Duitsland's eigen Giethoorn

In Brandenburg in Oost-Duitsland ligt het Spreewald. Een prachtig natuurlandschap met kanaaltjes, dat doet denken aan Giethoorn. Maar dan anders...

Patrick bestuurt een Spreewälder Kahn

De rivier de Spree stroomt vanaf de grens met Tsjechië tot aan Berlijn, waar hij in de Havel stroomt. Maar tussen Cottbus en Berlijn splitst hij zich in een stelsel van riviertjes en stroompjes. Hier ligt het Spreewald.

Dit gebied, met kleine dorpjes tussen de bossen en het water, is een geliefde bestemming voor een dagje uit, of een langere vakantie.

Het doet denken aan ons eigen Giethoorn, maar ook aan Venetië vanwege de Kahnfahrten, de Duitse versie van de Venetiaanse gondels.

Wij waren verrast door de heerlijke sfeer, de natuur en geschiedenis van de Sorben die je hier kan ervaren.

Vakantiehuisjes van Reethausdorf Wendisch-Rietz

Tip: Reethausdorf Wendisch-Rietz

Knus kleinschalig vakantieparkje met mooie vakantiehuisjes met rieten dak dichtbij de Scharmützelsee in Wendiscg-Rietz. Het parkje ligt tussen Berlijn en het Spreewald in. Ideaal als je beide wilt bezoeken.

Een uniek Biosfeer reservaat

Een prachtige natuur in het Spreewald

Het Spreewald is al meer dan 100 jaar een geliefd natuurgebied. Vooral vanwege de goede treinverbinding vanuit Berlijn (1 uur doe je er over) werd het toen al goed bezocht.

Maar in de DDR tijd werd die natuur niet erg goed beschermd. Er werd veel met chemicaliën gespoten tegen de muggen. Maar daardoor verdwenen ook de libellen, kikkers, en andere dieren die juist van de muggen leefden.

Sinds de Wende (samensmelting van Oost- en West-Duitsland) is dat verleden tijd. Sinds 1991 is het een officieel UNESCO Biosfeerreservaat. En langzaam maar zeker is de biodiversiteit teruggekeerd.

Tegenwoordig is het weer een prachtig gebied met bossen, vennen en akkerland, tussen de vele kleine stroompjes van de rivier. Er leven onder andere weer otters en visarenden in het gebied.

Schlosshotel Fürstlich Drehna

Tip: Schlosshotel Fürstlich Drehna

Een heel romantisch plekje om vakantie te vieren. Slapen in een voormalige 13e-eeuwse kasteel in het rustige dorpje Fürstlich Drehna. Er is een binnenbad, sauna en je kan er goed eten in het restaurant.

Dorpjes van de Sorben

Oude landbouwvoertuigen op de kleine akkers van de Sorbische bevolking

Het gebied waar het Spreewald ligt, wordt van oudsher bewoond door de Sorben. Dit is een volk van Slavische afkomst. Zij leefden van akkerbouw op kleine stukjes land tussen de waterwegen.

In de Socialistische tijd werd hun werk gesubsidieerd. Maar na de Wende was akkerbouw op zulke kleine percelen niet meer rendabel. Gelukkig bood het toerisme een nieuwe bron van inkomsten.

In het Spreewald zijn nog diverse dorpjes te vinden met traditionele woningen. In Lehde bevindt zich een museum over de Sorbische cultuur.

Het Freilandmuseum in Lehde
Spreewälder Gürken in verschillende smaken

De Spreewald augurken

Slapen in een augurkenvat

Eeuwen gelden brachten de Nederlanders augurken naar het Spreewald. Omdat er in de winter weinig groeit, was het verstandig om de in de zomer geoogste augurken (kleine komkommers) in houten vaten in het zuur te zetten.

Augurken werden de belangrijkste teelt op de akkers van de Sorben in het Spreewald. En nog altijd zijn de Spreewald gürken een beroemde lekkernij uit deze streek.

Inmiddels worden er plastic vaten gebruikt voor het inmaken van de augurken. Maar sommige, grote houten vaten hebben een nieuwe bestemming gevonden. Toeristen kunnen er op verschillende plekken in het Spreewald in overnachten...

Tip: Echte Spreewaldgevoel bij Hotelanlage Starick

Een heel fijn hotel aan een kanaaltje in het toeristische plaatsje Lübbenau. Goede bedden, rustig gelegen, eigen parkeergelegenheid en lekker ontbijt.

Toeristische plaatsen in het Spreewald

Veel bootjes in de haven van Lübbenau

Lübbenau is het toeristisch centrum van het Spreewald. Vanaf het station loop je zo het oude deel van het stadje in, met de haven. Kom je met de auto, dan zijn er diverse parkeerplaatsen, waar je ook direct een boottocht wordt aangeboden.

Op diverse plekken kan je aan boord stappen van een Spreewald Kahn, een typische punter die als een Italiaanse gondel door het Spreewald gevaren wordt. De meeste boottochten duren 2 of 3 uur en stoppen in het mooie, maar erg toeristische Lehde.

Zelf peddelen kan natuurlijk ook. In Lübbenau, maar ook in diverse kleine dorpjes in de buurt, kan je een kano of kayak huren. Groot voordeel daarvan is dat je de rustiger wateren op kan zoeken.

Ook een goed idee is om het Spreewald op de fiets te ontdekken. Er zijn zo'n 250 km aan fietspaden. Op deze manier kom je langs diverse kleine dorpjes, die een stuk minder toeristisch zijn.

Eén van de zwembaden van Tropical Islands

Tip: Tropical Islands

Bezoek je het Spreewald met je gezin, dan is Tropical Islands een aanrader. In deze super grote dome kun je zwemmen, spelen, minigolfen, ballon varen, lekker eten, naar de sauna en zelfs overnachten!

Sabine kijkt uit over het water in het Spreewald
Fietsen in het Spreewald

Tip: 6-daagse fietsvakantie Spreewald

Op de fiets het Spreewald verkennen. Je vertrekt vanuit Cottbus en maakt een rondje langs Lübbenau, Unterspreewald en Burg. Bagage wordt vervoerd en je overnacht in hotels of pensions met ontbijt.