Een stedentrip naar Berlijn, de hoofdstad van Duitsland vol cultuur en geschiedenis

Een stedentrip naar Berlijn mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie in Duitsland. Berlijn is de hoofdstad, waar de regering en het staatshoofd zetelt. De rijke geschiedenis is voelbaar, met als historisch dieptepunt de Berlijnse muur, die de stad letterlijk verdeelde.

De indrukwekkende dom van Berlijn

Berlijn ligt in het noordoosten van Duitsland en vormt ook de deelstaat Berlijn. Deze deelstaat wordt volledig omringd door de deelstaat Brandenburg.

De stad is uitstekend bereikbaar met de Duitse hogesnelheidslijn of met het vliegtuig, erg makkelijk als je een stedentrip in Berlijn wilt plannen. In de stad zelf is alles eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer.

Op een terrasje met op de achtergrond de mooiste brug van Berlijn: de Oberbaum Brücke

Berlijn is een plezierige stad, met een ruime keuze aan restaurants en een bruisend nachtleven.

En de vele musea en mooie architectuur maken jouw stedentrip in Berlijn compleet. Er is zelfs voldoende te doen om een volledige vakantie in Berlijn door te brengen.

Door de hoeveelheid activiteiten en bezienswaardigheden is Berlijn in ieder seizoen, en op ieder uur van de dag, een geweldige stad voor een stedentrip.

Maar wat zijn nou de hoogtepunten? Er is werkelijk te veel om op te noemen. Maar we gaan hier toch een poging doen!

Ben je op zoek naar een leuk hotel in Berlijn?  Klik dan direct door naar...

De Berlijnse muur en zijn geschiedenis

Onze jongens voor een fragment van de Berlijnse muur, waar je ook doorheen kunt via metalen constructies in de openingen.

Je stedentrip in Berlijn begin je uiteraard bij het bekendste bouwwerk in Berlijn: de Berlijnse muur.

Waar deze tussen 1961 en 1989 de hele stad in tweeën deelde, zijn er nu alleen enkele fragmenten overgebleven. Je kunt deze onder andere vinden aan de Mühlenstraße langs de oever van de Spree en aan de Niederkirchnerstraße.

Checkpoint Charlie in het bruisende Berlijn

Bij Checkpoint Charlie vind je ook het Muurmuseum. Hier wordt het indrukwekkende verhaal verteld over de muur, de beveiliging ervan en over de verschillende pogingen, die mensen hebben ondernomen om Oost-Berlijn te ontvluchten.

Door de hele stad ligt een lijn van kinderkopjes, die aangeven waar de muur destijds heeft gestaan. Zie jij het verschil nog tussen Oost-Berlijn aan de ene kant, en West-Berlijn aan der andere kant van de kinderkopjes?

Vlak bij Checkpoint Charlie kun je overigens ook het Trabimuseum vinden. Een klein en eenvoudig museum over de Trabant, dé DDR-auto.

Met Withlocals kan je een mooie prive fietstocht maken langs de restanten van de Berlijnse muur en andere historische plekjes. Je gaat indrukwekkende verhalen horen van een local die Engels spreekt.

Stedentrip TUI

Tip: Stedentrip Berlijn met TUI inclusief fietstocht

Via TUI kan je veel verschillende hotels in Berlijn boeken. Bij boeking zit een gratis fietstocht door de stad met een Nederlandstalige gids. Je kan kiezen of je met de trein, het vliegtuig of eigen vervoer gaat.

De imposante Rijksdag, ook een mooi uitzichtspunt

Wij bezochten de Berlijnse muur al eens in 2001

De Rijksdag, Reichstag in het Duits, is de plek, waar het Duitse parlement samenkomt. Dit imposante gebouw uit 1894 staat vooral bekend om de koepel.

Tijdens je bezoek aan de Rijksdag krijg je een audiotour mee, waarmee je door de koepel omhoog wordt geleid. Vanuit deze koepel heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Via de audiotour krijg je niet alleen veel informatie over het Duitse Parlement, maar ook over de verschillende gebouwen, die je vanuit de koepel kunt zien.

De Brandenburger Tor, symbool van Duitse eenheid

Wij bezochten de Berlijnse muur al eens in 2001

De Brandenburger Tor is de enige nog overgebleven stadspoort van Berlijn.Ooit waren er 18 stadspoorten, hoewel niet allemaal zo mooi als deze.

De Berlijnse Muur werd tegen deze 26 meter hoge poort gebouwd, waardoor er 30 jaar lang geen verkeer mogelijk was. De poort was vanuit het Westen nog wel zichtbaar vanaf een platform

Na de val van de muur werd de Branderburger Tor het symbool van de Duitse eenheid. Als je door de poort heen loopt (naar het Oosten), kom je op Unter den Linden. Op deze laan, uiteraard beplant met lindebomen, vind je veel restaurants en kiosken. De ideale plek om van een heerlijke Duitse Curryworst te genieten.

Vlakbij de Brandenburger Tor vind je ook het indrukwekkende Holocaust monument.

De Berlijnse muur

Tip: 4-Daagse busreis Bruisend Berlijn

Vind je het fijn om verzorgt op reis te gaan, dan is dit wat voor jou. Je gaat met de touringcar naar Berlijn om een weekendje te gaan shoppen en de stad bezichtigen. Je slaapt in het Van der Valk Hotel Berlin Brandenburg op 25 km van het centrum. De bus brengt je elke dag naar het centrum van de stad.

Bezoek enkele van de vele prachtige musea

Het Bode-museum op het Museuminsel met op de achtergrond de beroemde TV-toren van Berlijn

De cultuur- en kunstliefhebber kan in Berlijn ook zijn hart ophalen. Alleen al met alle musea kun je een volledige vakantie in Berlijn vullen.

Op het Museuminsel vind je 5 musea, met verschillende kunstcollecties en archeologisch verzamelingen. In het Kulturforum vind je musea met onder andere tekeningen en muziekinstrumenten. Liefhebbers van moderne kunst kunnen hun hart ophalen in het Duitse Guggenheim.

Als je meer geïnteresseerd bent in natuur, kun je naar het Humboldt museum. Door de enorme collectie is dit een van de grootste natuurhistorische musea, met als hoogtepunt van de collectie het grootste dinosaurusskelet ter wereld.

Ontdek Berlijn met een local

Tip: Ontdek Berlijn met een tour van Withlocals

Met Withlocals ga je de stad Berlijn verkennen met een local. Tijdens een prive rondleiding ontdek je de beste plekjes van deze prachtige stad. Je kan kiezen tussen wandel- en fietstours. 

Ook veel te doen voor kinderen

Tierpark Berlin

In Berlijn is genoeg te doen voor kinderen. In het DDR-museum bijvoorbeeld, kunnen zij, en hun ouders natuurlijk, een indruk krijgen van het leven in de DDR.

Ook zijn er 2 dierentuinen, de Zoologischer Garten Berlin en Tierpark Berlin Friedrichsfelde. Beide dierentuinen hebben een grote collectie aan dieren en genoeg plek om te spelen.

Elk kind zal blij worden van het indoor Legoland Discovery Center. Hier kunnen ze zien hoe Lego wordt gemaakt en natuurlijk naar hartenlust hun fantasie gebruiken en te spelen met de bekende bouwstenen.

Duurzaam reizen met de trein

Tip: Duurzaam met de trein naar Berlijn via BetterWay

Met BetterWay Travel reis je met de trein op een comfortabele, duurzame en betaalbare manier naar Berlijn. Je stapt uit in het hart van je bestemming en ook je hotelkamer is al voor je gereserveerd.