Vakantie in Noord-Duitsland, prachtige stranden, meren en meer

Bij een vakantie in Duitsland denk je niet zo snel aan het strand. Maar dat is niet terecht. In Noord-Duitsland vind je stranden aan zowel de Noordzee als de Oostzee. En een paar mooie waddeneilanden bovendien. En er is meer.

Noord-Duitsland bevat de deelstaten Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Vorpommernd.

Maar ook de steden Bremen en Hamburg, die een eigen deelstaat status hebben.

Klik op de kaart op de Deelstaat van jouw keuze. Of lees hieronder meer over de deelstaten in Noord-Duitsland, en maak dan je keuze.

Of misschien ben je direct op zoek naar de leukste...

Veelzijdig Nedersaksen

Sabine op het strand van Wangerooge, een waddeneiland aan de kust van het Duitse Nedersaksen

Nedersaksen is de grootste deelstaat in Noord-Duitsland. Behalve de Noordzeekust en Waddeneilanden bevat het een heel divers landschap.

Een groot deel van de deelstaat is laagvlakte, met de rivieren de Elbe en Weser die het doorkruisen.

In het Oosten loopt het wat omhoog via de Lüneburger Heide tot aan het Middengebergte van de Harz. En in het Zuiden naar het Teutoburgerwoud.

Sleeswijk-Holstein, bijna Denemarken

Uitzicht over de stranden van Laboe aan de kust van Sleeswijk-Holstein in Noord Duitsland

De deelstaat Sleeswijk-Holstein is het bovenste stukje Duitsland, dat naar het Deense schiereiland Jutland loopt.

Hier vind je lange brede stranden aan zowel de Duitse waddenzee als aan de Oostzee aan de andere kant. Met badplaatsen als Damp aan de Oostzee en Sankt Peter-Ording aan de Waddenzee.

Wist je dat de Sleeswijk-Holsteinse Waddenzee het grootste Nationale Park van Duitsland is? Dat bevat alle onbewoonde eilanden. Maar er zijn ook eilanden die wel bewoond zijn, zoals Amrum en Sylt. Die laatste is met een dam aan het vasteland verbonden.

Leuke steden zijn er ook. Wat dacht je van Schlesswig en Rendsburg, of de havensteden Kiel en Lübeck.

Mecklenburg-Voor-Pommeren aan de Oostzeekust

Het kasteel van Schwerin aan één van de vele meren in Mecklenburg-Voor-Pommeren

Een uniek stukje Duitsland vind je in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Hier vind je de oudste badplaatsen van Duitsland. De oude Duitse koningen en keizers gingen hier naar het strand. In de DDR-tijd zijn de badplaatsen verwaarloosd, maar tegenwoordig maken ze weer een nieuwe bloei door.

Het mooiste vakantiegebied hier vormt misschien wel het eiland Rügen. Met mooie stranden, maar ook krijtrotsen en mooie natuur.

Liefhebbers van natuur en cultuur komen in Mecklenburg-Vorpommern ook aan hun trekken. Bij het imposante Schloss Ludwiglust bijvoorbeeld. En bij het merengebied de Mecklenburgische Seenplatte.

Deelstaten Hamburg en Bremen

De Bremer straatmuzikanten tussen de mooie gebouwen van Bremen

En dan zijn er nog twee bijzondere deelstaten, want zowel Hamburg als Bremen vormen hun eigen deelstaat.

De grote havenstad Hamburg is erg leuk om te bezoeken. Deze oude Hanzestad heeft nog veel mooie oude gebouwen en pakhuizen aan de mooie grachten.

De deelstad Bremen bestaat uit twee delen: De stad Bremen zelf ligt aan de rivier de Wezer, 60 kilometer van de monding daarvan. En bij die monding ligt het kleinere stadje Bremerhaven.

In de mooie stad Bremen ga je op zoek naar de Bremer Stadsmuzikanten, die op verschillende plekken te vinden zijn. Ondertussen geniet je van mooie gebouwen als de Dom en het Raadhuis aan de Marktplatz, en van gezellige straatjes als de Schnoor en de Böttcherstraße.

Bremerhaven heeft zijn eigen bezienswaardigheden. Zo kan je uitwaaien op de lange pier in de Noordzee. Of breng een bezoek aan het Klimahaus, waar je alles leert over de verschillende klimaatzones op de wereld.