Vakantie in Baden-Württemberg, met Zwarte Woud, Bodensee en prachtige steden

Baden-Württemberg in Duitsland is bij toeristen bekend vanwege het Zwarte Woud. Maar wist je dat deze schitterende deelstaat in het zuidwesten van Duitsland nog veel meer te bieden heeft?

Triberg waterval in het Zwarte Woud, Baden-Württemberg

Baden-Württemberg is de deelstaat in het Zuid-Westen van Duitsland. Het wordt gezien als één van de mooiste gebieden en je rijdt er al in slechts 6 uur rijden van Utrecht naartoe. Maar het is een grote deelstaat, dus als je helemaal naar het Zuiden wil ben je wel een paar uur meer kwijt.

Een vakantie in Baden-Württemberg is bij uitstek geschikt voor iedereen die van actie en bewegen, of juist van rust, natuur, cultuur en geschiedenis houdt.

Je kent natuurlijk het Zwarte Woud, maar er zijn meer streken in Baden-Württemberg die zeer de moeite waard zijn:

De steden in het Noorden van Baden-Württemberg

Het slot van Heidelberg dat boven de stad uittorent

In het Noorden van Baden-Württemberg liggen een paar leuke steden, die een bezoek zeker waard zijn.

Ben je gek op auto's? Ga dan eens naar Stuttgart. Deze bakermat van bekende automerken biedt autoliefhebbers alles wat ze wensen. Kijk rond in het Mercedez-Benz Museum of het Porsche Museum. Maar ook voor anderen biedt Stuttgart genoeg, zoals het Altes Schloss of het Wilhelmina, een schitterende dieren- en plantentuin.

Wandelen door de botanische tuin of kasteeltuin, een avond naar de opera in het Staatstheater of gewoon heerlijk shoppen? In Karlsruhe kan het allemaal. De Kaiserstrasse is de langste winkelstraat van Baden-Württemberg. Het Landesmuseum of de Staatliche Kunsthalle zijn absolute aanraders voor kunstminnaars.

De mooiste stad vind ik echter Heidelberg. Dat komt vooral door het grote Schloss Heidelberg dat boven de stad uittorent. Ook het historische centrum vol pastelkleurige huizen is mooi. En ook de grote dierentuin van Heidelberg moet je gezien hebben.

Fietsen en Wellness tussen de steden

Het dorpje Bächlingen in de Hohenlohe

Ten Oosten van Karlsruhe ligt Kraichgau-Stromberg, oftwel 'het land van de 1000 heuvelen'. Het gebied is niet alleen in trek bij wandelaars en fietsers, maar ook bij wijnliefhebbers, vanwege de talloze wijngaarden.

Ten noorden van Heilbronn ligt een waar fietsparadijs, Odenwald! Het biedt schitterende fietsroutes met onvergetelijke uitzichten: de Drei-Täler-, de Grünkern- en de Skulpturen-Radweg.

De Hohenlohe ten noordoosten van Heilbronn is bekend om de vele spa's en bronnen.

Een van de grootste kuuroorden is Bad Mergentheim. De stad herbergt vele klinieken, kuurhotels en sanatoria. Het kuurpark met Japanse tuin en Rosarium vormt een lust voor het oog.

In de zomer kun je genieten van allerlei concerten en culturele activiteiten tijdens de Hohenloher Kultursommer.

Kastelen en natuur in Biosfeergebied Schwäbische Alb

Hohenzollern torent hoog boven het landschap van de Schwäbische Alb uit

Een bijzondere regio in Baden-Württemberg is het UNESCO Biosfeergebied Schwäbische Alb. Dit midden-gebergte loopt van het Noord-Oosten van Baden-Württemberg langs Stuttgart tot aan het Zwarte Woud in het Zuid-Westen.

Hier vloeien cultuurlandschap, bossen en bergen fraai in elkaar over. En er zijn een aantal fraaie kastelen te bewonderen, zoals deze:

Eén van de beroemdste kastelen van Duitsland is Burg Hohenzollern. Hoog boven het landschap torent deze neogotische burcht, die al eeuwenlang in bezit is van de adellijke Habsburgfamilie.

Schloss Ludwigsburg ligt vlak boven Stuttgart en is een kasteel uit de baroktijd. Het heeft een grote barokke kasteeltuin.

Burg Katzenstein is één van de oudste, goed bewaard gebleven zogenaamde Staufenburchten. Deze dateert uit de 12e eeuw.

Fietsparadijs Oberschwaben

Watervalletje bij Schmalegg in Oberschwaben

Tussen de Schwäbische Alb en Beieren ligt de regio Oberschwaben. Een redelijk vlak gebied dat dus zeer geschikt is voor fietsers. Er zijn verschillende prachtige routes uitgezet tussen de Donau in het Noorden en de Bodensee in het Zuiden.

Tussen de heuvels en meren is ook veel cultuur te vinden. De Baroque route komt langs 100 kloosters, kastelen en kerken, ieder met hun eigen verhaal.

Thermale baden, kuuroorden en natuurreservaten completeren de regio, maar die zijn in geheel Baden-Württemberg wel te vinden.

De Bodensee

De Bodensee ligt in het Zuid-Oosten van Baden-Württemberg, en leent zich uitstekend voor een fietstocht langs de waterkant.

In de Bodensee ligt het eiland Mainau. De klimaatomstandigheden zorgen ervoor dat er subtropische planten en bomen groeien. Een bezoek aan het arboretum op Mainau, met zeer oude mammoetboom, maakt je vakantie in Baden-Württemberg compleet.

De Bodensee in het ochtendgloren

Het Zwarte Woud

Koekoeksklokkenwinkel in het Zwarte Woud

En dan is er natuurlijk nog het Zwarte Woud, het meest populaire vakantiegebied van Baden-Württemberg. En terecht!

Want hier vind je alles wat je hartje begeert. Bossen en bergen. Watervallen, kastelen, te veel om op te noemen.

Je kent het Zwarte Woud natuurlijk ook van de overheerlijke Schwartzwälder Kirschtorte. En wist je dat hier de koekoksklokken vandaan komen, en je er ook de grootste koekoeksklok ter wereld kan vinden?

De leukste pretparken van Europa...

Mascotte Ed Euromaus in de parade bij Europapark

Baden-Württemberg is ook zeer geschikt voor een gezinsvakantie. Vanwege al het moois dat hierboven al beschreven is. Maar ook omdat hier het mooiste pretpark van Europa te vinden is.

Europapark in Rust biedt met meer dan 100 attracties en 14 achtbanen volop vertier voor actiezoekers. Ook de 5 waterattracties, inclusief wildwaterbaan, bezorgen je een dag vol plezier. Of eigenlijk dagen, want één dag is veel te kort.

Alsof dat niet genoeg is, ligt even boven Stuttgart ook het oudste attractiepark van Duitsland: Tripsdrill. Met zowel een wildpark als een pretpark. Met onder andere de Karacho, een katapultbaan die je in slechts 1,6 seconden van 0 naar 100 km per uur laat gaan.

Slecht weer? Bezoek dan Sensapolis, het grootste indoor speelpark van Duitsland. Hier vind je lange glijbanen, een sprookjeskasteel en een piratenschip, een kartbaan, klimwanden en nog veel meer.