Volg de Donau in Duitsland langs de mooiste stadjes

De schöne blaue Donau is met zo'n 3000 kilometer één van de langste rivieren van Europa. Hij ontspringt in het Zwarte Woud, en wij volgen de Donau in Duitsland tot aan Passau in het Zuid-Oosten waar hij de grens met Oostenrijk passeert.

De Duitse Donau stroomt door een prachtig landschap

Het deel van de Donau in Duitsland wordt ook wel de Jonge Donau genoemd. Toch is dit deel ook al zo'n 680 kilometer lang.

De Donau stroomt door een deels onontdekt gebied in Zuid-Duitsland.En hij komt langs een flinke aantal mooie steden en stadjes.

Tijd om de landschappen en stadjes aan de Duitse Donau te verkennen. Een aanrader is de rivier te volgen tegen de stroom in, omdat je dan een indrukwekkend natuurschouwspel beleeft. Omwille van de logica beginnen wij echter bij de bron...

Het begin van de Donau in het Zwarte Woud

De Donauquelle in Donaueschingen

Over de bron van de Donau zijn verschillende meningen, omdat verschillende riviertjes in het Zwarte Woud eerst samenkomen. De Breg en Brigach komen samen met de Donaubach. Hoewel de Breg de langste loop heeft, beschouwen we de Donaubach omwille van de naam als echte bron.

Die Donaubach begint in Donaueschingen, een residentiestad bekend om woningen in barok- en jugenstilstijl. Een bezoek aan de hofbibliotheek is hier een aanrader, maar er is ook een bijzonder slot: Schloss Donaueschingen.

Het slot is alleen vanuit het naastgelegen park te bewonderen, omdat het in particuliere handen is. Wat vooral bijzonder is in Donaueschingen is de Donauquelle. Deze bron van de Donaubach is door de rijkelijke bewerking een attractief schouwspel.

Maar de Donauquelle is niet de enige bron in Donaueschingen. In het Schlosspark zijn er meer. Dat maakt dat een wandeling in dit park niet alleen heerlijk ontspannen is, maar ook een beleving.

Tip: Hotel Wyndham Garden in Donaueschingen

In Donaueschingen aan de oever van de Donau ligt dit stijlvolle hotel. In de comfortabele kamers ben je van alle gemakken voorzien, en het restaurant serveert de specialiteiten van het Zwarte Woud.

De Donau verdwijnt in de kalksteen rotsen

De Donau bij Tuttlingen

De beekjes van de Kleine Donau, zoals de rivier hier nog heet, vormen samen het begin van de grote rivier. Net na Immendingen gaat de rivier een deel van het jaar ondergronds, in het kalksteen verder.

Onder de grond gaat een deel van het water richting de Bodensee, om via de Rijn uiteindelijk naar de Noordzee te stromen. De rest van het water gaat verder op haar lange weg naar de Zwarte Zee.

Even verderop ligt natuurreservaat Obere Donau. Dit is een beschermd natuurgebied waar je zeldzame flora en fauna spot.

Ontdek je de oevers van de Donau tijdens een fietsreis, dan wordt dit gedeelte aangeprezen als het mooiste: een meanderende rivier tussen de kalksteenrotsen.

Tip: Hotel Charly's House in Tuttlingen

Een modern comfortabel hotel in het stadje Tuttlingen, vlakbij de Donauversickerung, waar de Donau ondergronds gaat. Een mooie accommodatie om de prachtige natuur in deze omgeving te ontdekken.

Stadjes, burchten en kloosters

Het klooster van Beuron

Je vindt hier een aantal karakteristieke stadjes. En kloosters en burchten wisselen elkaar in dit gebied af.

In Mühlheim heb je veel kenmerkende vakwerkhuizen. Sigmaringen heeft een indrukwekkend slot, wat bewoond wordt, maar wat wel te bezichtigen is.

Een aanrader is Beuron, een romantisch kloosterstadje. Je bereikt het via het smalle dal van de Donau, met steile wanden en rotsen.

Het Keltisch openluchtmuseum van Heuneburg

Bijzonder is de Keltische nederzetting Heuneburg, op een heuvel langs de Donau. Het is nu een openluchtmuseum, waar je alles kan leren over de leefwijzen van de Kelten in de eerste eeuwen van onze jaartelling.

In Riedingen bezoek je vooral het markante Rathaus, in Obermarchtal de barokke abdij en in Zwiefalten een benedictijnerklooster. Deze laatste is een aanrader voor een uitstapje, vooral als je van rococo en barok houdt.

Ben je meer van het bier? Bezoek dan de brouwerij in dit stadje. Achter de brouwerij is een druipsteengrot, samen een leuk tripje.

Tip: Vakantiepark Lauterdörfle

In de Schwäbische Alb ligt dit eenvoudige vakantiepark. Een ideale uitvalsbasis om de verschillende plekjes langs dit deel van de Donau te bezoeken. Ook ideaal als je met kinderen reist.

Langs de Schwäbische Alb naar Ulm

Blautopf, de bron van rivier de Blau, die bij Ulm in de Donau stroomt

De Donau in dit gebied vormt de zuidgrens van het middelgebergte Schwäbische Alb. Een dunbevolkt gebied, met langs de Donau nog wel wat mooie stadjes.

In Munderkringen en Ehingen – ook wel bierstad genoemd – zijn de mooiste vakwerkhuizen te bewonderen. Een wandeling erlangs is de moeite waard.

De mooiste waterbron van Duitsland vind je ook in deze omgeving: de Blautopf. Dit is een honderd meter diepe bron gevuld met diepblauw water. Hier begint het riviertje Blau, maar ook een grottenstelsel. In de rivier kun je gerust een hengeltje uitgooien. Ook de Benedictijner abdij in Blaubeuren verdient een bezoek.

De stad Ulm ligt op de grens van Baden-Württemberg en Beieren. Hier is ’s werelds hoogste kerktoren te vinden, die van de gotische Münsterkerk. Deze meet maar liefst ruim 161 meter. Wist je dat Albert Einstein in deze stad geboren is?

Maar er is meer, wat dacht je van de vele ambachten die je in Ulm vindt. Leerlooiers, vissers, molenaars en matrozen vestigden zich hier ooit en daar zijn nog kenmerkende sporen van.

Tip: Golden Tulip Parkhotel Ulm

Een mooi gelegen hotel aan de Donau in Neu-Ulm. Je hebt over de Donau uitzicht op de Alt-stadt aan de andere kant, wat ook dichtbij is. Het hotel is modern maar sfeervol en gezellig ingericht.

Naar Beieren voor Middeleeuwse kastelen en steden

De stadspoort met toren van Günzburg

Dan stroomt de Donau Beieren in, en kom je direct in Middeleeuwse sferen in Günzburg. In dit dorp is ook een vogelreservaat te vinden. Natuurschoon is hier ook te vinden, bij de meren van Gundelfingen an der Donau.

De omgeving staat bomvol karakteristieke stadjes en kloosterkerken. Eén van die stadjes is Dillingen. Wie van kunsthistorie houdt, komt hier aan zijn trekken.

In Donauwörth heb je vestingmuren, prachtige partriciërshuizen, mooie historische gebouwen, noem maar op. Een schilderachtig oud stadje, dat deel uitmaakt van de Romantische Strasse. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Reichsstrasse!

Schloss Neuburg is één van de mooiste kastelen uit de Renaissance. Het kasteel is open voor bezoek, dit wil je niet missen! Dit residentieslot heeft twee grote ronde torens en een museum met verrassend genoeg werk van Vlaamse schilders.

In Neuburg kun je je wel even vermaken. De oude binnenstad is de moeite waard, maar ook de Donaukade en de Karlsplatz.

Tip: Parkhotel Donauwörth

Donauwörth ligt zowel aan de Donau als aan de Romantische Strasse, en dat straalt dit hotel ook uit. Het ligt op 600 meter van het oude centrum, en vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht over de omgeving

Bierbrouwerijen tussen Ingolstadt en Regensburg

De kloosterbrouwerij van Weltenburg ligt prachtig langs de Donau

Ingolstadt is een moderne industriestad, maar ook een oude vestingstad. Die combinatie maakt het een bijzondere plaats. Aanraders zijn hier het Museum Mobile en de kerk in rococostijl: Maria de Victoria.

In Vohburg is nog een compleet intacte  middeleeuwse stadsmuur. En heb je interesse in gezondheidsbaden, dan moet je in het kuuroord van Bad Gögging zijn.

Een tip voor een bierproeverij met rondleiding is die bij de witbierbrouwerij Kuchlbauer in Abensberg. Bier is in deze omgeving een belangrijk product, alleen al door de vele hopvelden.

’s Werelds oudste bierbrouwerij vind je in de kloostertuin – met biertuin – van Weltenburg. Die overigens gelegen is aan een indrukwekkende smalle kloof.

In Weltenburg raden we ook een boottocht aan om de Donau en zijn oevers vanaf het water te bewonderen. De tocht brengt je naar Kelheim, waar de Altmühl uitmondt in de Donau. Geniet van het voorbijglijdende landschap!

Tip: Hotel the Monarch in Bad Gögging

In het enige kuuroord van Beieren ligt dit hotel met een Spa met zwembaden, sauna, fitness enzovoorts. Heerlijk ontspannen terwijl je uitstapjes maakt langs de Donau en het Altmühltal.

Regensburg: niet voor niets werelderfgoed

Regensburg met de kathedraal en de stenen brug over de Donau

Regensburg is een van de oudste steden in Duitsland. Kenmerkend voor deze stad zijn de rode daken, veel torens en kerken. Veelal uit de twaalfde tot veertiende eeuw. Speciale plekken zijn de Porta Preatoria en de Dom St. Peter.

Daarnaast staat Regensburg bekend om zijn vele leuke winkelstraatjes, restaurants en cafés op gezellige binnenplaatsen. Genieten op zijn Duits!

Regensburg is met zijn prachtige parken en vele musea uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Een wandeling door deze middeleeuwse stad is een must!

Regensburg is gebouwd als Romeins fort. Je ziet nog steeds het patroon van een labyrint in hoe de woningen zijn gebouwd.

Het heeft een prachtige Altstadt, waarbij de Steinere Brücke over de Donau uit de twaalfde eeuw zeker een bezoek waard is. Alleen al voor het stadspanorama en de klokkentoren met pakhuizen. Sowieso zijn er ontzettend veel bruggen in Regensburg en wist je dat er in dit stadje maar liefst bijna duizend monumenten zijn?

Tip: Vakantiepark Waldferiendorf

Waldferiendorf is een mooi vakantiepark midden in het Beierse Woud. Op een half uur van de Donau bij Degendorf, en ook Regensburg en Passau zijn bereikbaar voor een uitstapje.

Door naar Passau, waar drie rivieren samenkomen

De lichtblauwe Inn komt samen met de donkerblauwe Donau. De Ilz links is moeilijk zichtbaar.

De Donau verder volgend kom je net buiten Regensburg bij de Donaustauf, een reusachtige tempel op honderden meters boven de Donau. Klim je hier naartoe, dan heb je een fantastisch uitzicht.

In Bogen staat de prachtige bedevaarkerk Mariä Himmelfart en Deggendorf is ook een aanrader: de poort naar het Beierse Woud.

Als laatste Duitse stadje aan de Donau ligt Passau. Hier gaat de rivier over in Oostenrijkse handen. Ooit was dit een bisschopsstad, maar men noemt het ook wel de drierivierenstad.

Hier komen de Donau, de Ilz en Inn bijeen. Een bijzonder schouwspel, omdat het water van iedere rivier een andere kleur heeft. Alleen daarom al een bezoek waard!

En dan stroomt de Donau Oostenrijk in, om daarna nog 8 landen (!) aan te doen voordat hij in de Zwarte Zee stroomt. Maar wij vinden het Duitse deel van de Donau toch het mooist, of zijn we nu bevooroordeeld? ;-)

Tip: Fietsvakantie Donau en Altmühl

Wil je van (bijna) heel het Duitse deel van de Donau in één vakantie genieten? Kies dan voor deze fietsvakantie van Fital. Deze begint bij de bron in het Zwarte Woud, en eindigt bij het Altmühltal in Beieren.