Vakantie in Saksen, beleef het authentieke Duitsland

In deelstaat Saksen in Duitsland komt de rijke Duitse geschiedenis tot leven. Gelegen ten zuiden van Berlijn tegen de Tsjechische grens liggen in een relatief klein oppervlak liefst 4 UNESCO-werelderfgoedlocaties

De Elbe slingert door het landschap van Saksen

Boeiende steden als Dresden, Leipzig en Chemnitz liggen op maximaal 2 uur rijden uit elkaar. Hierdoor zijn deze gemakkelijk in een korte trip te bezoeken.

Het landschap varieert van bergen en bossen in het zuiden, glooiende rivierdalen langs de Elbe die vanuit Tsjechië via Dresden dwars door Saksen meandert, tot de uitgestrekte heidegebieden bij Dahlener in het noorden van Saksen.

Tijdens een vakantie in Saksen zul je jezelf dan ook niet snel vervelen.

Authentiek Duitsland

Bautzen met enkele van zijn torens

Na de val van de muur heeft de regio Saksen zich snel ontwikkeld, zonder zijn authenticiteit te verliezen. De steden en dorpen zijn weinig veranderd. Je waant je hier soms echt nog in het communistische Duitsland. De buitenwijken en dorpen zijn niet altijd fraai, maar je kunt hier nog de sfeer van vroeger proeven.

Neem bijvoorbeeld de stad Görlitz tegen de Poolse grens. Na de tweede wereldoorlog liep de nieuwe grens tussen Polen en Duitsland dwars door de stad, wat nog altijd te zien is aan de verschillende bouwstijlen.

De stad is één van de best bewaarde oude stadjes van Duitsland en heeft decor gestaan voor tal van bekende Hollywood films.

De duizend jaar oude stad Bautzen, net ten westen van Görlitz, is nog zo'n authentieke parel. De stad wordt ook wel "de stad van de torens" genoemd doordat er, naast veel middeleeuwse bebouwing nog veel wacht- en kerktorens overeind staan.

Vakantiehuisje in de natuur in Saksen

Tip: Natuurhuisjes dichtbij Bautzen

In de omgeving van Bautzen kun je mooie huisjes in de natuur huren via natuurhuisjes.nl

Tip: Spree Pension in Bautzen

Een heel fijn pension met eigen brouwerij en biertuin op korte afstand van het centrum van Bautzen.

Bruisende steden

De Neumarkt in Dresden met de Frauenkirche

De deelstaat Saksen in Duitsland heeft voor een stedentrip ook veel opties te bieden. Met veel interessante grote steden en kleine oude dorpjes relatief dicht bij elkaar. Zo kan je in een korte trip veel verschillende sferen meepikken.

Leipzig in het noordoosten van Saksen is de Bachstad van Duitsland. Hier bracht de beroemde componist een groot deel van zijn leven door. De opstandige stad bood als één van de eerste grote steden verzet tegen de onderdrukking van de DDR. Deze volkse mentaliteit is nog altijd te proeven op één van de vele pleinen die de stad rijk is.

Chemnitz is in de tweede wereldoorlog bijna volledig verwoest, maar is uit zijn eigen as herrezen. De stad van Karl Marx biedt verschillende musea en één van de grootste bustes ter wereld. Het beeld van de bekende filosoof staat midden in het centrum. Het is bijna 7 meter hoog (inclusief sokkel en trap bijna 13 meter) en één van de hoogtepunten van de stad.

Het oude stadshart van Dresden behoort tot één van de mooiste van Europa en staat op de UNESCO wereld erfgoedlijst. Met prachtige barokke en Renaissance gebouwen als de Frauenkirche, Semperoper, Residenzschloss en Dresdner Zwinger heeft de oude stad prachtige gebouwen op korte loopafstand van elkaar.

Kamer in het Best Western in Leipzig

Tip: Best Western Hotel Leipzig City Centre

Fijn hotel op 10 minuten wandelen van het centrum van de stad. Het ligt tegenover het treinstation en parkeren kan gemakkelijk in de omgeving.

Kunst en kastelen

De vesting Königstein

Naast prachtige oude steden herbergt de deelstaat Saksen in Duitsland ook een aantal indrukwekkende musea. In Dresden vind je bijvoorbeeld een van de grootste kunstcollecties van Europa, waaronder ook werken van Nederlandse schilders.

Voor de meeste uiteenlopende musea moet je in Leipzig zijn. Hier vind je het grootste museum in Duitsland over het communistische regime na de tweede wereldoorlog. Ook vind je hier het schoolmuseum, Naturkundemuseum, Musikinstrumentenmuseum en het interactieve UNIKATUM kindermuseum waar kinderen zich kunnen uitleven met, op, in en tussen allerlei kunstobjecten.

Naast kunstgeschiedenis vind je in Saksen ook nog heel veel gebouwen en restanten uit de middeleeuwen. Met Vesting Königstein in het gelijknamige dorpje, zo'n 40 km ten zuidoosten van Dresden heeft Saksen de grootste en best bewaarde bergvesting van Europa.

De tuin bij het Bilderberg Hotel in Dresden

Tip: Bilderberg Bellevue Hotel Dresden

Het Bilderberg Bellevue Hotel ligt in de prachtige tuinen aan de oever van de Elbe, bij de Augustus-brug in de barokke wijk van Dresden.

Wandelen tussen wijn, porselein en zilver

Eén van de radarstoomschepen op de Elbe

Door Saksen lopen verschillen interessante wandel- en fietsroutes langs allerlei ambachtelijke hoogtepunten van de streek. In de regio rondom Meissen werd rond 1710 de eerste productiefabriek van porselein in Europa geopend. Tegenwoordig kun je hier rondleidingen en workshops volgen.

Wijnliefhebbers kunnen de 90 km lange Sächsische Weinwanderweg volgen, die door de mooie wijnvelden van Saksen voert. Het wijngebied van Saksen is het meest noordelijk gelegen wijngebied van Duitsland. Het strekt zich uit langs de Elbe van Pirna, ten zuidoosten van Dresden, tot Diesbar-Seußlitz ten noordwesten van Dresden.

Je kunt langs de route op verschillende punten opstappen op één van de 150 jaar oude radarstoomschepen die in een vaste dienstregeling de Elbe op en neer varen.

De geschiedenis van de mijnbouw in Saksen komt tot leven langs de 230 km lange zilverroute die begint in Zwickau. Hij brengt je via oude dorpjes, langs musea en oude zilvermijnen door Dresden naar het eindpunt in Ostrov in Tsjechië.

Annaberg-Buchholz is het oude epicentrum van de zilvermijnbouw en je vindt hier verschillende musea en oude mijnen die je kunt bezoeken. Het hele mijnbouwgebied in het Erzgebirge staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Uitzicht vanaf de Basteibrucke op de Elbe

Tip: Wandelvakanties in Saksen van SNP natuurreizen

SNP natuurreizen heeft individuele wandelvakanties en een groepsreis in Saksen. Ontdek te voet de Sächsische Schweiz & Elbevallei en/of de geschiedenis van Oost Duitsland.

Actieve natuur in Saksen

De Basteibrücke in de Sächsische Schweiz

Voor een actieve vakantie in Saksen kun je verschillende meerdaagse of korte wandel- en fietsroutes volgen. De rustige fietser kan verschillende aangegeven routes volgen, zoals de bekende Elberadweg. Sommigen met een bagageservice waarbij de bagage naar de volgende overnachtingsplaats wordt gebracht.

Meer fanatieke fietsers kunnen in Zuid-Saksen door het Erzgebirge kiezen voor verschillende moutainbike routes. Waaronder de 160 km lange Stoneman Miriquidi uitgezet door mountainbike legende Roland Stauder.

Het Erzgebirge biedt met veel bossen, houtsnij- en mijnbouwgeschiedenis, de 1200 meter hoge Fichtelberg, Kuurstad Oberwiesenthal, meer dan 100 musea en in de winter een mooi skigebied sowieso het hele jaar rond meer dan genoeg te doen.

Het uitgestrekte nationaal park Sächsische Schweiz is het walhalla voor wandelaars en hikers. Verschillende uitgezette, verharde en onverharde routes brengen je door kloven, ravijnen, over bergtoppen en langs het Elbezandsteengebergte waar vele tientallen metershoge rotspilaren boven de ravijnen uitsteken.

Fietstocht langs de Elberadweg

Tip: Fietsvakantie Elberadweg

Fital heeft een mooie fietsvakantie van 8 dagen over de Elberadweg. De reis begint in Bad Schandau in de Sächsische Schweiz. Via Dresden waar je twee nachten logeert gaat de reis naar Meissen, Riesa, Torgau en Wittenberg.