Op Stedentrip in Görlitz, een kleine maar grootse stad op de grens met Polen

Görlitz is een bijzondere stad in Oost-Duitsland. Het is namelijk zowel een Duitse als een Poolse stad, alleen gescheiden door de rivier de Neisse. Met bovendien een mooie Altstadt en omliggende natuur, een mooie stad voor een stedentrip, of uitvalsbasis voor een vakantie in de deelstaat Saksen.

De Sint Petrus en Pauluskerk en de rivier de Neisse in Görlitz

Het Poolse en Duitse gedeelte van Görlitz vormden tot 1945 één stad. Maar sinds de oorlog is het Poolse deel nu een zelfstandige stad met de naam Zgorzelec.

Görlitz is nog niet zo bekend en er zullen maar weinig Nederlanders zijn, die er een stedentrip hebben gemaakt. Maar het is de moeite waard om er tijdens je vakantie in Duitsland een bezoek aan te brengen.

Bezoek bijvoorbeeld de Sint Petrus en Pauluskerk en maak een stadswandeling langs het “bijbelse huis”, het raadhuis en het Jugendstil warenhuis. Naast de mooie architectuur is er ook natuur te vinden in het Brückenpark. Als je liever gaat winkelen, vind je in Görlitz ook wat je zoekt.

Wat is Görlitz voor stad?

Gezellig straatje in de Altstadt van Görlitz

Görlitz, het Duitse gedeelte dus, is niet groot met zijn slechts 56.000 inwoners. Maar het voelt veel groter aan. Het ligt in het meeste oostelijk puntje van Duitsland, op ongeveer 100 kilometer van Dresden.

Het is een stad met een lange geschiedenis. Er wonen al duizenden jaren mensen op deze plaats, aan het einde van de Middeleeuwen was het zelfs één van de grootste steden van Duitsland.

Tot de Tweede Wereldoorlog was het een rijke, florerende stad. Sinds het einde van de DDR wordt er hard gewerkt om de stad en de gebouwen uit de glorietijden weer in ere te herstellen.

Omdat Görlitz niet zo groot is, kun je te voet gemakkelijk overal komen.

Bijzondere gebouwen in de historische Altstadt

Het treinstation van Görlitz

In de “Altstadt”, het oude centrum, van Görlitz zijn de meeste mooie gebouwen te vinden. Als je meer te weten wilt komen over deze gebouwen, raden we je aan om een stadswandeling met een gids te boeken.

Zo kom je bijvoorbeeld langs het “Bijbelse Huis’, waar op de gevels verschillende Bijbelverhalen zijn verbeeld. Verder zie je het Raadhuis met twee klokken uit 1524 en de toren, die je een mooi uitzicht over de stad biedt.

Het Schönhof is een opvallend rood met grijs gebouw. In deze voormalige brouwerij overnachtten vroeger de rijkste bezoekers aan Görlitz. Nu is er een museum gevestigd.

In de altstad vindt je bovendien gezellige pleinen met terrassen, waar je lekker kunt eten of drinken.

Winkelen in het mooiste warenhuis van Duitsland

Het Kaufhaus Görlitz mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan deze stad. Dit warenhuis werd in 1912 gebouwd in Jugendstil stijl. Het wordt het mooiste warenhuis van Duitsland genoemd, dus bekijk de prachtige gevel en plafonds en oordeel zelf.

Helaas was door gebrekkig onderhoud een grondige verbouwing nodig, waardoor winkelen in dit prachtige gebouw nu niet mogelijk is. Maar hopelijk komt daar snel verandering in.

Gelukkig vind je voor je inkopen in het centrum nog genoeg winkels en kleine boetiekjes met alles, wat je nodig hebt. Ook kun je terecht in het City Center Frauentor.

Volop natuur in en om de stad Görlitz

Recreatieplas de Berzdorfer See

Natuur is er volop in, en vlakbij de stad Görlitz. Zo zijn er 4 parken aan weerszijden van de rivier de Neisse.

Ze zijn met elkaar verbonden door verschillende bruggen. Zo vormen ze samen het Brückenpark, oftewel bruggenpark. Het is een fijne plek om na een drukke dag tot rust te komen.

Voor meer natuur ga je naar de Berzdorfer See. Dit grote meer met zandstranden is de ideale plek om te zwemmen, te zonnen of te sporten.

Op het 16 kilometer lange pad rondom het meer kun je wandelen of fietsen en op het meer zelf kun je surfen of suppen.

Bijzonder overnachten in Görlitz

Natuurlijk heeft Görlitz zijn standaard hotels en overnachtingsmogelijkheden. Maar als je net even verder zoekt, vind je wat meer bijzondere plekken om te overnachten.

Door het rijke verleden van de stad zijn er ontzettend veel grote, statige gebouwen. In een aantal hiervan vind je mooie appartementen of B&B’s om te overnachten.

Als je een slaapkamer met de grootte van een balzaal en metershoge plafonds zoekt, zul je hier niet teleurgesteld worden. En de prijs zal je ontzettend meevallen.