Europa-Park, ultieme belevenissen voor jong en oud in het leukste pretpark van Duitsland

Wat is het leukste pretpark van Duitsland? Dat is natuurlijk Europa-Park! Niet alleen een geweldig park voor kinderen, maar ook voor ouders en zelfs grootouders!

Samen met mijn zoon en neefje bezoek ik Europa-Park

Dit gigantische attractiepark ligt tussen de Elzas en het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland. Wij hebben dit park ondertussen 4 keer bezocht. En telkens ontdek ik weer wat nieuws.

Dat komt aan de ene kant omdat er zoveel te zien is. Maar ook omdat de Familie Mack, de eigenaren van dit park blijven vernieuwen en uitbreiden.

Het park zal jong en oud bekoren met de leukste attracties, spectaculaire shows, gezellige terrassen, lekker eten en mascotte Ed Euromaus.

Van het bouwen van postkoetsen tot achtbaanbouwer

Sabine bij het standbeeld van Franz Mack

Het verhaal over het ontstaan van Europa-Park, dus eigenlijk over de familie Mack is best indrukwekkend. Het begon zo'n 240 jaar geleden met Paul Mack's bedrijf in het bouwen van houten postkoetsen. In 1880 breidde het bedrijf uit naar wagens voor orgeltransport en later kwamen daar kermis- en circuswagens bij.

Vanaf 1920 begon de fabriek attracties voor jaarmarkten te ontwikkelen. In 1921 werd de eerste houten achtbaan gebouwd en daar is de toon gezet om meer attracties te gaan bouwen.

In 1972 kregen Franz Mack en zijn zoon Roland het idee om een attractiepark te bouwen, wat als showroom moest dienen voor hun eigen attracties van "Mack Rides". In 1975 opende Europa-Park zijn deuren.

Leuk weetje: de familie mocht het landgoed met kasteel in Rust kopen onder één voorwaarde. De inwoners van Rust moeten gratis gebruik kunnen maken van het park. En dat is nog steeds zo. De droom van onze kinderen is dan ook dat ze in Rust zouden wonen....

De themagebieden van Europa-Park

Samen met mijn zoon maak ik een autoritje

Het eerste jaar dat Europa-Park open was konden bezoekers ritjes maken in attracties als de "Monza Race Track" (autootjes) en de Panorama-trein. In 1978 kwamen daar onder andere de Jungle Rafts en Tiroler Wildwasserbahn bij.

In 1982 begint Europa-Park met de Europese thema gebieden. Als eerste wordt Italië gebouwd met onder andere de darkride Geisterschloss. In 1984 staat de eerste achtbaan in het park, de Alpenexpress. Een jaar later komt daar de Schweizer Bobbahn bij.

Het themagebied Holland wordt in 1987 geopend met de darkride "Piraten In Batavia" Deze attractie is een aantal jaar geleden helemaal opnieuw gebouwd nadat het verwoest was door een felle brand in 2018.

Themagebied Zwitserland in Europa-Park

En zo blijft Europa-Park doorgroeien. Het park heeft momenteel 20 themagebieden waarvan 17 in Europese thema's. De details van deze gebieden zijn echt geweldig. Zo wandel je eerst langs een Griekse tempel en vervolgens door een knus Zwitsers straatje.

In één dag kun je de sfeer en lekkernijen proeven van al deze Europese landen. ook de restaurantjes zijn aangepast aan het thema.

De andere drie themagebieden zijn Avonturenland, Grimms Sprookjesbos en het Koninkrijk van de Minimoys.

Veel vertier voor de kleintjes

Ook een leuke attractie voor de kleintjes is DwergenstadDwergenstad

Zoals ik in het intro al vertelde is er in Europa-Park voor elke leeftijd wel wat te beleven.

Voor de kleintjes is er het Ierland themagebied, speciaal ontworpen voor deze doelgroep. Met zijn kleurrijke attracties in boerderij thema zoals de avontuurlijke indoor speeltuin, Old Mac Donald’s Tractor Fun en de kinderachtbaan Ba-a-a Express. Voor de allerkleinsten is er de speeltuin Little Lamb’s Land.

Een wandeling door het Sprookjesbos mag je met jonge kinderen natuurlijk niet missen, en de attractie Dwergenstad ook niet.

mascotte Ed Euromaus in de Parade

Een aantal leuke attracties voor jonge kinderen zijn Snorri Touren in Scandinavië, Mul-Muls carrousel in het Koninkrijk van de Minimoys en de rode bus in het Engeland themagebied.

Ook kan er gespeeld worden in de overdekte speeltuin van Portugal, de avonturen-speelplaats in Spanje, de Speeltuin Würmchen Wies'n in Oostenrijk en in Lítill Island - hansgrohe waterspeelplaats in IJsland.

De mascotte Ed Euromaus is regelmatig in het attractiepark. Je mag dan met deze vrolijke muis op de foto. Tijdens de kleine parade op het einde van de dag rijdt Ed ook mee.

De leukste attracties voor schoolkinderen

De achtbaan in het themagebied Oostenrijk

Een iets meer uitdagende attractie die erg leuk is voor kinderen op de lagere school, is in het themagebied Griekenland de achtbaan Pegasus. Deze achtbaan gaat niet over de kop en is heel geschikt om voor de eerste keer in een achtbaan te gaan.

In hetzelfde gebied zit Abenteuer Atlantis, met een laserpistool moet je hier zoveel mogelijk punten zien te scoren in een prachtige onderwaterwereld.

In Oostenrijk mag je de achtbaan Alpenexpress en de Yomi Adventure Trail niet missen. En in Zwitserland kan je een ritje maken in de Bobbahn en de Matterhorn-Blitz.

Heel erg leuk is de attractie Arthur in het Koninkrijk van de Minimoys. Je vliegt als het ware over en door de wereld van de Minimoys.

Vind je het niet erg om nat te worden, stap dan in de waterattracties Fjord rafting in Scandinavië en de Tiroler wildwaterbaan in Oostenrijk.

Adrenaline kick voor de jongeren

De Atlantica SuperSplash in Portugal

De jongeren en volwassenen die wel van wat actie houden kunnen bij Europa-Park behoorlijk aan hun trekken komen.

Een spectaculaire afdaling in het water maak je in waterachtbaan Poseidon in Griekenland en Atlantica SuperSplash in Portugal.

In Frankrijk staat de indoor achtbaan Eurosat – CanCan Coaster. Deze is gewoon al leuk, maar je kan hem ook met de VR bril op beleven. Je stapt dan in de mysterieuze wereld van "The Phantom of the Opera".

In de Euro-mir in Rusland maak je een gave duikvlucht. Maar de Silver Star in Frankrijk is qua duikvlucht de koning. In deze achtbaan stort je zo'n 73 meter naar beneden en maak je snelheid tot wel 130 km per uur. Telkens als je bovenaan een heuvel komt voel je je een beetje zweven.

In de Voltron, super gaaf!

In IJsland staan twee spectaculaire achtbanen. Wodan is de houten achtbaan die snelheden van wel 100 km per uur haalt. Mijn favoriet is hier wel de Blue Fire megacoaster. In deze achtbaan waarin je vier keer over de kop gaat, word je gekatapulteerd en ga je in 2,5 seconden van 0 naar 100 km per uur.

Maar de absolute topper is de in 2024 geopende nieuwe achtbaan Voltron Nevera. Deze multi-launch-coaster heeft de steilste lancering ter wereld die eindigt in 105 graden, meer dan verticaal dus. Je gaat in deze achtbaan wel 7 keer over de kop.

In de wachtrij wordt je meegenomen in het boeiende verhaal over Nikola Tesla met als hoogtepunt de spectaculaire rit in deze achtbaan met een heel bijzondere start!

Neem Opa en Oma gerust mee naar Europa-Park

Boottocht door de paleistuin van keizerin Josefina

Jazeker, ook voor de wat oudere mensen onder ons is Europa-Park geweldig. En ik weet zeker dat vele opa's en oma's ook een ritje willen maken in één van de achtbanen.

Maar als je het liever wat rustiger aan wil doen, dan heb je ook genoeg keuze. Een hele leuke attractie vind ik de Piraten van Batavia in themagebied Holland. In een bootje vaar je indoor langs de mooiste creaties uit Indonesië.

Ook een heerlijk relaxed boottochtje is de Donau Dampfer op het meer.  Op datzelfde meer kan je ook een koninklijk vaartochtje maken in Josefinas Kaiserliche Zauberreise. Het meer ligt in het themagebied Oostenrijk.

Ook een echte aanrader is de attractie Voletarium in Duitsland. In deze attractie zweef je als het ware over de mooiste plekjes van Europa.

Maar ook een heerlijke wandeling door het park om de sfeer van alle landen te proeven is al een feestje. Of wat dacht je van een leuke show?

Verrassend leuke shows

Leuke shows in Europa-Park

Een show die al heel wat jaartjes draait is "De terugkeer van de Sultan" in de Spaanse Arena. Een spectaculaire show met zwaardgevechten, afgewisseld met grapjes en stunts op paarden. 

In 2024 staan twee shows in het teken van de nieuwe attractie Voltron Nevera. Zoals de ijsshow  "Surpr'Ice presents Energ'Ice". Met indrukwekkende stunts en dans op de schaats waar de energie vanaf spat. Ook bijzonder zijn de drones die meedoen in dit spektakel.

In de 4d bioscoop kun je het verhaal over de uitvinder Nikola Tesla beleven. De energie voel je in je hele lichaam.

De show Misterio met Vincent Vignaud

Indrukwekkende magische momenten beleef je in de show Misterio met Vincent Vignaud. Ik blijf me altijd verbazen hoe mensen verdwijnen en ze ergens anders weer opduiken. Het is een mooie show waarin bijzondere trucs afgewisseld wordt met dans van het showballet.

En dan is er ook nog de Funny Library 2 show waar mooie stunts van de acrobaten, dans en humor je lekker laten lachen en verwonderen.

Dit zijn de belangrijkste shows, maar er zijn er nog veel meer en het kan jaarlijks veranderen. Bekijk hier het actuele en complete overzicht.

Lekker wat eten of drinken, de keuze is reuze

Patrick in het Foodloop restaurant

Echt een meerwaarde in Europa-Park vind ik de diversiteit aan restaurants. Elk themagebied heeft zijn eigen restaurant. 

Zo kan je onder andere pasta en pizza eten in Italië, braadworsten in Duitsland, poffertjes en friet in Holland, tapas in Spanje en raclette in Zwitserland.

Bijzonder en erg leuk is het Foodloop restaurant, waar je eten via een achtbaan naar je tafel komt. Er zit zelfs een looping in!

Culinair genieten dus. In hotel Bell Rock is zelfs een restaurant met 2 Michelin-sterren: restaurant Ammolite!

Hoeveel dagen kun je je in Europa-Park vermaken?

De jongens in de Voltron

Zoals je kunt lezen zijn wij reuze enthousiast over Europa-Park. En dan heb ik het hier alleen nog maar over het attractiepark gehad.

In 2019 is naast Europa-Park namelijk ook nog een groot waterpark geopend. Rulantica is ook echt een aanrader om met kinderen te bezoeken.

Maar dan moet je wel echt meerdere dagen daar verblijven. Voor Europa-Park raad ik je al aan om minimaal twee dagen te gaan. Anders kan je nooit alle themagebieden ontdekken.  En als je dan ook nog naar Rulantica wil, dan kun je er het beste nog een dag aan vast plakken.

Je kan bij Europa-Park overnachten in verschillende hotels, op het camp-resort of op de camping.

Wij bezochten Europa-Park op uitnodiging van het park.