Bij een vakantie aan de Bodensee bezoek je deze bijzondere plekjes

Lees hier welke mooie plekjes je zeker moet bezoeken bij een vakantie aan de Bodensee, oftewel Bodenmeer op de grens van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk

Patrick en de jongens kijken uit over de Duitse Bodensee, ook wel Lake Konstanz genoemd

In het Nederlands moeten we het eigenlijk Bodenmeer noemen, want dat is het: een groot meer op de grens van Duitsland en Zwitserland, en ook nog een klein stukje Oostenrijk.

De Duitse term Bodensee is meer gangbaar, en ook de term Meer van Konstanz wordt vaak gebruikt, naar de grootste stad aan het meer.

Met Konstanz is direct één van de highlights rond het meer genoemd. Maar er zijn er veel meer, die ik graag voor je op een rijtje zet. De meesten bevinden zich in Duitsland, maar er zijn er ook een paar in Oostenrijk en Zwitserland.

Bepaal aan de hand van deze highlights waar je wilt verblijven aan de Bodensee. Of welk rondje je wil doen, fietsend of met de auto.

Konstanz, oftewel klein Constantinopel

De Münster van Konstanz, gezien vanaf de Bodensee

Konstanz ligt aan de Westkant van het grootste deel van de Bodensee: de Obersee. En tussen de twee kleinere vertakkingen: de Untersee en de Überlinger See.

Het oude deel van de stad bevindt zich aan de zuidkant van het stukje Rijn, dat de Obersee met de Untersee verbindt. Op deze strategische plek werd de stad al door de Romeinen gesticht.

Je kan hier urenlang dwalen door de oude kronkelige straatjes, waarbij je de grote kathedraal "Münster" als oriëntatiepunt aanhoudt. De stad heeft ook leuke musea en het Sea Life center. Bezoek ook de haven met een prachtig uitzicht over het meer en, bij goed weer, de achterliggende bergen van de Alpen.

Konstanz is tegenwoordig veel groter dan de Altstad, het strekt zich uit naar de andere kant van de Rijn. Daar zijn vooral woonwijken, maar ook grote parken zoals het Loretto bos.

Bloemeneiland Mainau

Water- en bloemencascade op het eiland Mainau

Officieel ook bij Konstanz hoor het eiland Mainau in de Überlinger See, het Westelijk deel van de Bodensee.

Dit eiland wordt wel het bloemeneiland genoemd, de reden lijkt me duidelijk. Vanwege het zonnige klimaat hier lijkt alles hier wel eeuwig in bloei te staan.

Je komt hier tot rust in het park met 150 jaar oude bomen. Maar je kan ook het mooie barokke kasteel bewonderen, en genieten van het mediterrane klimaat op een terras.

Op het eiland is ook één van de grootste vlinderhuizen van Duitsland te vinden, en het Mainau-Kinderland.

Het eiland Reichenau

Eén van de 3 kerken op Reichenau

In de Untersee bevindt zich ook een mooi eiland: Reichenau. Dit eiland staat als Benedictijns kloostereiland uit de Middeleeuwen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Het klooser zelf bestaat niet meer, in het gebouw bevindt zich nu het gemeentehuis. Het werelderfgoed betreft vooral de drie Middeleeuwse abdijkerken op het eiland; in elk van de drie dorpen op het eiland staat er één.

Naast de kerken en het gemeentehuis is er ook een museum om te bezichtigen.

Het eiland kent onder andere ook een camping, en een vrijetijdscentrum vooral voor watersporten.

De Rijn-watervallen van Schaffhausen

Je kan je per boot laten afzetten bij deze rots in het midden van de Rijnwatervallen

De Rijn stroomt aan de Oostenrijkse Oostkant de Bodensee in, om er aan de westkant weer uit te komen en de Untersee in te stromen. Aan de andere kant van dat meer stroomt hij er bij het mooie plaatsje Stein am Rhein weer uit om zijn weg richting Basel te vervolgen.

Maar niet voordat het water een obstakel dient te nemen. De watervallen van Schaffhausen, oftewel the Rheinfall bieden een prachtig schouwspel dat je gezien moet hebben als je in de buurt bent (dat geldt vooral voor ons watervallen-fans...).

De watervallen liggen in een stukje Zwitserland, dat bijna omringd is door stukjes Duitsland. Vandaar dat ik ze op Dol op Duitsland toch wil noemen ;-)

De watervallen over een lengte van 150 meter zijn de grootste van Europa. Het prachtige schouwspel kan je vanaf beide oevers of per boot bezichtigen. Naast de watervallen kan je ook Slot Laufen hier bewonderen. Je betaalt daar wel bij ieder uitzichtpunt.

In de buurt is ook een Avonturen klimpark, met uitzicht op de watervallen.

Paalwoningen Uhldingen-Mühlhofen

De paalwoningen bij Uhldingen

Aan de noordzijde van de Bodensee ligt een bijzonder openlucht-museum bij de plaats Uhldingen-Mühlhofen. Hier kan je 23 reconstructies van houten paalwoningen bewonderen.

De paalwoningen zijn nagemaakt aan de hand van archeologische opgravingen uit de steen- en bronstijd. De meeste daken zijn van riet, en de muren van leem.

De huizen staan aan de oever en in het water van de Bodensee. Ze zijn met elkaar verbonden door loopsteigers, ook op palen. In de woningen zijn tentoonstellingen over het leven in de oertijd, en van de gebruiksvoorwerpen uit die tijd.

Friedrichshafen met Zeppelinmuseum

Een zeppelin met reclame voor het museum in Friedrichshafen

Verschillende steden en dorpen aan de Noordkant van de Bodensee hebben een mooie promenade aan het water, die Italiaans aandoet. Maar dan in combinatie met de Duitse gezelligheid, een top-combinatie.

Dat geldt zeker voor Friedrichshafen, dat de langste en mooiste promenade heeft. En ook nog een prachtige skyline met de St Nikolauskirche en de Schlosskirche verderop.

Friedrichshafen is ook de stad van de Zeppelin. Bezoek hier het Zeppelin-museum om alles te leren over de geschiedenis en de techniek van dit befaamde luchtvoertuig. Een rondleiding over de Zeppelin-werf, en zelfs een vlucht met een echte Zeppelin behoren ook tot de mogelijkheden.

Tip: Vakantiepark Immenstaad

Een heerlijk vakantiepark op loopafstand van de Bodensee. Van hieruit kan je per auto of fiets alle mooie plekjes langs het meer bezoeken. Er zijn mooie A-bungalows en appartementencomplexen.

Meersburg, het prachtige vakwerkstadje met slot

Het kasteel van Meersburg vanaf de Bodensee

Meersburg aan de Bodensee is een lieflijke stadje met een charmante boulevard aan het meer.

Al zijn de straatjes daarachter nog mooier! Daar duik je de geschiedenis in van dit charmante plekje en doe je een stapje terug in de tijd naar de middeleeuwen en de barok

Struin door de straatjes vol vakwerk, klim omhoog naar het prachtige paleiscomplex, ontworpen door de beroemde architect Balthasar Neumann en geniet van het geweldige uitzicht over het meer. 

Leuk voor de wijnliefhebbers, in het voormalige Heilige Geestziekenhuis staat een van Europa's oudste en grootste wijnpersen, nu omgetoverd tot het moderne vineum Bodensee museum.

De oude stad van Lindau op een eiland

De haven van Lindau, met de vuurtoren en Beierse leeuw

Een must-see aan de Bodensee is de oude stad van Lindau. Deze ligt op een eiland in het meer, bereikbaar via een dam.

Dit is de enige plaats aan de Bodensee die bij de deelstaat Beieren hoort. En dat merk je aan de Beierse leeuw die je her en der ziet. Onder andere bij de ingang van de haven, met aan de andere kant de vuurtoren.

Lindau is een leuke oude stad, met gezellige pleintjes en mooie gebouwen. En natuurlijk mooie uitzichten over de Bodensee met de Alpen op de achtergrond.

Het stadsmuseum is een bezoekje waard, maar je kan ook gewoon heerlijk door de mooie straatjes slenteren. Heb je meer tijd, dan kan je ook het deel van Lindau op het vasteland bezoeken. Een wandeling naar het Lindenhof park is een aanrader!

Bregenz in Oostenrijk

Uitzicht over de Bodensee vanaf de Pfänder

Aan de Oostkant van de Bodensee komen we in Oostenrijk terecht. Hier ligt Bregenz, de hoofdstad van de regio Vorarlberg.

Ook Bregenz kent een mooie binnenstad met promenade aan de Bodensee. De stad staat bekend om de Bregenzer Festspiele, een muzikaal spektakel met groot openluchtpodium op het water. En er zijn meer culturele evenementen.

Maar Bregenz is vooral ook een bezoekje waard vanwege de kabelbaan naar de Pfänder. Dit is de eerste berg achter de stad, met een fantastisch uitzicht over de Bodensee. En ook richting de hoge pieken van de Alpen, en de Allgäu in Duitsland.

Op de Pfänder ligt ook een gratis toegankelijk wildpark. En je kan er een roofvogelshow bezoeken, dat is wel tegen betaling. Er zijn op de Pfänder ook verschillende restaurants en je kan er heerlijk wandelen.

Ten Zuiden van Bregenz stroomt de Rijn in de Bodensee. Daar rondom bevindt zich een mooie moeras-delta. Een aanrader voor natuurliefhebbers.

De Zwitserse plaatsen langs de Bodensee

Schepen in het haventje van Rorsschach

Aan de Zuidkant van de Bodensee kom je vervolgens op Zwitsers grondgebied. Hier zijn ook verschillende leuke stadjes met oude centra, zoals in Rorschach en Romanshorn.

Aanrader is het stadje Arbon, een Middeleeuws stadje met een kasteel op een heuvel net buiten de stadsmuren.

Ook een uitstapje bergop naar het mooie stadje St. Gallen is aan te raden. Ben je op de fiets, dan kan je de trein omhoog nemen, en vervolgens via een lange afdaling weer terug richting de Bodensee.