Vakantie in Oberschwaben, fietsparadijs tussen barokke kloosters en afwisselende natuur

De Duitse regio Oberschwaben ligt tussen de Schwäbische Alb, Beieren en de Bodensee. Het is een romantisch en landelijk gebied, met glooiende heuvels en mooie fietsroutes langs de Donau.

Het plaatsje Beuron in Oberschwaben

Oberschwaben is een regio in het zuidoosten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg.

Het gebied staat bekend om zijn mooie landschap, historische kloosters en barokke architectuur.

Maar ook de natuur is hier mooi en zeer divers. In het zuiden grenst Oberschwaben aan het vlakke landschap van de Bodensee, en meer in het noorden kun je het schitterende natuurgebied Obere Donau vinden. Hier stroomt de Donau langs grillige rotsformaties en glooiende heuvels.

Bovendien heeft Oberschwaben een rijke landbouwtraditie en is het een belangrijk gebied voor de zuivel- en wijnproductie. Hierdoor zie je overal in de regio boerderijen, weilanden en wijngaarden die het landschap verder verrijken.

Verbaas je in Natuurpark Obere Donau

Het prachtige Obere Donau gebied in de Herfst

Onder de regio Oberschwaben vallen Landkreis Ravensburg, de Bodenseekreis en Landkreis Biberach. Van een vierde,  Landkreis Sigmaringen, valt het deel onder de Donau er ook onder.

Hier bevindt zich ook een schitterend natuurgebied: de Obere Donau. Inderdaad, met de bovenloop van de beroemde Donau-rivier.

Hier kun je prachtige wandelingen maken door het Donau Tal, de bossen of langs de kalkstenen rotsformaties. Bijzonder mooi zijn de routes tussen de Knopfmacherfelsen en de Stiegelesfels. 

De abdij van Beuron in Oberschwaben

In het hart van het natuurpark kun je het charmante plaatsje Beuron vinden. Hier kun je niet alleen het mooie klooster van Beuron bezoeken met zijn barokke plafonds, maar ook een imposante aartsabdij.

Beuron is ook een uitstekende uitvalsbasis om te wandelen. Zo kun je hier een eenvoudige route van ongeveer 3 km lopen langs bezienswaardigheden en mooie uitkijkpunten.

De route start bij de parkeerplaats Ertzabtei St Martin, maar als je even terugloopt, zie je direct al de mooie historische Holzbrucke die je echt niet moet overslaan!

Het landelijk gelegen apartement Forstvilla bij Beuron in Oberschwaben

Tip: Appartement Forstvilla Beuron

Nabij Beuron kun je dit landelijk gelegen appartement voor maximaal 5 personen huren. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan het natuurgebied Obere Donau en romantische plaatsjes zoals Beuron.

Liefhebber van Wellness of kastelen?

Het prachtige kasteel van Sigmaringen in het noorden van duitse regio Oberschwaben.

Een stukje verder stroomafwaarts vind je het stadje Sigmaringen, met het bijbehorende prachtige kasteel. Dit is één van de grootste kastelen in Duitsland en is gebouwd op een rotsachtige heuvel boven de Donau.

De stad zelf heeft een rijke geschiedenis, met bewijs van menselijke bewoning in het gebied die teruggaat tot het Paleolithicum. Resten hiervan vind je terug in het Naturkundemuseum in de stad.

Sigmaringen is ook een heerlijke stad om te vertoeven. Maak een wandeling door het Slotpark de Altstadt, bewonder de Altstadt en bezoek de Stadtkirche voor zijn barokke interieur.

De Barokroute door Oberschwaben

Het barokke interieur van het klooster in Beuron, Oberschwaben

Ik had het net al even over het barokke klooster van Beuron, het interieur van de Stadtkirche in Sigmaringen. En dit zijn niet de enige Barokpareltjes die je in Oberschwaben kunt vinden!

De zogenaamde "Barockstraße" (Barokroute) loopt namelijk dwars door Oberschwaben. Deze toeristische route voert je langs verschillende steden en monumenten uit de Baroktijd (1600-1750).

Zo kom je onder andere door steden als Ravensburg, Biberach an der Riß, Weingarten, en Waldsee.

Ravensburg, stad vol geschiedenis en spelletjes

Uitzicht over de daken en enkele torens van de Duitse stad Ravensburg in Oberschwaben

De middeleeuwse stad Ravensburg is een leuke historische stad om te bezoeken. Het heeft goed bewaarde bezienswaardigheden zoals oude stadsmuren en torens.

Beklim bijvoorbeeld de middeleeuwse Mehlsacktoren voor een prachtig uitzicht over de stad.

Mocht je denken "Waar ken ik die naam Ravensburg nou toch van?" Dat is van de Ravensburger-spellen! In de stad kun je dan ook het museum van de beroemde Ravensburger-spellen vinden. 

Biberach, met torens, poorten en witte huizen

De st martinskerk in het plaatsje Biberach in Oberschwaben

Ook Biberach heeft een mooie historische binnenstad. Hier vind je charmante witte huizen, mooie pleinen en kerken, waaronder de Sint-Maartenskerk uit de 15e eeuw. 

Om de binnenstad zijn vier middeleeuwse stadspoorten te bewonderen, waarvan de Metzgerberg-poort de oudste is.

Imposant is ook het Kloster Schussenried. Dit voormalige cisterciënzerklooster uit de 12e eeuw heeft een prachtige barokke kerk en historische bibliotheek.

Meer Barok in de kleine plaatsen

Het toeristen bureau in de stad Ravensburg in Oberschwaben

Maar ook kleinere plaatsjes hebben prachtige monumenten op de route staan.

Neem bijvoorbeeld de adembenemende Wallfarhtskirche in het plaatsje Steinhausen. Deze staat ook wel bekend als de "mooiste dorpskerk ter wereld".

Bekijk ook zeker de Basiliek van Weingarten en de abdij van Zwiefalten. De rijk gedecoreerde interieurs hiervan doen je mond vanzelf openvallen.

De totale Barokroute loopt ook buiten Oberschwaben door en is zo'n 500 km lang.

Het appartement FEWO in Bad Buchau in Oberschwaben in een vakwerkwoning.

Tip: appartement FEWO in Bad Buchau

FEWO Im alten Fachwerkhaus is een fijn appartement voor maximaal 5 personen. Het ligt in Bad Buchau en op ongeveer 10 minuten lopen van wellness en de de mooie Federsee.

De Federsee in Oberschwaben

Bij de Federsee in Oberschwaben in Zuid Duitsland kun je wel meer dan 250 vogelsoorten spotten

Wil je even de stad uit en heb je zin in een totaal ander landschap? Bezoek dan de Federsee en de naastgelegen wetlands.

Het meer van zo'n anderhalve vierkante kilometer ligt ten noorden van de stad Bad Buchau in Oberschwaben.

Het is omgeven door heidevelden en veen, en is gedeeltelijk begroeid met riet. 

Rondom het meer kun je gebruik maken van een houtenbrug. Hierover kun je bij droog weer ook goed fietsen.

De Federsee ligt in een vlak natuurreservaat wat UNESCO erfgoed is. Je kunt hier een lange houten brug vinden rondom en over het meer.

Deze biedt de mogelijkheid om te wandelen, fietsen en vogels te spotten in de uitgestrekte wetlands rondom het meer.

In het nabijgelegen Bad Buchau kun je het Federsee-museum vinden, dat de geschiedenis van het gebied laat zien, waaronder archeologische vondsten uit de prehistorie.

Een actieve vakantie in Oberschwaben

fietsen-bodensee-800.jpg

Wie graag een actieve vakantie wil beleven in Oberschwaben zit hier ook goed!

Oberschwaben staat namelijk bekend als fietsparadijs. De regio kent veel fietspaden en routes die door het mooie landschap lopen, zoals de Donau Bodensee Radweg.

We hebben ook verschillende fietsvakantie-aanbieders voor je op een rijtje gezet rondom de Bodensee in het zuiden van Oberschwaben. Maar ook in het wat ruigere noorden kun je goed fietsen in de valleien tussen de wat grilligere rotsformaties langs de Donau. 

Uitzicht over de Bodensee in het zuiden van Oberschwaben

Watersporters kunnen ook terecht bij de Bodensee in het zuiden. Hier kun je onder andere zeilen, suppen en surfen.

Uitpuffen en lekker een terrasje pakken kun je vervolgens doen in een van de charmante omliggende plaatsjes rondom de Bodensee.

Ook bij de Donau kun je trouwens het water op, er zijn verschillende kanoroutes vinden.

Tot slot kunnen wintersporters ook kun hart ophalen in Oberschwaben, in het skigebied van Oberstaufen. Zo is er voor ieder wat wils!

Het vakantiepark Immenstaad bij de Bodensee

Tip: Vakantiepark Immenstaad

Een heerlijk vakantiepark op loopafstand van de Bodensee. Van hieruit kan je per auto of fiets alle mooie plekjes langs het meer bezoeken. Er zijn mooie A-bungalows en appartementencomplexen.