Müritz Nationaal Park: nieuwe natuur in de oude DDR

Het Müritz Nationaal Park is het grootste nationaal park op land van Duitsland. Het gebied rond de Müritzsee in Noord-Duitsland bestaat vooral uit bos, water en moeras. Een prachtig gebied om op vakantie te gaan.

EEn boot vaart richting de Müritzsee vanuit Röbel

Het Müritz Nationaal Park ligt in de voormalige DDR, ongeveer 160 kilometer boven Berlijn in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Het nationaal park bestaat eigenlijk uit 2 delen, het Müritz, het grootste deel dat uiteraard grenst aan de Müritzsee, en Serrahn, het deel waar de hoogste heuvels te vinden zijn. Beide gebieden zijn voorzien van fiets- en wandelpaden, zodat de natuurliefhebber gemakkelijk de omgeving kan verkennen.

Doordat er een waterrijk gebied is, is het ook zeer geschikt om vanaf het water te ontdekken. Er zijn in totaal 107 meren. Het grootste meer is het Müritzmeer, Müritzsee in het Duits.

Er komen veel verschillende diersoorten voor, waaronder bijzondere vogels zoals zeearenden, meer dan 600 vlindersoorten, herten en vossen. In 2012 is de eerste wolf gesignaleerd en nu leeft er zelfs een roedel wolven.

Ontwikkeling tot Nationaal Park

Moerassen en meren

Tijdens de DDR-periode werd het gebied rond de Müritzsee vooral gebruikt voor landbouw, als jachtgebied, militair oefenterrein en voor bosbouw. Hiervoor werd het gebied deels ontwaterd.

Na de hereniging van Duitsland werd het gebied in 1990 uitgeroepen tot nationaal park. En het waterpeil werd weer teruggebracht tot de natuurlijk hoogte.

Door het vroegere intensieve gebruik van de grond is het een langdurig proces om de natuur weer te laten terugkeren. Je ziet nog steeds delen van de oude bossen en verlaten boerderijen uit de DDR-tijd.

Slothotel Klink

Tip: Fietsvakantie door Mecklenburg Vorpommern

Een mooie 7-daagse fietsvakantie van SNP door het National Park Müritz. Met bijzondere overnachtingen in een kasteel en romantische landgoederen.

Bezoekerscentra en Uitkijkplatform

Je bezoek aan het Müritz Nationaal Park begin je het beste in één van de 7 bezoekercentra, bijvoorbeeld in Federow en Neustrelitz. Hier zijn wisselende tentoonstellingen over het gebied en kun je meer leren over de flora en fauna. Ook zijn er fiets- en wandelroutes te krijgen.

Voor het beste uitzicht over het Müritzgebied ga je naar de Käflingsbergturm in Kargow. Het is even een klim van 167 open treden naar het 31 meter hoge platform, misschien niet erg geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar het is zeker de moeite waard.

Omdat de toren op een heuvel staat, sta je 69 meter boven de waterspiegel van de Müritzsee en heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrektheid van dit nationaal park.

Paradijs voor Zeearend en Kraanvogel

De Europese kraanvogel komt veel voor in Müritz Nationaal Park

De grootse attractie is wel het grote aantal vogelsoorten, die in het gebied voorkomen. Zo zijn er de zeldzame zee- en visarend. Beide vogels broeden in het gebied.

Bij de toeristeninformatie kan je een kaart krijgen, waarop de broedplekken zijn aangegeven. Hoewel je niet dichtbij kunt komen, zijn er wel schuilhutten, waar vanuit je de nesten kunt bekijken. Neem je verrekijker mee, zodat je de vogels goed kunt zien zonder ze te verstoren.

Naast de arenden komen er ook roerdompen, ooievaars en diverse soorten eenden voor. Verder komen er 100 broedparen van de Europese kraanvogel naar dit gebied om te broeden. Voor de vogelaar is er dus genoeg te zien.

Fietstochten door de natuur en langs mooie gebouwen

Mooie houten brug op één van de fietpaden van Müritz Nationaal Park

Door het Müritz-gebied is ongeveer 230 kilometer fietspad aangelegd. Fietsen huren is op diverse plekken mogelijk, de meeste campings en hotels bieden dit aan en anders kun je bij de toeristeninformatiepunten terecht.

Hou er wel rekening mee, dat het niet overal vlak is, dus dat je af en toe flink door moet trappen. Maar met een elektrische fiets heb je daar natuurlijk geen last van. En deze kun je op steeds meer plekken opladen, bijvoorbeeld bij de haven van Neustrelitz.

Tijdens je fietstocht kun je niet alleen genieten van de mooie natuur, maar ook van de mooie gebouwen. Veel van de oude landhuizen zijn inmiddels omgebouwd tot horeca, waar je na een stuk fietsen fijn tot rust kunt komen.

Genieten op het water

Bijzondere boothuizen aan het water

Door het vele water kun je uitstekend kanoën in het Müritzgebied. Zeilen, surfen en varen met motorboten is op veel van de meren verboden, dus je kunt in alle rust kanoën.

Op deze manier kun je de mooie natuur van een andere kant bekijken. Omdat Müritz Nationaal Park een natuurgebied is waar mensen te gast zijn, zijn sommige waterwegen en meren gesloten, om de natuur niet te verstoren.

Zorg er dus voor, dat je een kaart hebt van het gebied, voordat je begint met kanoën. Zo kom je niet per ongeluk ergens, waar jouw bezoek niet gewenst is.