Vakantie op Rügen, vakantie-eiland van de Duitse keizers

Rügen is het grootste eiland in de Duitse Oostzee. Van oudsher was dit al het vakantie-eiland van de rijken, waaronder de keizers. Vandaag geniet je er van oude badplaatsen en prachtige natuur.

Patrick op de troon bij de Königsstuhl op het eiland Rügen

Rügen heeft een interessante geschiedenis. Ten eerste geografisch, omdat het bestaat uit meerdere eilanden, die zich via strandwallen met elkaar verbonden hebben.

Bovendien bestaat het grotendeels uit een krijtplateau. Afbrokkelend krijt zorgt voor de prachtige witte krijtrotsen waar het eiland bekend om staat.

Ook staatsrechtelijk heeft het eiland een roemruchte geschiedenis. Het behoorde sinds de Middeleeuwen ondermeer tot het West-Slavische Ranenrijk,  Zweden, Denemarken, Frankrijk, Pommeren en Pruisen.

Sinds het ontstaan van het Duitse keizerrijk in de 19e eeuw is Rügen een belangrijk toeristen-eiland. Dankzij zijn stranden, waar mondaine badplaatsen ontstonden. Maar ook vanwege de natuur en de bijzondere krijtrotsen.

Rügen kan sinds 1936 via een vaste verbinding over de Rügendam vanuit de mooie Hanzestad Stralsund bereikt worden. En sinds 2007 is er een nieuwe, hoge brug gerealiseerd.

IFA Rügen Hotel & Ferienpark met de zee op de achtergrond

Tip: IFA Rügen Hotel & Ferienpark

Groot hotel met veel faciliteiten vlakbij Binz en op 2 minuten wandelen van het strand. Ook leuk voor gezinnen, het heeft o.a. een mooi binnenbad met waterglijbaan en appartementen voor 5 personen.

De Krijtrotsen van Jasmund Nationaal Park

De witte krijtrotsen van het Nationaal Park Jasmund op Rügen in Duitsland

Het eiland Rügen is vooral bekend om zijn krijtrotsen. Deze bevinden zich vooral in het Nationaal Park Jasmund in het Noord-Oosten van het eiland.

De krijtrotsen zijn het beste te bereiken vanaf de grote parkeerplaats bij Hagen. Hiervandaan wandel je, of neem je de pendelbus naar de Königsstuhl. Hier staat een bezoekerscentrum, en kan je een begeleide tour boeken. Je kan ook verder het bos inwandelen naar verschillende uitzichtspunten.

Een andere mogelijkheid is om vanaf de badplaats Sassnitz langs de kust te wandelen. De afstand naar de Königsstuhl is 9 kilometer, maar je hoeft natuurlijk niet het hele stuk te doen.

Vakantiehuis op Rugen

Tip: Natuurhuisje op Rügen

Bij Natuurhuisjes kan je mooie vakantiehuisjes in de natuur op Rügen huren.  Hou je wel van wat privacy, dan zijn deze huisjes ideaal.

Schiereiland Wittow, met Kaap Arkona

Vuurtorens bij Kaap Arkona

Het eiland Rügen is in feite een verzameling deels aan elkaar gegroeide eilanden. Na Jasmund is Wittow het grootste, nu schiereiland.

Wittow is minder begroeid, en daardoor ook wel het wind-eiland genoemd. Het is voor een groot deel privé bezit, waardoor slechts een deel van de stranden toegankelijk zijn.

Grootste bezienswaardigheid op Wittow is Kaap Arkona. Dit is het Noordelijkste punt van Duitsland. En ook hier vind je mooie krijtrotsen. En één van de drie vuurtorens is te beklimmen.

Er rijdt een toeristentreintje tussen Putgarten en het leuke vissersdorp Vitt, die langs de kaap komt.

Ook noemenswaardig is de prehistorische graf-site bij Nobbin. Dit houdt het midden tussen een hunebed en een mini-stonehenge.

Fietsvakantie op Rügen

Tip: Fietsvakantie Rügen en Usedom

Een prachtige 8-daagse fietsvakantie waarbij je het eiland Rügen en Usedom gaat ontdekken. Je slaapt één nachtje op het schiereiland Wittow.  Op het vasteland fiets je langs de Hanzesteden Stralsund en Greifswald.

Het bijzondere autoloze eiland Hiddensee

Vuurtoren op het eiland Hiddensee

Hiddensee is een verhaal apart. Dit is ook een apart eiland dat, in tegenstelling tot Jasmund en Wittow, (nog) niet aan de rest van Rügen is vastgegroeid. In plaats daarvan is het met een veerboot te bereiken vanuit Schaprode op Rügen (en niet vanaf het vasteland).

Hiddensee is een langgerekt eiland, met een duinenrij in het Westen. En in het Oosten, aan de kant van Rügen, zandplaten die soms droogvallen. Alleen zijn eb en vloed hier niet zo sterk, dus echte wadden zijn het niet.

Aan de Noordkant vind je heuvels, tot 60 meter hoog. En tenslotte een paar zogenaamde zandhaken, zandbanken die langzaam aangroeien en een baai vormen.

Al met al bevat Hiddensee een unieke natuur die je wandelend of op de fiets kan bekijken.

Bijzondere badplaatsen

Het prachtige badhuis op de pier van Settin

De meeste vakantiegangers komen naar Rügen voor de vele stranden. Rügen heeft er in totaal maar liefst 60 kilometer van. En diverse bijzondere badplaatsen.

Sassnitz is een kleine badplaats zonder echt strand, maar wel met een gezellige boulevard. In de haven kan je een museum bezoeken, en een kijkje nemen in een (Engelse) onderzeeër.

Binz is de badplaats met het grootste strand. Ook veel andere faciliteiten en activiteiten zijn hier te vinden.

De meest romantische badplaats is Sellin. Dat heeft het te danken aan het prachtige paviljoen op de pier van Sellin. Het strand, met de typische strandstoelen, is niet groot. Via een lange trap kom je in de Wilhelmstrasse, met vele statige witte villa's, restaurants en winkels.

Der Rasender Roland bij Putbus

Göhren is de meest Oostelijke (bad)plaats op Rügen. Wandel naar kaap Nordperd voor een prachtig uitzicht. Aan de Noordkant is er een mooi wit strand. Aan de Zuidkant liggen veel vissersboten op het strand.

Putbus wordt vaak genoemd als de eerste officiële badplaats op Rügen. Alleen ligt er bij deze plaats in het Zuid-Oosten geen echt strand, dus een badplaats zou ik het niet noemen.

Wel is Putbus de startplaats van de Razende Roland. Dit is een stoomtrein die langs de badplaatsen van Rügen rijdt, met uitzondering van Sassnitz. Eindpunt is Göhren, vanwaar hij weer terug rijdt.

Hotel Villa Waldfrieden

Tip: Hotel Villa Waldfrieden

Een heel bijzonder hotel in een historisch pand aan de hoofdstraat van Sellin op 300 meter van de pier.  Staat bekend om zijn goede keuken en vriendelijke personeel.

Megalomaan hotel Prora

Het nog altijd vervallen deel van hotel Prora

Boven de badplaats Binz bevindt zich een landstrook die het schiereiland Jasmund met de rest van Rügen verbindt. Langs de hele lengte ervan ligt een strand, helemaal tot aan Sassnitz.

Halverwege deze strook bevindt zich een bijzonder fenomeen: Prora, een hotel van maar liefst 4 kilometer lang. Het is bedacht door Hitler, voor arbeiders om ook van zon en strand te genieten.

Eenmaal gebouwd werd het oorlog. Het is daarom nooit gebruikt maar in verval geraakt. Sinds een aantal jaar is men het weer gaan opknappen, en nu zijn er in een deel van het gebouw appartementen gerealiseerd.

Maar een groot deel van het gebouw is nog vervallen, en toont een vreemde aanblik. Ondertussen wordt het strand ervoor volop gebruikte door dagjesmensen.

Appartementen in Prora

Tip: Appartementen in het Prora hotel

Wil je logeren in het bijzondere Prora hotel? Bekijk dan deze appartementen eens. Het strand ligt voor de deur. Maar je kan ook zwemmen in het binnenbad en buitenbad of naar de wellness. De appartementen zijn voor 4 of 6 personen.

Andere plaatsen en bezienswaardigheden op Rügen

Het mooie jachtslot Granitz

Er zijn nog veel meer leuke plaatsen en bezienswaardigheden op Rügen, vooral aan de Oostkant van het eiland.

Zo vind je in het uiterste Zuid-Oosten het schiereiland Mönchgut, waar ook het eerder genoemde Göhren op ligt. Dit was ooit het grondgebied van monikken, waar een toegangspoort nog van getuigt.

Op Mönchgut bevinden zich verder onder andere een mooi natuurgebied en het zuidelijkste plaatsje Thiessow, met stranden aan drie kanten.

Er zijn ook kastelen op Rügen te vinden. Slot Spyker ligt in het Noorden, en is nu een hotel. Jachtslot Granitz ligt vlakbij Binz in het Oosten. Dit is nu een museum.

Actievelingen kunnen bij Zirkow gaan waterskiën. Of beklim het Boomkroonpad vlakbij Prora. En er is een mooie golfbaan bij Slot Karnitz in het midden van het eiland.

Het westen van Rügen kent vooral akkers, met hier en daar een dorpje. Maar er zijn ook bossen en kleine meertjes. Fietstoeristen kiezen vooral de paden vlak langs de kust, hoewel die vaak niet al te best zijn.

Bergen, centrale hub op het eiland

Patrick bij de fontein op het centrale plein van Bergen op Rügen

Het moge duidelijk zijn, Rügen is geen klein eiland, en er is veel te zien. De badplaatsen hebben diverse mooie accommodaties. Maar als je veel wilt doen, dan is een centrale plek ideaal.

In dat geval is het aan te raden om te verblijven in Bergen. Dit leuke stadje ligt centraal op het eiland Rügen, en hier vandaan kan je alle kanten op.

Bergen heeft zelf een klein gezellig centrum. En aan de rand ligt Erlebniswelt Rugard. Met een utizichtstoren, zomerrodelbaan, minigolf, karten enzovoorts. Ideaal als je met kinderen op vakantie bent.

Märchenhotel in Bergen auf Rügen

Tip: Märchenhotel

Tijdens ons bezoek aan Rügen logeerden we in dit hotel in Bergen. Een traditioneel hotel met een steakhouse. Niet heel bijzonder maar wel ruime kamers. Prima hotel als je eropuit trekt.