Vakantie in de Eifel: blauwe kratermeren, groene bossen en eeuwenoude ridderkastelen

Waar vind je zoveel geschiedenis terug in het landschap en cultuur als op vakantie in de Eifel? Miljoenen jaren geleden was er heuse vulkaanactiviteit. En ooit leefden er Kelten, Romeinen en Franken. Veel overblijfselen daarvan vind je terug in de oude steden.

Leuke dorpjes in een prachtig landschap, dat is de Eifel

De Eifel is een wonderschoon uitgestrekt natuurgebied ten Noorden van de rivier de Moezel en ten westen van de Rijn.

Even over de grens bij Limburg waan je jezelf in een compleet andere wereld. De ongerepte natuur van de Eifel is zeer divers. Diepe wouden, indrukwekkende kastelen, ruige rotsformaties, je komt het hier allemaal tegen!

Het grootste deel van het Eifelgebied ligt in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Het gebied loopt ook een klein stukje door Oost-België.

Oude vulkanen, maaren en... geisers!

Eén van de vele Maaren in de Eifel

Het midden van de Eifel – tussen Koblenz en de grens met Luxemburg - ligt de regio van de Vulkaan-Eifel. Duizenden jaren geleden was er hier vulkanische activiteit.

De vulkaankraters zijn in de loop der tijd gevuld met water uit de rivieren. Zo zijn de zogenaamde Maaren ontstaan.

Er zijn veel van dit soort kratermeren in dit gebied. Ze worden omringd door groene weides en bossen waar je ook veel grotten en watervallen ziet.

De geiser van Wallenborn spuit vier meter hoog!

Maar wist je ook dat er heuse geisers in de Eifel zijn? Je weet wel, die heet water fonteinen die eens in de zoveel tijd omhoog spuiten in IJsland.

De geisers in de Eifel zijn alleen niet heet, het zijn koud water geisers. Maar niet minder spectaculair.

De Brubbel, een geiser in het plaatsje Wallenborn, is gratis toegankelijk. Hij spuit eens per half uur vier meter hoog! Een bijzonder schouwspel, dat na een paar minuten weer voorbij is.

 Er is ook een geiser bij Andernach langs de Rijn. Maar hier betaal je een toegangsprijs van € 15,- inclusief bezoek aan het museum daar.

De bike kan gemakkelijk mee op de raft

Tip: Packraft Travel, slow travel avonturen

Ontdek de Eifel te voet, op de fiets en varend bij Packraft Travel. Packraften is een combinatie van backpacken en raften. Terwijl je een prachtige route volgt door de natuur neem je de lichtgewicht boot (packraft) mee in je rugzak. Kom je bij een meertje, beekje of rivier, dan vul je de raft met lucht en peddel je naar de overkant.

Stuwmeren in de Eifel

Het stuwmeer de Kronenburger See wordt volop gebruikt voor recreatie

De vele meren, rivieren, beken en maaren bepalen voor een groot deel het karakter van de Eifel.

In het begin van de 20ste eeuw zijn er veel stuwmeren aangelegd. Je vindt ze vooral in de noordelijke Eifel. Ze hebben verschillende doelen. Ze reguleren de waterstanden en worden gebruikt voor de drinkwatervoorziening.

De stuwmeren trekken ook veel bezoekers aan. Enkelen zijn ingericht voor diverse soorten watersport. De meeste stuwmeren bieden veel mogelijkheden om er te fietsen en te wandelen.

Seehotel am Stausee

Tip: Seehotel am Stausee

Een heerlijk hotel in Gerolstein met panoramisch uitzicht, wellness faciliteiten en zeer vriendelijk personeel. Je wandelt en fietst zo de natuur in. Verblijf is op basis van half pension.

Volop wandelplezier in de Eifel

Je kunt de Eifel op verschillende manieren verkennen. Voor wandelliefhebbers zijn er vele wandelroutes beschikbaar, van kort en makkelijk tot meerdaags en uitdagend.

De Eifelsteig komt ook langs de Dreimühlen waterval

De Eifelsteig is een 313 kilometer lange wandelroute die dwars door de Eifel gaat. Het is een fantastische manier om niets te missen van de meest fascinerende bezienswaardigheden van het gebied.

De route van de Eifelsteig brengt je langs historische steden van Aken tot Trier en alles wat de bijzondere natuur er tussenin te bieden heeft. Je kunt de Eifelsteig overigens ook in kleinere delen bewandelen.

Vlakbij de grens met Luxemburg ligt in het Natuurpark Südeifel het plaatsje Irrel. Hier bevindt zich het gebied van de Duivelskloof, een plek waar je tussen indrukwekkende rotskloven kunt wandelen.

Deze rotskloven zijn zo’n 20 miljoen jaar geleden ontstaan uit aardverschuivingen. Vroeger dacht men dat dit het werk van de duivel moest zijn, vandaar de naam Teufelsschlucht (Duivelskloof).

Wandelvakantie in de Eifel

Tip: Wandelvakanties van SNP

Bij SNP hebben ze prachtige wandelvakanties in de Eifel. Dat kunnen wandelingen van hotel naar hotel zijn met bagagevervoer. Maar ook met verblijf in 1 hotel en dan verschillende wandelingen in de omgeving maken.

Mountainbiken in de Eifel

Daun is ‘the place to be’ voor mountainbikers. Elk jaar kun je er meedoen aan één van de grootste mountainbike wedstrijden in Duitsland. Er is keuze tussen verschillende routes en moeilijkheidsgraden.

Talrijke burchten en kastelen

Waterburcht Satzvey

De vele ruïnes, burchten en kastelen bepalen voor een groot deel de romantische sfeer in de Eifel. Het zijn er ruim 140 stuks!

De Rijnlandse waterbucht Satzvey is meer dan 600 jaar oud en is al vele jaren het decor voor vele evenementen, waaronder theatervoorstellingen, concerten en markten met een thema. Het bevindt zich in het noorden van de Eifel in Mechernich.

Een bezoek aan het sprookjesachtige kasteel Eltz dat te vinden is tussen Koblenz en Cochem zou je niet willen missen tijdens je vakantie in de Eifel. Het is van afstand al een indrukwekkend plaatje om te zien. Er gaat een speciale (bekroonde!) wandelroute naartoe, de zogenaamde Eltzer Burgpanorama.

De roofvogelshow bij Kasselburg

De imposante ruïne en dierenpark Kasselburg vind je op 400 meter hoogte in het dorpje Pelm in de gemeente Gerolstein in de Eifel. Het is een bijzondere burcht en waarschijnlijk wel een van de bekendste kastelen in Duitsland.

Hier worden bijna dagelijks roofvogelshows gegeven. Gewonde vogels worden daar opgevangen en verzorgd om te herstellen tot ze weer zelfstandig in de vrije natuur in kunnen.

Ze hebben elk een eigen plekje in een ruimte in het kasteel. Een deel van het park is afgezet. In deze wildernis loopt namelijk een roedel wolven rond.

Musea in de Eifel

Een molen in het Freilichtmuseum Kommern

Een gebied met zoveel geschiedenis heeft natuurlijk veel te vertellen. Dat zie je terug in de vele musea die je hier kunt bezoeken.

Alles over de geschiedenis van het vulkaangebied in de Vulkaan-Eifel kun je vinden in het Vulkanmuseum in Daun of het Maarmuseum in Manderscheid.  Het Vulkanhaus in Strohn is een aanrader voor kinderen.

Het Rheinisches Freilichtmuseum Kommern in Mechernich is het grootste openluchtmuseum in Duitsland. Ervaar hier hoe men eeuwen geleden in het Rijnland leefde.

Landal Wirfttal

Tip: De leukste vakantieparken in de Eifel

In de Eifel zijn heel wat leuke vakantieparken. Je vindt er parken van de bekende grote ketens als Landal, Center Parcs en Roompot. Maar ook minder bekende en kleine vakantieparken.

Zin in een ritje op de Nürburgring?

Het circuit op de Nürburgring

Een bekende attractie in de Eifel is het racecircuit Nürburgring. Deze werd in 1925 aangelegd rond het dorp en het middeleeuwse kasteel Nürburg.

Hier worden verschillende evenementen georganiseerd, waarvan overigens niet alles te maken heeft met autosport.

Je kunt de Nürburgring met het hele gezin bezoeken. Er is een kartbaan en er zijn verschillende winkels die met het thema auto(sport) te maken hebben. Ook kun je er (tegen betaling) een rondje maken met je eigen auto of motor.

Prachtige, fotogenieke dorpen

Het fotogenieke dorp Monschau

Er zijn vele mooie en zeker fotogenieke dorpjes en steden in de Eifel en ze hebben allemaal zo hun eigen karakter.

Monschau is één van de mooiste dorpjes. Het is een klein dorp dat wordt omgeven door heuvels en het groen van het Nationaal Park de Eifel. Met de prachtige, oude vakwerkhuisjes, de prachtige gevels en nauwe straatjes met kinderkopjes lijkt het alsof je eeuwen terug gaat in de tijd.

Sabine bezocht Monschau, lees haar verslag hier.

Ditzelfde gevoel krijg je als je het kuuroord Stolberg een bezoek brengt. Ook zorgen hier het historische kasteel in het centrum en de kalkstenen huisjes, smalle steegjes en het kronkelende beekje voor de typisch middeleeuwse sfeer.

Villa Rur, prachtige ruime appartementen in Monschau

Tip: Villa Rur

Deze mooie appartementen liggen op maar 5 minuten wandelen van het centrum van Monschau. Lekker ruim, schoon en je wandelt ook zo de natuur in.

Beleef de geschiedenis in leuke stadjes

Een markt in Blankenheim

In de 16e en 17e eeuw was Hillesheim een plaats waar ‘heksen’ vervolgd werden. Overblijfselen van deze tijd vind je er terug in de Hexen- en Mühlentoren. Hillesheim is ook de locatie voor vele Duitse detectiveseries.

Blankenheim was een belangrijke plaats voor de Romeinen. In het Noorden liggen de resten van een grote Romeinse villa.

Ook hier vind je weer de vele vakwerkhuisjes en er zijn vele bezienswaardigheden, zoals de burcht uit 1115, het Eifelmuseum, Carnavalsmuseum, de bron van de Ahr, de rooms-katholieke Sint Maria Himmelfahrt kerk uit de 15e eeuw en de Tiergartentunnel uit 1469.

Andere mooie dorpen zijn bijvoorbeeld Adenau, Ahrweiler, Bad-Münstereifel, Bitburg, Cochem, Kronenburg en Monreal.

In de Vulkaan-Eifel zijn Daun en Manderscheid echt een bezoek waard, net als de stadjes Gerolstein, Wittlich, en Ulmen.

Haus Hohenzollern

Tip: Voordeeluitjes Hotel arrangementen

Bij Voordeeluitjes hebben ze leuke en voordelige arrangementen naar verschillende hotels in de Eifel.