Ga op stedentrip naar Koblenz, waar de Moezel in de Rijn stroomt

In Koblenz komen de Rijn en Moezel samen, maar er is veel meer te beleven. Bij een stedentrip bezoek je de Deutsche Eck, neem je de kabelbaan over de Rijn, en bezoek je de gezellige Altstadt.

Deutches Eck, waar de Moezel in de Rijn stroomt

Koblenz is al in de eerste eeuw door de Romeinen gesticht. De stad werd "Confluentes" genoemd, naar de samensmelting van Rijn en Moezel. De huidige naam is hiervan afgeleid.

Vanwege beide rivieren was Koblenz een belangrijke handelsstad voor de Romeinen en ook daarna. geen wonder dus, dat het in de 14e eeuw lid werd van de Hanze. 

Een roemruchte geschiedenis volgde, met verwoestingen tijdens de dertigjarige oorlog en veroveringen onder andere door Napoleon. Ook in de Tweede Wereldoorlog is er weer veel verwoest.

Inmiddels is de stad weer helemaal opgebouwd, en blijken er nog vele monumenten goed bewaard te zijn gebleven. We nemen je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Koblenz:

De Deutsche Eck

Patrick bij het monument van Keizer Wilhelm I

Te beginnen met de belangrijkste. Op de plek waar de Moezel in de Rijn stroomt ligt de Deutsche Eck. Een strategische positie, waar in 1897 een groot monument werd opgericht ter ere van de Duitse eenwording.

Het monument van Keizer Wilhelm I is maar liefst 38 meter hoog. Vanwege de twee wereldoorlogen die volgenden was het monument omstreden. 

Het beeld was in de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar de sokkel stond nog, en er waren voor- en tegenstanders van zowel wederopbouw als volledige sloop. In 1953 is het monument wel uitgebreid met de wapens van alle deelstaten, inclusief de Oost-Duitse.

Sabine bij de resten van de Berlijnse muur

Na de hereniging in 1989 waren de spanningen verdwenen, en werd het ruiterbeeld van Wilhelm I opnieuw geplaatst. Het symbool van de stad is daarmee weer compleet.

De Deutsche Eck is nu vooral een toeristenmagneet. Vanwege het monument en het uitzicht op de rivieren natuurlijk. Je vindt hier nu ook een Biergarten, en waterspeeltuin voor de kinderen.

Maar er is ook meer historie te vinden. Er staan delen van de Berlijnse muur, en een stuk van de oude Middeleeuwse stadsmuur. 

Tip: Hotel Trierer Hof

Aan de rand van de Altstad in Koblenz ligt dit mooie 3-sterren hotel in een monumentaal pand. Op slechts 5 minuten wandelen ligt de Duitse Hoek, waar Rijn en Moezel samenkomen.

Neem de kabelbaan naar fort Ehrenbreistein

Het fort Ehrenbreistein, met daarvoor de gondels van de kabelbaan

De leukste attractie van Koblenz is ongetwijfeld de kabelbaan. Deze biedt een fantastisch uitzicht over de Deutsche Eck, de Rijn en de hele Altstadt.

Deze Koblenz Seilbahn brengt je bovendien in een kleine 10 minuten naar de andere kant van de Rijn, waar Fort Ehrenbreistein op de heuvel ligt. Al in de 10e eeuw werd hier een kasteel gebouwd, maar het huidige fort stamt met name uit de 19e eeuw.

Het fort bevat nu diverse musea over onder andere archeologie, geschiedenis en fotografie. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen en worden er evenementen gegeven.

Rondom het fort zijn ook prachtige tuinen aangelegd. je kan hier heerlijk wandelen, fietsen en genieten van geweldige uitzichten over de Deutsche Eck en de stad Koblenz.

De gezellige Altstadt

De Historiensaule in de Altstadt van Koblenz

Terug dan naar de Altstadt van Koblenz, want die mag je zeker niet overslaan. Het is een mooie wijk met smalle straatjes, mooie gebouwen en leuke pleintjes.

Uiteraard mag je het stadhuis in een oud klooster niet missen. En bewonder je ook das Alte Kaufhaus en de verschillende kerken. Maar het leukste aan de Altstadt zijn de pleintjes met terrassen.

Het Görresplatz is een leuk, rustig plein. Met als blikvanger de Historiensäule, een hoge kolom met die de verschillende historische perioden van de stad uitbeeldt. Met onderaan een fontein met roeiers in een wijnschip. Je kan er uren naar kijken.

De gezellige Müntzplatz heeft ook een fontein, maar het is lastig om iets in de "tandeloze tanden" te herkennen. Leuker zijn de grappige beelden aan de rand van het plein.

Het stadhuis van Koblenz
Beeldje van een trommelaar bij het Müntzplatz
Hotel Hohenstaufen in Koblenz

Tip: Hotel Hohenstaufen

Dit 3 sterren hotel ligt op loopafstand van de historische binnenstad en het centraal station van Koblenz. Prima hotel met leuke diner- en ontbijt arrangementen.

De tuinen van het Kurfürstliches Schloss van Koblenz

Speeltuin bij het Kurfürstliches Schloss in Koblenz

Een blik op de kaart toont het Kurfürstliches Schloss als één van de grootste bezienswaardigheden van Koblenz. En inderdaad, de aartsbisschop van Trier liet hier eind 18e eeuw een enorm paleis bouwen.

Maar tegenwoordig is er in het paleis weinig meer te zien. Na de oorlog is het paleis in alle soberheid weer opgebouwd, met weinig detail in het interieur. Afgezien van enkele evenementen wordt het ook niet meer gebruikt. Je mag er wel een kijkje nemen.

Indrukwekkender zijn de tuinen van het paleis, met uitzicht over de Rijn. Aan de andere kant zijn grote grasvelden en een speeltuin te vinden.

Nog meer moois

Slot Stolzenfels net ten Zuiden van Koblenz

Als je in de Altstadt bent uitgekeken, dan is er rondom ook nog veel te zien. Zeker als je de loop van de Rijn of Moezel volgt. Of de Lahn, die iets ten zuiden van Koblenz, bij Slot Stolzenfelz ook de Rijn in stroomt.

Want Koblenz is ook het perfecte start- of eindpunt voor een wandel- of fietsvakantie langs één van deze rivieren. Maar vergeet dus zeker niet om de stad zelf daarbij te bezoeken!

Fietsen langs de Moezel

Tip: 6 Dagen fietsen van Trier naar Koblenz

TUI heeft een leuke 6-daagse fietsvakantie langs de Moezel waarbij je 4 dagen op de fiets zit. De afstanden variëren tussen de 40 en 67 kilometer. Je overnacht in 5 verschillende hotels, bagage wordt vervoerd, en vanuit Koblenz reis je met de trein terug naar Trier.