Ga op stedentrip naar Hannover, waar oud en nieuw samenkomen

Hannover is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Gelukkig zijn de meeste oude gebouwen weer hersteld. Op een stedentrip in Hannover zul je daarom een combinatie van moderne en oude architectuur vinden, en veel groen in de stad bovendien.

De Maschsee, vlakbij het centrum van Hannover

Hannover is de hoofdstad van Nedersaksen, en ligt aan de rivier de Leine. Het kreeg al in 1214 stadsrechten en is dus al een oude stad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad grotendeels verwoest. In de Altstadt zijn de meeste oude gebouwen gelukkig weer in hun oude glorie hersteld. Hier vind je typische vakwerkhuizen en vele cafés en restaurants.

Tijdens je stedentrip in Hannover kun je  ook genieten van moderne kunst. Daarnaast is de stad zeer geschikt om te winkelen. Ook voor de actieve stedentrip kun je terecht in Hannover met verschillende tuinen en een leuke dierentuin.

Volg der Roter Faden door de stad

Vakwerkhuizen in de Altstadt van Hannover

Door het centrum van Hannover is een rode lijn geschilderd op de wandelpaden, der Roter Faden. Letterlijk vertaald de rode draad. Deze 4,2 kilometer lange lijn voert je door de stad langs alle bezienswaardigheden.

Bij de toeristeninformatie kun je een gratis brochure krijgen met meer informatie over de Rote Faden en alles wat je tijdens deze wandeling tegenkomt. Een mooie manier om geen enkel hoogtepunt van Hannover te missen.

Zo kom je bijvoorbeeld lang de ruïne van de Aegidienkerk. Deze ruïne is na de Tweede Wereldoorlog bewust niet meer opgebouwd en dient nu als herdenkingsplaats.

Als je tijdens je wandeling trek krijgt, kun je terecht in de Markthalle.

Mooie oude architectuur

Het nieuwe stadhuis uit 1913

Tijdens het volgen van de Roter Faden kom je het oude stadhuis al tegen. Dit gebouw, opgetrokken uit rode bakstenen, werd al in 1410 gebouwd en is prachtig.

Het nieuwe stadhuis is misschien wel nog mooier. Hoewel het pas in 1913 werd gebouwd, heeft het met zijn groene koepels een klassieke uitstraling. Het wordt gebruikt voor de ontvangst van de gasten van de stad. De binnenkant kun je alleen bekijken met een rondleiding.

Andere mooi gebouwen om te bezoeken zijn de Kreuzkirche en de Marktkirche.

Mercure hotel in Hannover

Tip: Fijne hotels in het centrum van Hannover

Mercure Hotel Hannover City op 2 minuten wandelen van het Neues Rathaus.
Hotel Königshof am Funkturm in centrum dichtbij het centraal station.

Volop moderne kunst in de binnenstad

De Nana’s van Niki de Saint Phalle in Hannover

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Hannover zich ingezet om moderne kunst en te beschermen en dit zie je goed terug. In de openbare ruimte is veel moderne kunst te vinden.

Zo vind je tussen het Königsworther plein en het Friederikenplein de “sculpturenmijl”. Langs deze mijl kom je verschillende moderne beelden tegen, waaronder de Nana's, Deus ex Machina en Symphony in Red.

Verder zijn er verschillende musea voor moderne kunst, zoals de Kestner Gesellschaft en het Sprengel museum.

Voor de kunstliefhebber is daarnaast de graffiti-tour een echte aanrader. Deze wandeling voert je langs verschillende graffiti-schilderijen en andere street-art. Een routekaart is verkrijgbaar bij de toeristeninformatie.

Andere wijken in Hannover

De universiteit van Hannover

Ook buiten de Altstadt is Hannover een aangename stad. De wijk List in het Oosten doet nauwelijks onder voor het centrum. Het heeft ook talloze charmante vakwerkhuisjes.

in het westen ligt de hippe, kleurrijke wijk Linden. Een stad op zich, zo vinden in ieder geval de inwoners van Linden zelf.  je kan er in ieder geval goed shoppen en er is altijd wat te doen.

In de Nordstadt staat de universiteit van Hannover. Ook hier dus studenteske gezelligheid. De wijk staat ook bekend om zijn unieke winkeltjes.

Genieten van het groen en blauw in de stad

Gouden standbeelden in de Herrenhäuser Gärten

Als je tijdens je vakantie in Hannover na al die gebouwen en beelden behoefte hebt aan groen, dan hoef je niet bang te zijn. Tussen het centrum en de Nordstadt liggen de Herrenhäuser Gärten. Dit is een tuinencomplex bestaande uit vier verschillende tuinen.

Je vindt er onder andere de Grosse Garten, een prachtig aangelegde baroktuin met een grote fontein en een doolhof. Maar ook een tuin in Engelse stijl en een moestuin met kweekkas. Een fijne plek om een wandeling te maken, te picknicken of gewoon even bij te komen van de drukte van de stad.

Bovendien vind je net ten zuiden van het centrum een heus groot meer in de stad! Op de Maschsee kun je, zeker in de zomer, terecht voor een sportieve middag. Of er omheen om heerlijk te relaxen natuurlijk.

Een dierentuin vol belevenissen

Een ijsbeer springt in het water in de dierentuin van Hannover

De dierentuin in Hannover heet niet voor niks Erlebniszoo, belevenisdierentuin. Het is een mooie aangelegde dierentuin met veel groen en thema-gebieden met moderne dierenverblijven.

Zo verblijven de olifanten en tijgers bijvoorbeeld in de oude Indische tempel en wonen de ijsberen en zeeleeuwen in een kleine, Canadese havenstad.

Er is meer te doen en beleven dan alleen het bekijken van de dieren. Zo kun je met een bootje langs de giraffen en neushoorns varen. Ook zijn er regelmatig dierenshows, waarin meer wordt verteld over de dieren in het wild.

Huisje in de natuur vlakbij Hannover

Tip: Een huisje buiten de stad in de natuur

Vind je het leuk om de stad te bezoeken, maar verblijf je eigenlijk liever in de natuur? Kijk dan even bij Natuurhuisjes. Daar vind je mooie huisjes in natuurgebieden vlakbij Hannover!