Vakantie in Bad Bentheim, authentiek Duits stadje vlak over de grens

Bad Bentheim ligt vlak over de Nederlandse grens bij Oldenzaal. Maar je bent hier echt in Duitsland. Geniet op vakantie in Bad Bentheim van het kasteel, de kuuroorden, de bossen en het Duitse eten.

Patrick bij het kasteel van Bad Bentheim

Bad Bentheim is voor Nederlanders een ideale plek voor een vakantie of een weekendje weg. Het ligt namelijk vlak over de grens ter hoogte van Oldenzaal in de deelstaat Nedersaksen. Het was rond 1700 zelfs onderdeel van Nederland.

Tot 1979 heette de plaats alleen Bentheim, maar in 1979 werd Bad toegevoegd om aan te duiden, dat het een kuuroord is. Door de korte afstand van de Nederlandse grens is het goed bereikbaar met de auto en met de trein.

Een vakantie in Bad Bentheim is populair. Er zijn dan ook verschillende bungalowparken en hotels, waar je kunt verblijven. Ook kun je kiezen voor een bed & breakfast in het mooie oude centrum van de stad.

Die toeristen trekken niet voor niks naar Bad Bentheim. Er is een mooi oud kasteel om te bezoeken en in het centrum kun je genieten van lekker eten en drinken in mooie oude panden.

In de omgeving van Bad Bentheim vind je genoeg bossen om heerlijk te wandelen en fietsen en een leuke dierentuin. Om tot rust te komen kun je in het kuuroord genieten van de thermale baden.

Met het hele gezin op de gezinsfiets bij Roompot Bad Bentheim

Tip: Roompot Bad Bentheim

Roompot Bad Bentheim ligt op 2 km van het kasteel. Het is een park met mooie landhuisvilla's. De kleinste is voor 4 personen en de grootste voor 14.

Het kasteel Bentheim torent boven de stad uit

Het kasteel dat boven Bad Bentheim uittorent

De bekendste bezienswaardigheid van Bad Bentheim is Kasteel Bentheim. Het kasteel is ook niet te missen, want door de ligging bovenop de heuvel torent het boven de stad uit.

Wanneer Kasteel Bentheim precies werd gebouwd is niet bekend, maar het kasteel wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1020. In de eeuwen erna werd er bijgebouwd en aangepast tot het huidige kasteel ontstond.

Het kasteel wordt nog steeds bewoond door de adellijke familie Zu Bentheim und Steinfurt, maar het is ook geopend voor bezoekers. Bij je bezoek kom je binnen op de mooie ruime binnenplaats en van hieruit kun je de verschillende ruimtes bezoeken.

Hoogtepunten van je bezoek aan het kasteel zijn de Katharinenkerk met de Herrgott, een zandstenen kruis van meer dan 1000 jaar oud en de Kronenburg met de prachtige Ridderzaal en de slaapkamer. Hier verbleef de Nederlandse koningin Emma tijdens haar bezoeken aan Bad Bentheim.

Dankzij het kuuroord mag Bentheim ook Bad heten

Sauna emmer

Als je in Duitsland een plaatsnaam met Bad ervoor ziet, dan weet je dat er een kuuroord is. Zo ook in Bad Bentheim. In de 18e eeuw werden zwavelbronnen ontdekt en sindsdien is het een geliefd kuuroord.

Een vakantie in Bad Bentheim is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan de thermale baden. Er zijn verschillende gezondheidscentra en thermen waar je kun genieten van de warme baden gevuld met water uit deze bronnen.

Ook zijn er zoutwaterbaden, sauna’s en kun je er genieten van massages en andere behandelingen.

Leuk stadje met restaurants in oude panden

Wandelen door het centrum van Bad Bentheim

Het centrum van Bad Bentheim bestaat uit veel oude gebouwen. Het is daardoor een leuke plek om doorheen te slenteren.

Omdat de stad gericht is op toerisme, vind je in veel van deze oude gebouwen restaurants. De meesten daarvan bestaan al generaties lang. Je kan er lekker authentiek Duits eten.

Op de weg naar het kasteel vind je daarnaast fijne restaurants om te ontbijten of te genieten van lekkere Duitse Kuchen (taart). Ook vind je veel boetiekjes en leuke kleine winkeltjes, waar je heerlijk kunt rondneuzen. De grote winkelketens ontbreken in dit stadje.

De tuin van hotel Hennekes Hof

Tip: Leukste hotels in Bad Bentheim

Pension Hennekens Hof, gastvrij goed hotel op 250 meter van het kasteel
Hotel Diana heeft een zwembad en sauna in het hotel

Bossen en dierentuin rond Bad Bentheim

Bossen en zandsteen rotsen rond Bentheim

Bad Bentheim wordt omringd door bossen, waar je goed kunt wandelen en fietsen. Bij de toeristeninformatie kun je een uitgebreide wandelkaart krijgen.

Het Bentheimer Wald staat bekend om de winning van het Bentheimer zandsteen. De bossen worden dan ook afgewisseld met grote rotsen en muren van zandsteen.

In Nordhorn, vlakbij Bad Bentheim, vind je het dierenpark Nordhorn. In deze mooi ingerichte dierentuin wonen 100 verschillende diersoorten, van Europese wolven en wilde katten tot Afrikaanse stokstaartjes.

Ook is er een boerderij met boerenerf ingericht, waar je het Bonte Bentheimer varken en andere bijzondere rassen van landbouwhuisdieren vindt, waarvan de meeste hun oorsprong vinden in de omgeving van Bad Bentheim.

Kerstmarkt in Bad Bentheim

Sabine op de kerstmarkt in Bad Bentheim

Hou je wel van wat gezelligheid, dan kan je Bad Bentheim bezoeken als er kerstmarkt is. In de straten voor het kasteel is het gezellig druk. Hier kun je veel lekkernijen kopen en struinen langs de diverse kraampjes. 

Op de binnenplaats van het mooie kasteel staan nog meer houten kraampjes waar je allerlei handgemaakte spulletjes kunt kopen. Het is hier wat minder druk, wat waarschijnlijk komt dat omdat je voor dit deel van de markt entree moet betalen. Je mag dan wel wat kamers van het kasteel bekijken.

Er zijn diverse optredens van koren en muziekensembles om de kerstsfeer compleet te maken. Koop een mok heerlijke warme chocolademelk of een glaasje glühwein en geniet van de gezelligheid om je heen.

De kerstmarkt van Bad Bentheim is maar 1 weekend in het jaar. Meestal is dit het tweede adventsweekend. Maar check hier de juiste datum.