De Nordpfade: Wandelen door het veelzijdige vlakke land van Nedersaksen

Boven Bremen, tussen de rivieren Elbe en Weser ligt een veelzijdig gebied van bossen, heide en moerassen. Hier vind je de Nordpfade: de unieke vlakke wandelroutes van Nedersaksen.

De Nordpfade in Nedersakesen worden met bordjes aangegeven

Duitsland kent vele mooie wandelroutes, lang en kort. De meesten daarvan bevinden zich in bergachtige gebieden. In de Beierse Alpen in het Zuiden, maar ook in middengebergtes als de Harz, Thüringer Woud en de Eifel.

Hou je niet zo van bergje op, bergje af, dan is de keuze veel beperkter. Maar nu zijn er in Nedersaksen de Nordpfade ontwikkeld, 24 kwaliteits wandelpaden door het vlakke land.

En denk maar niet dat deze wandelpaden saai zijn. Nee, één van de kwaliteitseisen was dat ieder pad door afwisselende landschappen gaat.

Maar laten we bij het begin beginnen, waar vind je de Nordpfade?

Landkreis Rotenburg an der Wümme

Rotenburg an der Wümme is niet te verwarren met zijn beroemde (bijna-)naamgenoot Rothenburg ob der Tauber. Er zijn zelfs 5 plaatsen die de naam Rotenburg dragen, opletten dus!

Deze Rotenburg ligt in Nedersaksen, tussen Bremen en Hamburg aan de rivier Wümme. Het is ook een uitstekende plek om een lange rit naar de Oostzee of Scandinavië te onderbreken voor een overnachting of 2. 

Het stadje zelf is leuk, met enkele bezienswaardigheden zoals de Stadskerk en het Heimathaus in vakwerkstijl. En het grote waterpark Ronolulu. Maar je moet hier vooral zijn voor de bos- en heiderijke omgeving.

Die omgeving betreft het hele Landkreis Rotenburg an der Wümme. Deze strekt zich uit van de Lüneburger Heide in het Oosten tot Landkreis Stade aan de Elbe en Landkreis Cuxhaven aan de Waddenzee. In dit gehele gebied vind je de Nordpfade wandelpaden.

Hotel Landhaus Wachtelhof

Tip: Hotel Landhaus Wachtelhof

Dit prachtige hotel in kasteelstijl is te vinden in Rotenburg. Het hotel bied ruime luxe kamers, een binnenzwembad en een sauna. Ook heeft het veel andere wellness faciliteiten zoals een stoombad, themabaden en massageservice. 

Nordpfade, unieke wandelpaden zonder hoogtemeters

Op de Wegwijzers zijn de Nordpfade aangegeven

De meeste (lange afstands-)wandelroutes in Duitsland vind je in bergachtige gebieden. Met prachtige uitzichten natuurlijk, maar ze zijn ook vaak zwaar.

De Nordpfade zijn uniek omdat ze over het vlakke land gaan. En toch komen ze door verschillende interessante landschappen. Iedere route is zeer afwisselend.

Iedere route is opgezet als Kwaliteitswandelpad. Het zijn goed gemarkeerde en onderhouden paden, ze zijn goed toegankelijk voor vrijwel alle leeftijden en fitnessniveau's, en ze bieden extra's als informatieborden, picknickplaatsen en uitzichtpunten.

Er zijn 24 prachtige rondwandelingen tussen de 6 en 32 kilometer die allemaal perfect gemarkeerd en bewegwijzerd zijn. Ik liep er één van:

Hotel & Restaurant Schröder

Tip: Hotel & Restaurant Schröder

Hotel & Restaurant Schröder ligt in Groß Meckelsen. Alle kamers zijn voorzien van moderne meubels, tv en een badkamer. Ze hebben een sauna en solarium voor ontspanning en een fitnessruimte. S'avonds in het restaurant serveren ze seizoensgebonden gerechten en specialiteiten uit de Nedersaksen. 

Dör't Moor: Wandelpad door het Moeras, bos en heide

Informatiebord van het Dör't Moor Nordpfad

Om één van de Nordpfaden uit te proberen zetten we koers naar het parkeerterrein bij de Grosser Bullensee, een stukje onder Rotenburg. Hier is het startpunt van Wandelpad Dör't Moor, oud Noord-Duits voor "Door het moeras"

Deze wandelroute begint dus door de bossen bij de Grote, en aan het eind ook de Kleine Bullensee, twee recreatieplassen waar je ook eventueel nog kan zwemmen.

Al snel komen we bij de veen- en moerasgebieden van het Grosses und Weisses Moor. Hier zijn ook informatieborden over turfwinning, ontwatering en de maatregelen voor klimaatregulering zoals juist weer het omhoog brengen van het waterpeil.

De Grosser Bullensee, een heerlijk recreatiemeer
Door bossen en langs weilanden, en dan terug na't Moor

Het wandelpad komt vervolgens ook langs en door het boerenland. Hier heb je weidse uitzichten, en zowaar spotten we roofvogels en zelfs kraanvogels in de verte.

Fuchsbau

Tip: Fuchsbau

Fuchsbau is een accomodatie gelegen in Kirchwalsede. Het is een appartement met terras en uitzicht op de tuin en bied gratis parkeergelegenheid. Het heeft een woonkamer, keuken met oven en vaatwasser, 1 slaapkamer en badkamer met inloopdouche. 

Tafeltje, Dek Je!!

Een gedekte tafel staat op je te wachten!

Een grote verrassing staat ons te wachten wanneer we aankomen bij een picknicktafel, die geheel gevuld is met lekkernijen.

Dit is "Tischlein Deck Dich", oftewel Tafeltje Dek Je, een extra dienstverlening die je kan boeken als je met een groep vanaf 8 personen de Nordpfade Dör't Moor of Ostetal gaat wandelen.

Een kok van een restaurant uit de buurt serveert verschillende culinaire lekkernijen. Ik kan niet anders zeggen dan dat we heerlijk verwend zijn, en opgepept om het restant van de route te wandelen.

Je kan tot 7 dagen voor je wandeltocht hier je eigen Tafeltje Dekje reserveren.

Ferienwohnung im Herzen von Scheeßel

Tip: Ferienwohnung im Herzen von Scheeßel

Ferienwohnung im Herzen von Scheeßel is een appartement met wifi en gratis parkeergelegenheid. Ook beschikt het over een terras met uitzicht op de binnenplaats en zit er een bakkerij naastgelegen. Het appartement bestaat uit een woonkamer, keuken, 2 badkamers en 1 slaapkamer.

Voorbeelden van andere Nordpfade

Wandelen over een bospad van de Nordpfade

Zoals gezegd zijn er 24 verschillende Nordpfade wandelroutes. Ik heb er slechts één gewandeld, en het is moeilijk om uit de beschrijvingen van de anderen de mooiste te kiezen, ook omdat ze allemaal anders zijn en smaken verschillen.

Toch doe ik een poging, mij lijken de volgende zeer de moeite waard:

  • Federlohmühlen. Deze ligt vlakbij de route Dört Moor, maar is toch heel anders. Je komt langs watermolens, dorpjes en door bossen
  • Zevener Geest. Op de zandgronden rond het dorp Zeven kom je langs een klooster, een watermolen en een avonturenbos. Een flinke wandeling van 23 km, maar veel te zien onderweg
  • Hinterholz en Hohenmoor. Een zeer afwisselende tocht langs weilanden, bossen, heide en dorpen. Bewonder onderweg een mooie molen en mooie boerderijen.
  • Kempowskis Idylle. Je komt door het dorpje Nartum, waar de Duitse schrijver Kempowski heeft gewoond. Bewonder het landschap, de vakwerkhuizen en een hunebed, wandel door bossen en veengebied en zie hoe turf en zand gewonnen werd.
  • Ostetal. Een wandeling door één van de mooiste natuurlijke riviervalleien van Noord-Duitsland. Hoewel niet te vergelijken met een bergwandeling, loopt het wandelpad soms steil omhoog en omlaag.

Maar je mag natuurlijk ook zelf een keuze maken uit alle 24 Nordpfade wandelroutes.