Maak een stedentrip naar Rothenburg ob der Tauber, een stadje dat je blijft verbazen

Rothenburg ob der Tauber in Noord-West Beieren ligt op de Romantische route van Duitsland, en dat is niet voor niets. Je kijkt je ogen uit op een stedentrip naar dit Middeleeuwse pareltje.

Patrick loopt langs een terrasje in Rothenberg ob der Tauber

In de zomer brachten we een bliksembezoek aan Rothenburg ob der Tauber. Dat het een mooi stadje is wisten we al. Maar toch heeft de schoonheid ons verrast.

Vanaf het moment dat we de stadspoort doorreden, viel onze mond open van verbazing. Van de mooie poort zelf, maar ook van de prachtige huizen erachter.

En waar we ook kwamen in de ommuurde Middeleeuwse stad, overal is het even mooi.

Mooie pleinen te over in Rothenburg ob der Tauber

Dus waar te beginnen bij het beschrijven van Rothenburg ob der Tauber? We doen een poging met een beschrijving van:

Tip: Hotel Goldener Greifen

Wij verbleven in Hotel Goldener Greifen. Midden in het centrum met uitzicht op de Marktplatz. In een prachtig historisch gebouw (bukken bij de deuren!), met verschillende soorten kamers (ook een familiekamer). Aanrader!

De stadsmuur met 6 bijzondere poorten

Sabine toont de Galgentor van Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is een Middeleeuwse stad die geheel ommuurd is. De stadsmuur is nog geheel intact (danwel gerestaureerd) en kent maar liefst 6 toegangspoorten, ieder met een mooie toren en zijn eigen bijzonderheden.

De Galgentor in het Noord-Oosten dankt zijn naam aan de galgen die hier stonden opgesteld. Het was de belangrijkste toegangspoort omdat het achterland hier het meest vlak was.

Het was daardoor ook het meest kwetsbaar, en ondanks extra verstevigingen is deze poort het meest vernield en weer opgebouwd. Buiten de poort is hier nog een stuk gracht intact, hoewel zonder water.

De Rödertor in het Oosten (ten Zuiden van de Galgentor) is een indrukwekkende. Het heeft een voorpoort met twee wachthuisjes. Vervolgens een brug over de gracht en dan de eigenlijke poort met toren.

Voor de bastion en de toren van de Spitaltor

De Spitaltor in het uiterste Zuiden van de oude stad heeft een indrukwekkend bastion. Het is een wonderlijk bouwwerk in de vorm van een grote 8. Je kan het van de binnenplaats, de buitenkant en van binnenin bekijken.

Aan de Zuid-Oost kant ligt de Kobolzeller Tor, wat eigenlijk een paar poorten achter elkaar is. Hier rijden bijna geen auto's, je kan het in alle rust bewonderen. Neem gerust de tijd, je kan op, langs en in de verschillende bouwwerken komen.

De Burgtor in het Westen is geen poort naar "buiten". Aan deze kant stroomt de rivier Tauber onder in het dal. Het is de locatie waar vroeger een kasteel stond, het begin van het stadje. Nu ligt er een mooie tuin, met uitzichtspunten over het dal.

Bij de Klingentor in het Noord-Westen tenslotte, is de stadsmuur geïntegreerd met de St. Wolfgangskirche. Half kerk, half fort dus. En ook met een mooie toren natuurlijk.

Zwemmeertje bij Camping Romantische Strasse

Tip: Camping Romantische Straße

Zoek je een camping in de buurt van Rothenburg ob der Tauber? Op zo'n 16 kilometer van het stadje ligt Camping Romantische Straße. Er zijn hier staanplaatsen maar ook stacaravans om te huren. Met onder andere verwarmd zwembad en zwemvijver ook leuk voor kinderen.

Nog meer torens

De Weisserturm in Rothenburg ob der Tauber

Behalve bij de 6 poorten, heeft Rothenburg ob der Tauber nog veel meer Middeleeuwse torens. Op strategische punten in de stadsmuur, natuurlijk. Maar ook in de rest van de stad.

Het voert te ver om al deze torens hier te benoemen. Maar een paar lichten we er toch uit. Deze maakten onderdeel uit van een eerdere stadsmuur, uit de tijd dat de stad nog een stukje kleiner was.

De Weisser Turm is één van de oudste torens, in 1200 gebouwd. In de Tweede wereldoorlog deels vernietigd (net als 40% van de gebouwen in vooral het Oosten van de stad), maar weer prachtig gerestaureerd, met ook het ertegenaan gebouwde Judentanzhaus.

De Röderbogen en Markusturm worden in één adem genoemd. De poort en toren horen ook bij elkaar natuurlijk. Het gele tolhuis dat ernaast staat is nu één van de betere hotels in de stad:

Tip: Romantik Hotel Markusturm

Een prachtig hotel op een historische plaats: het oude tolhuis naast de Markusturm. De benaming Romantisch hotel is niet voor niets, je verblijf hier is als een sprookje...

De fotogenieke pleinen

Patrick en Sabine in Rothenburg ob der tauber

Behalve torens zijn ook de pleinen in de stad zeer fotogeniek.

Het meest gefotografeerde tafereel van Rothenburg ob der Tauber vind je aan het Plönlein. Hier vang je de Siebersturm (weer een toren...), een prachtig vakwerkhuis, en de toren van de eerder genoemde Kobolzeller Tor in één shot.

Het is dit plaatje, met ons daarbij, wat je op de Home pagina van Dol op Duitsland ziet...

Het mooie Raadhuis aan het marktplein in Rothenburg ob der Tauber

Het centrale plein heet de Marktplatz. Hier vind je het stadhuis (Rathaus) met indrukwekkende gevel in renaissance stijl, en de mooie toren, die je kan beklimmen. 

Ook de naastliggende Ratstrinkstube is het aanzien meer dan waard. Dit was vroeger een herberg, maar nu zit hier het toeristenbureau.

De andere gebouwen aan het plein zijn ook zeer mooi, maar niet mooier dan alle andere gebouwen in de stad. Vind je het hier te druk met toeristengroepen? Zoek dan snel een rustiger plekje op, die zijn er heus!

Tip: Hotel/Restaurant Alter Keller

Net buiten de drukte maar op korte afstand van de Marktplatz ligt het sfeervolle pand van de Alter Keller. Als je hier niet verblijft, kom dan in ieder geval een keertje eten in het heerlijke restaurant.

De grote kerk

De St. Jabobskirche is zo groot dat je hem amper op de foto krijgt...

Nog een blikvanger in de stad is de grote kathedraal oftewel St Jakobskirche. Gebouwd tussen de 14e en 15e eeuw, dus zeker Middeleeuws. Toch vind ik hem niet helemaal passen in het straatbeeld van vakwerkhuizen en torens.

Maar een prachtige kathedraal is het zeker, en liefhebbers van kerken kunnen hun hart ophalen. De kerk was ooit katholiek, maar na de reformatie protestants. Toch is er nog veel katholieke pracht en praal bewaard gebleven.

De kerk fungeert ook als pelgrimsoord, voor pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostela. Zij komen voor het Heilig Bloedaltaar van Tilman Riemenschneider. Maar er is nog veel meer te zien in deze bijzondere kerk.

Tip: Pension Gasthof Butz

Met een terras/biertuin aan beide kanten van het gebouw is Gasthof Butz een heerlijk relaxte plek midden in de stad. Het ligt aan de Georgengasse tussen de Jakobskirche en de Weisser Turm. En aan de achterkant aan het Kappellenplatz met parkeerplaats.

Vakwerkhuizen overal

Ik zei het al, je kijkt je ogen uit in Rothenburg ob der Tauber. Alle huizen zien er bijzonder mooi uit. Er zijn huizen in verschillende kleuren naast elkaar, maar er zijn ook veel prachtige vakwerkhuizen. Wat opvalt zijn de vaak bijzondere vormen van het houtwerk in die huizen.

Eén van de vele mooie vakwerkhuizen
Bijzondere details in het vakwerk

Let op de kleine details

Uithangbord met een verhaal

Met al die prachtige torens en gebouwen kijk je je ogen uit. Daarbij zou je bijna de kleine details uit het oog verliezen, en die zijn juist zo leuk.

In Rothenburg hebben veel gebouwen (net als elders in Beieren) een soort uithangborden. Dat zijn niet zomaar uithangborden, maar rijk gedecoreerde meesterwerkjes.

De uithangborden beelden vaak de naam van het hotel, restaurant of winkel uit. Maar soms wordt er een heel verhaal uitgebeeld. Aan een ieder de taak om dat verhaal te ontcijferen.

Ook bijzonder zijn de gargouilles of waterspuwers aan de dakgoten. Niet uniek voor Rothenburg, maar zeker leuk als je ze ontdekt.

Dan zijn er nog de leuke beeldjes bij verschillende hoekhuizen. En zo vallen er nog wel meer mooie details te ontdekken in het mooie stadje.

Een waterspuwer aan een goot in Rothenburg
Een leuk beeldje op de hoek van een huis

Diverse bijzondere musea

Voor de lieghebber zijn er in Rothenburg ob der Tauber nog een aantal bijzondere musea die zeker een bezoekje waard zijn.

Om te beginnen is er het Rijksstadmuseum (Reichsstadsmuseum) met vele bijzondere kunstschatten uit de roemruchte historie van de stad. Je vindt dit museum in het oude Dominicanenklooster vlakbij de Burgtor in het Westen van de stad.

Sabine voor Käthe Wohlfaht Weihnachtsdorf (het museum ligt hier links naast)

Een korte wandeling vanaf die Burgtor langs de muur naar het Zuid-Oosten brengt je bij het Kriminalmuseum. Dit museum heeft de grootste collectie martelwerktuigen van heel Duitsland. Maak een reis door 1000 jaar geschiedenis met de meest bizarre straffen die je je maar kan bedenken.

Ben je dan toe aan een beetje vrede op aarde? Dat komt goed uit, want Rothenburg is ook nog bekend om het kerstmuseum (Weihnachtsmuseum) vlakbij de Marktplatz.

Ooit begonnen met het kerstdorp van Käthe Wohlfahrt, biedt het museum nu een overzicht van de geschiedenis van het kerstfeest in Duitsland. En in de winkel ernaast kan je zo ongeveer alles kopen wat met kerst te maken heeft. Jaarrond, maar je begrijpt dat de kerstmarkt in Rothenburg ob der Tauber in het najaar extra bijzonder is.

Tip: Hotel Rappen

Een goede budgetoptie net buiten de stadsmuren op 100 meter afstand van de Galgentor is Hotel Rappen. Met moderne kamers, waaronder een familiekamer. Ook geschikt als overnachtingshotel als je richting het Zuiden reist.

Nog geen geschikte verblijfplaats gevonden? Kijk dan voor