Vakantie op Wangerooge, genieten van strand, natuur, lekker eten en rust

Verlang je ook zo naar een strandvakantie, omgeven door prachtige natuur en een gezellige sfeer? Wij tippen een vakantie op Wangerooge, één van de charmante Duitse Waddeneilanden!

Sabine op Wangerooge

Het idyllisch eiland Wangerooge ligt in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het is onderdeel van de Oost-Friese eilanden en het is het op één na kleinste bewoonde eiland. De oppervlakte is slechts 7,94 vierkante kilometer met een lengte van 8,5 kilometer.

Het eiland is dan ook een knusse bestemming met maar 1 stadje, de badplaats met de gelijknamige naam Wangerooge. De rest van het eiland bestaat uit strand, duinen, kwelders en prachtige natuur. 

Autoverkeer kom je hier bijna niet tegen. Verplaatsen doe je er met de trein, op de fiets of wandelend.

Een bezoek aan dit prachtige eiland is een unieke kans om te genieten van de schoonheid van de Duitse Noordzeekust.

Hoe kom je op Wangerooge en hoe werkt de eilandspoorweg?

De locomotief van de trein op Wangerooge

Vanuit Harlesiel vertrekt de ferry richting Wangerooge. Je kan kiezen uit een snelle of gewone boot. Omdat de boten niet kunnen varen als het eb is, moet je wel goed opletten op welke tijden je mee kan. Check hier de tijden. 

Tijdens de overtocht vaar je op afstand langs diverse zandbanken. Ik had het geluk dat die vol zeehonden lagen. Neem dus een verrekijker mee om ze te spotten.

Als je aankomt op het waddeneiland, dan staat de trein al op je te wachten. De treinrit zit inbegrepen bij de ticket van de ferry. Erg handig! Het ritje is niet veel langer dan 5 kilometer en dan sta je al op het station van de badplaats Wangerooge. 

Het is een mooi ritje! Je rijdt door een prachtig natuurgebied waar je vele vogels kan spotten en ik zag ook een paar hazen rondhuppelen.

De badplaats Wangerooge

Café Pudding op Wangerooge

Moin... zo begroeten de vriendelijke bewoners van Wangerooge elkaar en ook de toeristen. Ik voel me gelijk welkom op dit gastvrije eiland!

Het dorp heeft 1 hoofdstraat en een boulevard  waar je verschillende restaurants, cafés en winkels vindt. Hier kun je genieten van heerlijke verse vis, Italiaanse of Duitse gerechten, lokale delicatessen proberen of gewoon genieten van een kopje koffie terwijl je de lokale sfeer inademt.

Tip: ga dineren bij Café Pudding en ga aan de kant van het strand zitten. Met een beetje geluk kan je dan genieten van een prachtige zonsondergang.

De oude vuurtoren van Wangerooge ligt in de hoofdstraat. Je ziet het knalrode gevaarte met zijn witte top al van verre staan.

De hoofdstraat van Wangerooge

Wandel je vanaf de vuurtoren iets verder richting het strand dan kom je aan de rechterkant het stadspark tegen. Achter dit park ligt het Nationalpark-Haus. Hier kan je binnen een tentoonstelling over de wad denzee bekijken. Buiten staat een groot geraamte van een walvis.

Vind je het lekker om te zwemmen of naar de sauna te gaan? Dan kan je op de boulevard naar het erlebnisbad. Er is een binnenbad met waterglijbaan en een kleine wellness met een sauna en een stoombad.

Natuurlijk is er ook aan de kinderen gedacht. Aan de rand van het dorp zit een grote natuurspeeltuin en er is ook een overdekte speelhal.

De Stranden van Wangerooge

Sabine op de trap bij het strand van Wangerooge

Ben je op zoek naar een ongerept zandstrand om te zonnebaden, zwemmen of gewoon te ontspannen met een goed boek? Wangerooge zal je niet teleurstellen.

De hele noordkust is voorzien van een prachtig strand met fijn wit zand. Het voelt echt zacht aan je voeten. Behalve als je een schelpje tegenkomt... 

Het strand bij de kustplaats Wangerooge is het enige deel met allerlei voorzieningen. Als je vanaf het station door de hoofdweg naar de andere kant van het dorp wandelt, kom je er.

Hier staat het strand vol met gezellige typisch Duitse strandkorven die je kan huren. Daar kan je met twee personen lekker in zitten of liggen.

Het prachtige strand van Wangerooge

Er staan wat schommels en er hangen volleybalnetten voor vermaak. Ook zijn er openbare toiletten aanwezig, douches en kleedhokjes. Heel fijn is dat het strand langzaam afloopt waardoor ook jonge kinderen heerlijk kunnen zwemmen en spelen in zee.

Wil je liever het strand bijna helemaal voor jezelf hebben? Wandel dan een stukje van het dorp weg en je hebt zeeën van ruimte voor jezelf.

Bij de haven ligt ook een mooi strand. Hier dus geen voorzieningen, maar het is wel een prachtige plek om de zon onder te zien gaan.

Aan de zuidkust ligt het wad. Die kant van het eiland is dus niet geschikt om te zwemmen.

De éénpersoonskamer van het Seehotel

Tip: Seehotel en Hotel Hanken

Ik logeerde in het Seehotel dat van dezelfde eigenaar is als Hotel Hanken. Het Seehotel is prima en heeft een goed ontbijt. De kamers zijn wat ouderwets maar schoon en prima in orde.

De natuur op Wangerooge

Zeehonden op de zandbank bij Wangerooge

De natuur op Wangerooge is echt een hoogtepunt. Het eiland is omgeven door het Nationaal Park Niedersächsisches Wattenmeer. Dat is een UNESCO Werelderfgoed, dat bekend staat om zijn unieke biodiversiteit.

Tijdens je vakantie op Wangerooge kan je zeehonden spotten. Ik zag ze op een zandbank liggen bij de oostpunt van het eiland. De wandeling ernaartoe is leuk. Je kan heen langs de Waddenzee lopen en terug langs de Noordzee. Langs de Waddenzee hoor je volop het gekwetter van talloze vogelsoorten.

Maar er is meer op het eiland dan strand en duinen. Er is ook een mooi stuk heide en er is zelfs een klein bos waar een mooi wandelpad doorheen loopt.

De hei op Wangerooge
Een fazant op Wangerooge

Heel opvallend waren de rozenbottels die volop op het eiland aanwezig zijn en in bloei stonden. Prachtig!

Activiteiten op Wangerooge

De westtoren op Wangerooge

Voor de actievere vakantiegangers biedt Wangerooge tal van activiteiten. Van fietsen en wandelen tot vogels kijken en zeilen, er is voor ieder wat wils. Fietsen kan je huren in de hoofdstraat van het dorp.

Het eiland is ook de thuisbasis van een 9-holes golfbaan, de enige zee-golfbaan in Duitsland. Tijdens het golfen heb je hier een fantastisch uitzicht op de Noordzee.

Voor het mooiste uitzicht over het eiland moet je in de opvallende Westtoren zijn. In dit gebouw zit de jeugdherberg.

Daarnaast kan je ook meegaan op excursie op het wad, meedoen met gymnastiek op het strand of andere activiteiten die georganiseerd worden.

De Lichtwoche op Wangerooge

De lichtwoche op de boulevard van Wangerooge

Een leuk evenement dat begin september plaatsvindt is de Lichtwoche. Een week lang worden er telkens op een andere locatie één of meerder gebouwen verlicht.

Ik heb het evenement twee avonden meegemaakt. De eerste avond was een prachtige avond bij de haven.

Het strand bij de haven is de beste plek op het eiland voor de zonsondergang. Die pikte ik dus mooi mee voordat ik naar het festival ging. Bij de haven staan ongeveer 4 gebouwen en die werden verlicht in vrolijke kleuren.

De kinderen konden er meedoen met een paar spelletjes terwijl de ouders genoten van een drankje bij de bar waar live muziek was. Hier staat ook een friettent waar je naast patat ook curryworst kan bestellen.

De tweede avond was op de boulevard in het dorp. Wederom was het eerst genieten van de zonsondergang. En daarna was het gezellig druk bij een bandje. De kinderen werden vermaakt door een bellenblazer en speelden onder begeleiding op het strand.

Conclusie

Een vakantie op Wangerooge is heerlijk. Met zijn prachtige stranden, charmante dorp, tal van activiteiten en adembenemende natuur, is het eiland de perfecte bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar een ontspannen vakantie.