Maak een ritje door het Tister Bauernmoor om kraanvogels te spotten

Het Tister Bauernmoor is een uniek stukje natuur tussen Hamburg en Bremen. Laat je door het Moorfahrt treintje door de moerassen en heide rijden om onder andere kraanvogels te spotten.

Patrick op een belevenispad in het Tister Bauernmoor

Als je de afslag Sittensen neemt, op de A1 tussen Bremen en Hamburg kom je al snel bij het dorpje Tiste, naamgever van het Tister Bauernmoor.

Het Duitse woord Moor kan zowel Moeras als Heide betekenen. En die vind je hier beiden. Maar eigenlijk is het een veengebied, waar voorheen turf gewonnen werd.

Tegenwoordig is het Tister Bauernmoor een natuurgebied, waar je vooral veel vogels kan spotten. Maar er is nog veel meer te beleven. Maar laten we beginnen met hoe het natuurgebied is ontstaan.

Landart Hotel

Tip: Landart Hotel

Landart Hotel is een mooie accommodatie in Sittensen. Het heeft een tuin, gratis parkeergelegenheid en een lounge en terras. Er is een restaurant met Italiaanse gerechten en op aanvraag kan het zuivelvrij, vegetarisch of veganistisch. 

De moerassen van het Bauernmoor

De moerassen van het Tister Bauernmoor

Een groot deel van het gebied tussen Hamburg en Bremen in Nedersaksen bestond uit veengronden. Het veen ontstond uit overvloedige  plantengroei in de vele moerassen.

In de 19e eeuw begonnen de boeren in Tiste met het winnen van turf in dit gebied (vandaar de naam Tister Bauernmoor). Aanvankelijk vooral als brandstof voor hun huizen.

Een deel van het turf, het zogenaamde zachte of witte turf, was minder waardevol als brandstof. Maar dit kon worden gebruikt als grondverbeteraar, een soort kunstmest.

Landgut Stemmen

Tip: Landgut Stemmen

Landgut Stemmen ligt iets ten zuiden van Tiste. Het hotel beschikt over een wellnesscentrum met hot tub en Finse sauna. Ook is er een fitnessruimte, restaurant, 3 kegelbanen en een schietbaan. Verder is er een fietsverhuur voor als je graag op pad gaat. 

Het industrieel winnen van turf

Uitleg over het winnen van turf in het Tister Bauernmoor

Het winnen van turf in dit gebied werd begin 20e eeuw intensiever aangepakt. Met machines werd het gebied systematisch ontdaan van de turf.

Als onderdeel van de mechanisatie werd ook een rail-systeem aangelegd waarover diesel-locomotiefjes wagonnetjes voorttrokken. Op deze manier werd het turf snel afgevoerd.

Deze industriële turfwinning heeft de bodem zo goed als uitgeput. En het had door de hoge CO2 uitstoot nog meer nadelige effecten op het milieu.

Een beschermd natuurgebied

Een hertje in het Tister Bauernmoor

Vanaf 1998 is de turfwinning daarom volledig gestopt, en wordt het Tister Bauernmoor als natuurgebied beschermd en ingericht.

Voor het turfsteken werd het moerasgebied ontwaterd. Maar dit zorgde voor een voortdurende hoge CO2 uitstoot. Vanaf 2000 werd daarom het waterniveau weer omhoog gebracht.

Hierdoor ontstonden bij de afgravingen grote wateroppervlaktes, met daarbij moerassen en heide. In dit landschap is een unieke flora en fauna ontstaan.

Ferienwohnung GeestZuhause

Tip: Ferienwohnung GeestZuhause

Ferienwohnung GeestZuhause in Heeslingen ligt iets verder weg, maar biedt een  buitenzwembad, sauna en terras. Ook is er in het appartement een Blu-ray-speler en heeft het een kitchenette, oven, vaatwasser, zithoek en slaapkamer met badkamer. 

Het Moorfahrt treintje

Het Moorfahrt treintje

Een overblijfsel van de industriële turfwinning is het Moorfahrt treintje.

Waar natuurbeschermers liever geen mensen in het gebied zien, is het voor het begrip van de bevolking belangrijk om de resultaten van natuurbehoud te laten zien. De inzet van het Moorfahrt treintje is daarom een compromis.

Met het treintje kunnen toeristen een kijkje nemen in een verder moeilijk toegankelijk gebied. Bovendien is het een bijzonder leuk tochtje waarin een gids uitleg geeft over het gebied, het turfsteken en de planten en dieren.

Kraanvogels en andere dieren spotten

Uitzicht vanuit de uitkijktoren

Het Moorfahrt treintje rijdt niet door het hele gebied. Het komt tot halverwege waar je uit kan stappen op een vlonderpad dat naar de uitkijktoren loopt.

Hier kan je vogels spotten over de uitgegraven plassen. Het is een fantastische plek voor vogelliefhebbers! Bijzondere vogels zoals de zeearend en de grauwe kiekendief hebben hier hun thuis.

Maar ook diverse soorten ganzen, eenden, reigers, aalscholvers en steltlopers zoals de wulp. Vooral als je op rustige momenten komt dan is er veel te zien

Ferienwohnung Lauenbrück

Tip: Ferienwohnung Lauenbrück

Ferienwohnung Lauenbrück is een prachtig appartement met een eigen patio. Het appartement heeft 1 slaapkamer en is uitgerust met een keuken en woonkamer. Bij aankomst is er een welkomstpakket en het appartement heeft uitzicht op de tuin. 

De Europese kraanvogels

Een bijzondere vogel die je in grote getale kan zien is de Europese kraanvogel (niet te verwarren met de kroonkraanvogel uit Afrika). Deze trekken van Noord-naar Zuid-Europa en terug, en verblijven tussendoor vaak in het Tister Bauernmoor.

In de lente, maar vooral in de herfst zijn hier grote groepen kraanvogels (kraniche in het Duits) te zien. En er zijn ook enkele broedende paren in de zomer te zien.

Met hun grijsblauwe verenkleed, lange slanke hals en benen, en de kenmerkende rode kruin, zijn het fascinerende vogels om te zien. Daarnaast kun je de kraanvogels ook horen trompetteren, een geluid dat kilometers ver te horen is.

Wandelen door het Moeras

Informatiebord bij het wandelpad

Vanaf de uitzichtstoren kan je via een belevenispad terug wandelen naar het beginstation. Het is zo'n 1,5 km lang, wat voor jong en oud goed te doen is.

Onderweg kom je van alles tegen. Een stukje over de heide, over houtsnippers en over vlonderpaden. Wiebelige bruggetjes over het moeras, en durfals kunnen van boomstronk naar boomstronk springen.

Er staan ook informatieborden op de route, en voor kinderen vragen en opdrachten. Zo wordt het voor iedereen een leerzame wandeltocht.

Aan het einde van de dag kun je op je gemak nagenieten in het Café van het trainstationnetje. Hier kun je onder het genot van een kop koffie en een stuk gebak meer te weten komen over het Tister Bauernmoor en z'n flora en fauna.

Eurostrand Resort Lüneburger Heide

Tip: Eurostrand Resort Lüneburger Heide

Eurostrand Resort Lüneburger Heide ligt tussen het Bauernmoor en de Lüneburger Heide. Het is voorzien van een binnenzwembad, spa- en wellnesscentrum. Er is een buffetrestaurant aanwezig en er zijn vele activiteiten. Zo is er een tennisbaan, minigolf en bowling op het park. Ook is er een heerlijk privéstrand.