Butjadingen en zijn Wadden: Natuurschoon aan de Noordzee

Voor echte waddenliefhebbers is Butjadingen aan de Duitse Noordzeekust een aanrader. Beleef hoe de natuurlijke schoonheid van de Waddenzee tot leven komt.

Sabine loopt op een steigerpad door de mooie natuur van Butjadingen

Butjadingen is een schiereiland en ligt in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen, tussen de Weser-rivier en de Jadeboezem baai. Het wordt omgeven door de prachtige Waddenzee.

Het is een groene omgeving met veel weilanden en boeren bedrijven. Ideaal om lekker te wandelen en fietsen. Daarnaast kan je wat cultuur snuiven in de museums die je alles vertellen over het leven in vroeger tijden op dit schiereiland.

De afstand naar Butjadingen valt ook wel mee. Vanaf Utrecht is het ongeveer 330 km
rijden.

Leuke badplaatsen aan de Waddenzee

De Waddenzee bij Butjadinger

Butjadingen wordt helemaal omringd door de Waddenzee. Afhankelijk van het getij kan je dus gaan zwemmen, pootjebaden of een mooie wadwandeling maken.

Ben je een kampeerliefhebber en wil je kamperen aan de Waddenzee, dan zit je in het
kustplaatsje Tossens goed. De camping ligt echt pal aan zee. Hier vind je ook een prachtig groot grasveld waar je kan zonnebaden en waar in de zomer van die gezellige strandkorven staan.

Tossens estaat eigenlijk uit twee delen. Het stukje badplaats heeft een straatje met wat restaurantjes. Hier vind je ook het Center Parcs vakantiepark Nordseeküste.

Het andere deel van het dorp ligt zo'n 2,5 km van de kust. Het plaatsje is niet heel bijzonder maar heeft wel een supermarkt.

Nog een hele leuke badplaats met camping aan het wad is Burhave. Hier vind je de Nordsee-Lagune. Een heerlijke plek waar je kan zwemmen in de buitenlucht met uitzicht op de Waddenzee.

In Burhave kan je ook mooi wandelen langs de promenade waar verschillende kunstwerken staan om te bewonderen.

De cottage van Center Parcs Nordseeküste

Tip: Center Parcs Nordseeküste

Tijdens mijn verblijf logeerde ik in het hotel van Center Parcs Nordseeküste. Deze ligt op wandelafstand van de Waddenzee. Het park heeft een mooi zwembad, sauna en een overdekte plaza waar je in verschillende restaurants kan eten. Ze hebben ook cottages voor maximaal 8 personen.

Nationalpark-Haus Museum Fedderwardersiel

Opgezette zeehond van het museum

Dichtbij het plaatsje Burhave ligt de haven van Fedderwardersiel. Hier zit in twee oude gebouwen die vroeger als douanekantoor dienden het Nationalpark-Haus Museum.

Hier kun je de interactieve tentoonstelling ‘Leven met de veranderende getijden’ gaan bekijken. Een leuk museum om meer te weten te komen over hoe mensen, dieren en planten met elkaar leven op het wad.

Je leert er alles over de aanleg van de dijken en het uitgebreide afwateringssysteem waardoor het mogelijk werd om op Butjadingen te gaan wonen.

Maar ook over de dieren die er leven, er staan opgezette vogels en een zeehond die je kan aaien.

Bakkie doen bij de Moorseer Mühle

Sabine bij een van de mooie molens

Een leuke stop als je lekker aan het fietsen bent op Butjadingen is de Moorseer Mühle in Nordenham-Abbehausen. Op deze plek staan al 300 jaar molens te draaien.

Op deze molen hebben een heleboel verschillende mensen gewoond en gewerkt. De molenaars en hun gezinnen, maar ook dienstmeisjes en bedienden. Met elkaar hebben ze de gebouwen die er staan gebouwd, werktechnieken ontwikkeld en herhaaldelijk durven herbouwen, zelfs na verwoestende branden.

Je kan de molen van binnen bekijken en zien hoe het meel gemalen werd. Maar je kan ook zien hoe een winkel uit vroeger tijden er uitziet en verschillende oude paardensleeën bewonderen.

Neem ook een kijkje in de molenaarswoning van maar liefst 200 jaar oud. Hier zie je hoe de molenaar en zijn gezin woonden. En er is een expositie over verschillende soorten molens. In dit gebouw zit ook een interactief deel voor kinderen en kan je op gezette tijden brood of koek leren bakken. Hier moet je je wel voor aanmelden.

Tussendoor kan je nog lekker wat drinken bij het café.

Kinderen mee? Ga naar Spielscheune Butjadingen of speel Friesengolf

 Spielscheune in Butjadingen

Heb je de kinderen mee? Dan zit in Burhave de overdekte speelhal Spielscheune Butjadingen. In deze grote hal kunnen kinderen van de hoge glijbaan roetsjen, op de trampoline of het luchtkussen springen en een ‘vulkaan’ beklimmen. Er is zelfs een kidsclub met leuke activiteiten.

Belangrijk voor de ouders: er is een heerlijk terras. En als je zelf ook een activiteit wil doen, dan kan je er gaan bowlen.

Ook leuk met kinderen is een partijtje Friesengolf. Met een golfclub met een laars eraan stap je het weiland in tussen de schapen om het spel te spelen.

De natuur in en het wad op

De gids heeft een worm opgegraven op het wad

Lekker fietsen en wandelen kan prima op Butjadingen. De paden leiden je langs
uitgestrekte weiden waar je de zee of het wad altijd op de achtergrond ziet. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes.

Een aanrader vinden wij het 2 kilometer lange avonturenpad Langwarder Groden. Hier wandel je door een prachtig stukje natuur waar je af en toe over steigers boven het water of het wad loopt.

Er is ook een 4 kilometer lange wandelroute in hetzelfde natuurgebied. Langs deze route kun je veel vogels spotten. Echte vogelliefhebbers kunnen gebruik maken van de vogelkijkhut.  Langwarder Groden ligt tussen Fedderwardersiel en Langwarden.

En als je zo omringd wordt door de Waddenzee, dan is een wandeling over het wad ook echt een must. Ik maakte met een gids een familiewandeling. Erg leuk omdat de gids ook echt diertjes opgraaft en je allemaal leuke weetjes over het wad kan vertellen.

Hondenliefhebber? Laat hij jou uit of jij hem?

Een husky uit Butjadinger

Ben je een hondenliefhebber en met name gek op husky’s? Ga dan eens langs bij Huskytouren Butjadinger Land Deze familie is gek op husky’s en organiseert verschillende toeren.

Zo kan je met één van de honden gaan wandelen. Daarvoor moet je wel stevig op je benen staan; de hond zit namelijk via een band om je middel vast. En husky’s zijn sterk en willen het liefste allemaal vooraan lopen...