Vakantie op Borkum, het eerste Duitse Waddeneiland: voor wie van kleur, natuur en actie houdt

Borkum is het eerste Duitse Waddeneiland na onze eigen welbekende TV-TAS. Het eiland is kleurrijk, gezellig, heeft een prachtige natuur en is heerlijk om op je vakantie al fietsend te verkennen.

En zeehonden spot je hier gewoon vanaf het strand.

Winkelstraatje in Borkum, met de nieuwe vuurtoren op de achtergrond

Wie dacht dat de Waddeneilanden ophielden na Nederland, heeft het mis! Ook Duitsland heeft er maar liefst veertien (bewoond), en daarna gaan ze ook nog door langs de kust van Denemarken.

De veertien eilanden van Duitsland zijn te verdelen in zeven Oost-Friese Waddeneilanden en zeven Noord-Friese. Die laatste liggen al vlakbij Denemarken.

Borkum is het eerste Duitse eiland van de Oost-Friese Wadden en ligt dus naast Schiermonnikoog (het onbewoonde Rottumeroog en Rottumerplaat niet mee gerekend).

Eigenlijk ligt Borkum nog langs de Nederlandse kust, maar het hoort toch echt bij Duitsland. De veerboot vertrekt vanuit het Groningse Eemshaven. De overtocht duurt zo'n vijftig minuten.

Borkum telt ruim 5000 inwoners en heeft een oppervlakte van bijna 31 km2. Daarmee is het iets kleiner dan Schiermonnikoog. Ondanks zijn kleine oppervlakte is er meer dan genoeg te zien en te doen op Borkum. Ook vind je hier het grootste strand van de zeven Oost-Friese eilanden.

Van de veerboot op de trein

Vanaf de veerboot zien we het treintje al staan

Bij aankomst op het eiland staat je iets unieks te wachten: je mag dan van de veerboot overstappen op de Inselbahn. Dit kleurrijke treintje brengt je binnen twintig minuten naar het stadje Borkum. Onderweg kun je al genieten van het eiland.

Eenmaal aangekomen op het gezellige stationnetje van Borkum vind je links voor je een fietsverhuur en rechts de VVV. Vrijwel alles op Borkum is zowel te voet als per fiets eenvoudig te bereiken, dus ook je accommodatie.

Het stadje Borkum ligt in het westen van het eiland. In en rondom het centrum van het stadje vind je meerdere hotels, pensions en appartementen. Ook aan de boulevard staan meerdere hotels, met heerlijk uitzicht op het strand.

Je auto meenemen naar Borkum is mogelijk, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Dit weegt niet op tegen de kosten voor het parkeren in Eemshaven en het huren van fietsen. Zowel voor auto's als eigen fietsen is beperkt ruimte op de veerboot, dus reserveer tijdig, als je deze toch mee wilt nemen.

Eén eiland, drie vuurtorens en een lichtschip

De oude vuurtoren van Borkum

Borkum telt maar liefst drie vuurtorens: de oude, de nieuwe en de elektrische. De oude vuurtoren is ook de oudste vuurtoren van alle Oost-Friese eilanden. Toen hij in 1879 van binnen afbrandde, is de nieuwe vuurtoren gebouwd.

De nieuwe vuurtoren staat aan de westkant van Borkum. Dit is daarmee de meest westelijke vuurtoren van Duitsland. Je kunt hem beklimmen: De 308 treden leiden je naar een fantastisch uitzicht over het eiland.

Rond 1890 werd ook nog een 27 meter hoge elektrische vuurtoren gebouwd, om de scheepvaart 's nachts nóg veiliger te maken. Inmiddels is hij niet meer in gebruik, maar door zijn rood-witte strepen en zijn ligging op een duinrand ten zuiden van het dorpscentrum is het wèl een gewild fotografie-objekt.

De Elektrische vuurtoren van Borkum
Het lichtschip ligt nu in de haven van Borkum

Vlakbij de veerhaven vind je dan ook nog het lichtschip, Bornriff. Dit is de voorloper van de overige vuurtorens. Het lichtschip lag vroeger voor anker voor de kust om schepen uit de hele wereld de weg te wijzen. Je kunt het zowel van binnen als van buiten helemaal bekijken. Het geeft een interessant kijkje in het leven van de bemanning.

Een gezellige boulevard met Muziekpaviljoen

Het muziekpaviljoen op de gezellige boulevard van Borkum

Vanaf het plein rondom de nieuwe vuurtoren lopen meerdere straatjes met diverse leuke winkeltjes richting de rest van het centrum van Borkum èn de boulevard.

Over de boulevard van Borkum kun je heerlijk flaneren langs de hotels, bars en restaurantjes met hun gezellige terrassen. Zien en gezien worden!

Heel bijzonder is het Muziekpaviljoen, een rond zachtgeel gebouwtje midden op de boulevard. Het staat er al meer dan honderd jaar. Vrijwel dagelijks vinden hier wel muzikale voorstellingen plaats.

Onder het genot van een kop koffie of een goed glas wijn kun je vanaf één van de terrassen of de bankjes aan het strand genieten van de muziek en een mooie zonsondergang.

Zeehonden spotten vanaf het strand van Borkum

Zeehonden gespot vanaf het strand van Borkum

Werd je vroeger nog met een boot- of huifkartocht naar de zandbank gebracht om zeehonden te spotten, tegenwoordig is dat niet meer nodig. De zandbank ligt recht tegenover de boulevard van Borkum, dus je kunt de zeehonden gewoon spotten vanaf het strand.

Ook lopen er vanaf het strand meerdere 'paden' de zee in, waarop je dichterbij kunt komen. Hoe lager het water staat, hoe verder je het pad af kunt lopen. Dan kun je de zeehonden heel goed zien, maar zonder ze te storen.

Ook je 'gewone' hond kun je prima meenemen naar Borkum. Overal wordt aan jouw trouwe viervoeter gedacht. Van bakjes water bij de restaurants tot zelfs een speciaal 'hondenstrand' voor honden en hun baasjes.

Borkum denkt ook aan de jongste bezoekers: voor kinderen vind je op het strand diverse speeltuintjes met schommels, glijbanen en klimrekken en zelfs een trampolinepark!

Verspreid over heel het strand vind je trouwens de vrolijk gekleurde 'strandkorben'. Strandstoelen, waar je met zijn tweeën in kunt zitten, onder een afdakje. Je kunt ze per dag huren.

Volop sportieve activiteiten

Strandzeilen op Borkum

Borkum is niet alleen een ideaal vakantie-eiland voor natuurliefhebbers, maar ook voor sportievelingen. Want behalve heerlijk wandelen en fietsen, kun je hier tal van (spectaculaire) activiteiten ondernemen.

Bij World of Wind bijvoorbeeld, op het noordstrand van Borkum. Hier vind je allerlei soorten strand- en watersporten op één plek, zoals strandzeilen, kitesurfen, kitebuggyen, powerkiten, windsurfen en suppen.

Je kunt een proefcursus van één dagdeel boeken. Maar als je langer op het eiland verblijft, is het ook mogelijk om een meerdaagse cursus te volgen. Op die manier kun je een sport extra goed onder de knie krijgen. Proeflessen van meerdere sporten volgen kan natuurlijk ook. Dan kun je ontdekken welke sport het beste bij jou past!

Surfen kun je op Borkum trouwens ook in het zwembad. Want behalve een recreatiebad en een wedstrijdbad, vind je hier ook de FlowRider. Een indoor surfbaan! Heel uniek!

Het mooist gelegen klimpark van Duitsland

Het klimpark van Borkum

Nog méér actie? Borkum is van alle markten thuis. Zo vind je er het Nordsee Kletterpark. Dit is het meest noordwestelijke klimpark van Duitsland en ook nog eens het mooist gelegen. Want de naam verraadt het eigenlijk al: tijdens het klimmen, klauteren en tokkelen, heb je uitzicht op de Noordzee!

In het Noordzee Klimpark vind je drie parcoursen, verschillend in moeilijkheidsgraad. Het klimpark is breed opgezet, voor het derde, moeilijkste deel moet je even een pad aflopen.

Het klimpark is ook geschikt voor kinderen vanaf zes jaar, onder begeleiding. Vanaf acht jaar mogen ze alleen.

Tip: bezoek het klimpark op vrijdag of in het weekend. Doordeweeks zijn er voornamelijk schoolreisjes en is het een stuk drukker.

Stomen over een Waddeneiland

De stoomtrein op Borkum

De Inselbahn, waarmee je van de veerboot naar het centrum bent gekomen, verandert eens per week in een stoomtrein.

Er wordt dan een stoomlocomotief voor de vrolijk gekleurde rijtuigen geplaatst en je maakt een mooie rit van circa een uur. Onderweg wordt er een fotostop gemaakt.

Vertrek en aankomst is vanaf het gezellige stationnetje in het stadje Borkum. Tegenover het station vertrekt ook twee keer per dag een huifkar. Kaartjes kun je vooraf reserveren of ter plaatse kopen bij de koetsier.

Bezoek ook het tweede eiland Juist

Aankomst bij het tweede eiland Juist

Houd je wel van een ritje met paard en wagen en ben je inmiddels ook nieuwsgierig naar de overige Duitse eilanden? Maak dan de overtocht naar Juist, het tweede Duitse Waddeneiland.

De overtocht per boot duurt bijna twee uur en bij aankomst word je al opgewacht door de paarden en wagens. Juist is namelijk een autovrij eiland en verken je dus te voet, per fiets of te paard! Deze dagtocht wordt aangeboden van juni tot september.

Zit je liever op de rug van dit edele dier? Dat kan weer op Borkum! Je vindt er twee maneges, voor het volgen van paardrijlessen of het maken van een strandrit.

Cultuur snuiven op Borkum

Potvisskelet in het Heimatmuseum op Borkum

Wil je ook nog een beetje cultuur snuiven tijdens je vakantie op Borkum? Of is het een dagje wat minder mooi weer? Breng dan zeker een bezoek aan het Heimatmuseum. In dit prachtige museum ontdek je van alles over de Borkumse cultuur, het leven vroeger op Borkum en de walvisvaart.

In de 18e eeuw bracht de walvisvaart redelijk wat welvaart voor de bewoners van Borkum. Veel straatnamen op Borkum herinneren nog aan deze tijd. In de buurt van het museum vind je ook een aantal tuinen, waar een tuinhek van kaakbeenderen van walvissen omheen staat.

Het Heimatmuseum is een heel mooi museum. Het levensgrote skelet van een potvis, midden in het museum, is een èchte blikvanger.

Nog een andere slecht weer tip is het Nordsee Aquarium. Dit is gelegen aan de boulevard. Je vindt er zestien bassins, waarin je kennismaakt met de bewoners van de zee voor de deur van Borkum. Het aquarium is niet groot, maar wel interessant om even te bezoeken.

Winkelen op Borkum

Leuk souvenir uit Borkum

In het kleurrijke, gezellige stadje Borkum is het super leuk winkelen. Je vindt er vooral (sport)kledingwinkeltjes en souvenirwinkeltjes.

In alle souvenirwinkels vind je wel duindoornproducten. Dit oranje besje groeit in de duinen van Borkum. Je kunt er sap, thee, marmelade, likeur en nog veel meer van vinden. Er is zelfs een compleet duindoornwinkeltje, waar alleen maar van alles met de duindoorn verkocht wordt, dus ook serviesgoed en servetten bijvoorbeeld. Het kleurt daar erg oranje!

Ben je gek op thee? Breng dan zeker even een bezoekje aan het theewinkeltje op het plein rondom de nieuwe vuurtoren. Hier vind je niet alleen allerlei soorten thee, maar ook leuke theepotjes, theebekers, theemutsen en nog veel meer. Voor de èchte theeleuten dus!

Verder kun je bij de maritieme geschenkwinkel Lighthouse T-shirts, sweaters en hoodies in alle kleuren en maten laten bedrukken, waar je bij staat. Met een leuke opdruk van Borkum.

Zoals de vuurtoren bijvoorbeeld. Maar er zijn ook genoeg andere printjes.

Reisaanbod

Appartementen bij InselLust

Appartementen bij InselLust

Bij InselLust verblijf je in een comfortabele sfeervolle accommodatie, voorzien van alle moderne gemakken.

Je kunt kiezen uit 90 vakantiewoningen en appartementen voor 4 - 8 personen of gaan voor een moderne hotelkamer van Arthotel Bakker. De accommodaties liggen verspreid over Borkum, maar altijd in de buurt van het hotel.

Hotel Bloemfontein

Hotel Bloemfontein

Hotel Bloemfontein is een ideale plek om tot rust te komen en op je gemak Borkum te ontdekken. Het ligt op loopafstand van de spatuinen van Borkum en het zandstrand aan de Noordzee.

Het is een prachtige plek om lekker te wandelen of om een dagje te genieten aan het strand. Bloemfontein beschikt over een wellness centrum met  sauna en een lekker voetenbad. Ook is er genoeg te doen voor de sportievelingen. Er zijn sportvelden met onder andere atletiek en tennis, maar er is ook een uitgebreid fitnesscentrum. 

De kamers in het hotel zijn modern ingericht en voor de mensen die graag buiten zijn is er een lekker terras met buitenmeubels. 

Hotel Villa Ems

Hotel Villa Ems

Hotel Villa Ems in Borkum is een modern ingericht hotel. Het ligt vlakbij het Nordbad strand en Sudbad Beach. Op loopafstand van het hotel vind je het wellness- en avonturenwaterpark Gezeitenland. Ook zit het treinstation op loopafstand, ideaal om een dagje op pad te gaan. 

Blijf je liever in Borkum? Dan kan je ook een heerlijke wandeling of fietstocht maken of zeehonden spotten, bij de zandbanken vlakbij de kust. 

De kamers van Villa Ems zijn voorzien van een waterkoker en een eigen badkamer met een douche en gratis toiletartikelen. Sommige kamers hebben een keuken met koelkast. Ook zijn alle kamers voorzien van beddengoed en handdoeken. 

Hotel Haus am Park

Hotel Haus am Park

Bij Hotel Haus am Park zit je vlakbij het Nordbad en Sudbad strand. Je kan heerlijk een dagje uitwaaien op één van deze stranden of voor een wandel- of fietstocht gaan.Zo kun je langs de drie vuurtorens van Borkum gaan, waarvan je er twee zelfs kan beklimmen.

Ook zijn er genoeg leuke terrasjes te vinden waar je onder het genot van een drankje Borkum kunt proeven. 

Ook met minder lekker weer is er genoeg te doen bij Hotel Haus am Park. Zo is er een uitgebreid wellness centrum met een heerlijk verwarmd binnenzwembad, een sauna, hot tub en terras. 

Strandhotel VierJahresZeiten

Strandhotel VierJahresZeiten

Strandhotel VierJahresZeiten ligt aan de promenade, het meest bruisende deel van Borkum. de Strandpromenade ligt aan de westkust en is een 6 kilometer lange boulevard met talloze cafés, bars, restaurants, winkels en hotels. Het heeft dan ook een prachtig uitzicht over de Noordzee. 

Tegen een toeslag kun je hier allerlei activiteiten doen, zoals paardrijden en windsurfen. Ook zijn er tegen betaling wandel- en fietstochten beschikbaar, maar je kan natuurlijk ook zelf op pad gaan in Borkum.

In het hotel zelf kun je lekker relaxen bij het binnenzwembad of in de wellness, bij de sauna of hamam. 

Strandhotel Ostfriesenhof

Strandhotel Ostfriesenhof

Strandhotel Ostfriesenhof ligt aan het prachtige Nordbad strand. Je kunt in de buurt de promenade bezoeken of het Nordsee Aquarium.

Verder is er genoeg ruimte voor een heerlijke strandwandeling of een frisse duik. Ook het wellness- en avonturenwaterpark Gezeitenland ligt op loopafstand. Tegen betaling zijn er watersportfaciliteiten.

Hotel Graf Waldersee

Hotel Graf Waldersee

Het Graf Waldersee hotel ligt wat meer naar het midden van Borkum. Het is op loopafstand van het Kurpark en het Noordzeestrand. Het station zit samen met een paar restaurants en bars op korte afstand van het hotel. 

In het hotel is een fitness aanwezig en tegen een kleine betaling kun je gebruik maken van de sauna en de gym. Je kan ook heerlijk door Borkum heen wandelen vanuit dit hotel. Zo kun je bijvoorbeeld lekker naar de kust wandelen.