Vakantie in Garmisch-Partenkirchen, in zomer en winter een topper

Garmisch-Partenkirchen is bekend als wintersportplaats en het schansspringen met Nieuwjaar. Maar ook in de zomer heeft een vakantie in Garmisch-Partenkirchen veel te bieden. Zo is het berggebied ook prachtig voor wandelingen.

Garmisch-Partenkirchen gezien vanaf de beroemde skischans

Garmisch-Partenkirchen bestaat eigenlijk uit 2 dorpen, Garmisch en Partenkirchen, die in 1935 werden samengevoegd. Het ligt in het zuiden van de Duitse deelstaat Beieren, tegen de grens met Oostenrijk.

Het dorp is sterk gericht op toerisme. Doordat het dorp midden in de Alpen ligt, was dit vroeger vooral wintersport toerisme, maar sinds de jaren 60 richt Garmisch-Partenkirchen zich steeds meer op de actieve, zomerse toerist.

Tijdens je vakantie in Garmisch-Partenkirchen moet je natuurlijk een bezoek hebben gebracht aan de beroemde skischans en het Olympisch stadion. De Zugspitze is de hoogste berg in de omgeving en te bezoeken met de kabelbaan.

Voor een actieve vakantie kun je wandelen in de berggebieden en een bezoek brengen aan de Partnachklamm. In het oude centrum vind je mooie oude kerken en kun je genieten van de traditionele Duitse bouwstijlen.

uitzicht vanuit het restaurant van het Dorint Hotel

Tip: Dorint Sporthotel met geweldig uitzicht op de bergen

Dit is echt een verwenhotel. Met een heel goed ontbijt en diner, prachtige uitzichten, grote kamers, zwembad en wellness faciliteiten. Het ligt op 1 km van het centrum.

De Zugspitze, hoogste berg van Duitsland

kapelletje-zugspitze-dod-800.jpg

De Zugspitze is 2962 meter hoog en is daarmee de hoogste berg van Duitsland. En het doet daarmee niet onder voor de Alpenreuzen van Oostenrijk.

Op de top is een restaurant, een kapelletje, klein museum en bij goed weer het prachtige uitzicht over de omgeving. Zonder sneeuw is de top wel erg kaal...

De glazen vloer van de kabelbaan

Met de Seilbahn Zugspitze kun je naar de top. Dit is een bijzondere kabelbaan, want de cabines hebben een glazen bodem, met een prachtig zicht op het dal.

Alleen minder geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Een goed alternatief is de Zugspitzbaan, een tandradbaan die steil omhoog gaat, het laatste stuk door een lange tunnel.

Leuk is om omhoog het treintje te nemen en terug de gondel, of andersom

De Eibsee met daarachter de Zugspitze

De start van de kabelbaan vind je bij de Eibsee. dat staat vanaf Garmisch-Partenkirchen goed aangegeven. De Zugspitzbaan start al bij het IJsstadion in Garmisch. Bij de Eibsee kan je dan overstappen op de gondel.

De prijs van de kabelbaan is wel een nadeel. Voor een retourticket voor 2 personen ben je meer dan 100 euro kwijt.

Als je liever met beide voeten op de grond blijft, dan raden we je aan om een wandeling te maken om de Eibsee. Deze wandeling van iets meer dan 6 kilometer voert je langs het meer en door mooie natuur. Aan de Eibsee kun je ook heerlijk eten op een terras met uitzicht over het meer.

Tip: Wandeltrektocht rondom de Zugspitze

Te voet trek je van hotel naar hotel. Je volgt prachtige wandelroutes langs meren, kloven en door de bergen.  En geniet na een dag wandelen van de gastvrijheid van de gezellige hotels. De reis start in Garmisch-Partenkirchen.

De beroemde Skischans en het Olympisch stadion

De skischanzen in het Olympisch stadion van Garmisch-Partenkirchen

De grote Olympiaschans in Garmisch-Partenkirchen is de skischans, waar elk jaar op nieuwjaarsdag skischanswedstrijden plaatsvinden. De schans werd gebouwd voor de Olympische Spelen in 1936 en is nu onderdeel van het Vierschansentoernooi.

Door de jaren heen is de schans verschillende keren verbouwd. De huidige schans werd in 2007 in gebruik genomen.

Bij de skischans vind je ook het Olympische stadion uit 1936, dat werd geopend door Hitler. Dit stadion is, net als de schans, gratis te bezoeken.

De prachtige Partnachklamm

Patrick in de Partnachklamm

Een andere must-see, of eigenlijk must-do is de Partnachklamm. Het water van de gletsjers op de Zugspitze verdwijnt eerst in de grond, om op 1500 meter hoogte weer tevoorschijn te komen.

Het wilde water perst zich dan door verschillende kloven, waarvan de Partnachklamm de bekendste en mooiste is.

De ingang van de Partnachklamm ligt vlakbij het Olympisch stadion en hier kun je ook parkeren. 

De Partnachklamm in Duitsland

De kloof is 700 meter lang en op sommige plekken wel 80 meter diep. Er zijn wandelpaden in aangelegd, zodat de kloof makkelijk begaanbaar is.

Je kunt de kloof voor een klein bedrag bezoeken. De wandeling door de kloof duurt ongeveer 20 minuten en via een boswandeling van ongeveer een uur kom je weer terug bij de Olympisch stadion.

De Partnachklamm is in principe het hele jaar door geopend, maar kan bij slecht weer gesloten zijn.

Vakantiehuisje in Bad kohlgrub

Tip: Boek een huisje in de natuur

In de mooie natuur in de omgeving van Garmisch-Partenkirchen kun je knusse vakantiehuisjes boeken bij Natuurhuisjes.

Mooie gebouwen en gezelligheid in beide dorpen

In het oude centrum van zowel Garmisch als Partenkirchen vind je veel traditionele, Duitse architectuur.

Hoogtepunt is de Ludwigstraße in Partenkirchen. In deze straat vind je prachtig beschilderde huizen. In de schilderingen kun je de geschiedenis van het dorp zien. Je kunt zien waar het gebouw vroeger voor gebruikt werd. Nu zijn er vooral winkels en horeca te vinden.

In beide kernen vind je verschillende oude kerken, die een bezoek waard zijn, zoals de Sint-Martin kerk, de Himmelfahrtkirche en de Sebastianker.

Patrick bij de St. martinkerk in Garmisch Partenkirchen

De Sint-Martin kerk werd in 1730 gebouwd op een plaats waar al sinds het jaar 800 een kerk stond. Vooral de plafondschilderingen in de kerk zijn indrukwekkend.

Omdat de stad vooral gericht is op toerisme vind je in het centrum genoeg winkeltjes om lekker te shoppen en een drankje te doen bij de café's.

Je vakantie in Garmisch-Partenkirchen is niet compleet zonder de traditionele schitzel, bratwurst en spätzle, waarvoor je bij de restaurants in het centrum zeker terecht kunt.

Uitzicht vanuit het zwembad van hotel Werdenfelserei

Tip: Hotels in Garmisch-Partenkirchen

Ben je op zoek naar een goedkoop klein knus hotel. Of zoek je juist een groter hotel met veel faciliteiten zoals het wellness hotel Werdenfelserei van de foto. Bij Booking.com hebben ze veel keuze.

Hier nog wat leuke sfeerplaatjes van onze vakantie in Garmisch-Partenkirchen en omgeving.

Een mooi plaatje in Garmisch-Partenkirchen aan de Riessersee, met uitzicht op de Zugspitze
Boven is het minstens zo mooi al beneden!