Het Altmühltal, fiets- en wandelparadijs tussen de fossielen

Natuurpark Altmühltal is met de panoramaweg en de radweg populair bij wandelaars en fietsers. Bovendien is het de vindplaats van diverse fossielen, waaronder de oervogel Archaeopteryx.

Mooie dorpjes (dit is Essing) tussen de rotsen in het Altmühltal

Het Altmühltal is een natuurgebied in Beieren, tussen München en Nürnberg. Het vormt een brede strook om de rivier Altmühl, die ontspringt vlakbij Rothenburg ob der Tauber, en bij Kelheim uitmondt in de Donau.

Pittoreske dorpjes en een beeldschone natuur met idyllische meren en beekjes maken van dit natuurpark het perfecte vakantiegebied. Maar het staat ook bekend als de thuisbasis van de oervogel Archaeopteryx.

Je kunt het natuurpark zowel te voet als op de fiets en de boot verkennen. Naast de fossielen vind je er ook vlinders, vogels en mooie stadjes.

Panoramaweg en andere wandelroutes in de natuur

Heerlijk wandelen over de Panoramaweg Altmühltal

De Altmühltal-Panoramaweg wordt beschouwd als één van de Duitse top wandelroutes. De route loopt 200 km lang dwars door het natuurpark. Je start in Gunzenhausen en wandelt tot Kelheim.

De route voert je in tien etappes langs imposante ruïnes, idyllische meertjes, indrukwekkende rotspartijen en weides vol grazende lammetjes.

Vind je 200 km iets te lang? Dan kun je één of meerdere etappes kiezen, of kies uit 19 andere wandelroutes met een lengte van 8 tot 85 km.

Wie van cultuur houdt, kiest voor het Ridder en Romeins pad of het Kasteelpad in de Anlauter-vallei. Liefhebbers van de natuur kiezen voor de Walting-route of de Dollnstein-Wellheim-route. Zo vindt iedereen wel een wandelroute die hem of haar bevalt.

SNP wandelvakantie Altmühltal Panoramaweg

Tip: SNP wandelvakantie Altmühltal Panoramaweg

Een prachtige wandelvakantie van 6 dagen over het mooiste deel van de Altmühltal Panoramaweg. Je overnacht in kleine hotels in prachtige historische stadjes, waaronder het bekende Pappenheim en Eichstatt.

Op de fiets van de bron tot aan de Donau

Zicht op de Twaalf Apostelen rotsformatie vanaf de Altmühltal radweg

Verken je liever het Altmühltal op de fiets? Dat kan! Ver weg van het verkeer fiets je over de Altmühltal radweg. Deze fietsroute is wel 167 km lang.

Je volgt de rustig stromende Altmühl van Gunzenhausen tot Kelheim. Laat je onderweg verrassen door de machtige rotspartijen van de Fränkische Alb, ook wel de Fränkische Jura genoemd.

Hier geniet je bovendien van weelderige weidelandschappen en de indrukwekkende jeneverbesheide.

De avonturiers kunnen van de route afwijken en op verkenning gaan via voormalige spoorlijnen tot aan de top van het middengebergte.

Fossielen en dino's zoeken

Reconstructie van de oervogel Archaeopteryx

Het Altmühltal is een belangrijke archeologische vindplaats. De fossielen van de zogenaamde oervogel Archaeopteryx werden alleen hier gevonden. Je vindt ze in het Jura Museum in Eichstätt en in het Burgermeister Mülller Museum in Solnhofen.

Maar ook andere fossiele vondsten uit de regio zijn sensationeel. Bij Denkendorf is een dinosaurusmuseum, waar je een reis maakt naar de prehistorie. Je wandelt langs een bospad van anderhalve kilometer waar je 70 levensechte replica's van dinosaurussen en andere prehistorische dieren tegenkomt.

In het museum krijg je een nog betere kijk op de wereld van de Jura. Je vindt er spectaculaire vondsten zoals de Juravenator starki, Europa's best bewaarde roofzuchtige dinosaurus.

Voor de kinderen worden er spannende rondleidingen en doe-activiteiten georganiseerd. Zo kunnen zij in de vijf steengroeven van het natuurpark op zoek gaan naar de fossielen van gevaarlijke roofvissen, zeeslakken, pterosauriërs en oerinsecten.

Tip: Verblijf in de natuur in een natuurhuisje

In het Altmühltal kun je via Natuurhuisje een vakantiehuis boeken in de natuur. In het aanbod zitten pipowagens en kleine huisjes voor twee personen. Maar ook vakantiehuizen voor 6 of 8 personen.

Ook de Neanderthalers, Kelten en Romeinen waren hier

Geïnteresseerden in andere perioden in de geschiedenis komen in het Altmühltal ook aan hun trekken.

In het gratis toegankelijke Archeologische Park Altmühltal zie je langs een route van 39 km hoe de Neanderthalers woonden en jaagden op mammoeten. De route loopt grotendeels langs het Altmühltal fietspad.

Ook het Levend historisch dorp Landersdorf is gratis toegankelijk. Hier vind je een Keltisch huis en andere huizen uit verschillende perioden.

Ook reconstructies van Romeinse bouwwerken zijn op verschillende plekken te vinden. Bewonder de Limestoren bij Erkertshofen, of Villa Rustica bij Möckenlohe.

En dit zijn nog maar enkelen van de historische bezienswaardigheden in het Altmühltal.

Beleef het Altmühltal vanaf de rivier

Kanoën op de Altmühl

De bijzondere natuur van het Altmühltal is misschien nog wel het beste te bewonderen vanaf het water. De Altmühl is een smalle, langzaam stromende rivier, die het beste met een kano of kajak kan worden bevaren.

Op verschillende plekken worden kano's verhuurd, en de verhuurbedrijven halen de kano's ook weer op bij het afgesproken eindpunt.

Op deze manier zijn verschillende etappes te varen. Bijzonder mooi is het stuk langs de 12 apostelen rotsformatie. Hiervoor kan je het beste opstappen bij Pappenheim.

Slapen in een wijnvat in het Altmuhltal

Tip: AZUR Camping Altmühltal

Een heerlijk plekje voor fietsers die zelf accommodaties regelen is AZUR Camping Altmühltal in Kipfenberg. Op de camping hebben ze speciale trekkershutten in de vorm van een wijnvat. Ook hebben ze mooie glampingtenten. De camping ligt op 21 km van Eichstätt.

Vele wegen leiden naar water

Voor een ander bijzonder natuurspektakel moet je bij Wolfsbronn in Meinheim zijn. De Steinerne Rinne is een kalkstenen verhoging waarop het bronwater van het bos zich door de jaren heen een weg heeft gebaand in het dal.

Dit steenkanaal is ondertussen 120 meter lang en wel 1m60 hoog. Jaarlijks groeit de dam een beetje meer.

Het water uit de Fränkische Alb is kostbaar en geneeskrachtig. Vlakbij het natuurpark vind je de wellnesscentra Limes-Therme, Altmültherme en Kaiser-Therme waar je geniet en ontspant met behulp van dit zwavelwater.

In de moderne sauna's en zoutgrotten kom je tot rust en voel je de dagelijkse spanning van je schouders glijden. Een massage maakt de belevenis helemaal af.

De mooiste stadjes van het Altmühltal

Uitzicht over het plaatsje Dietfurt an der Altmühl

Er liggen vele pittoreske stadjes in het natuurpark Altmühltal. Ieder stadje heeft zijn eigen unieke mix van cultuur, historiek en archeologie.

Pappenheim is een aanrader, met zijn stadsmuur, oude binnenstad, burcht èn slot. Eichstätt heeft diverse prachtige gebouwen, kerken en kloosters. En het kleine, schattige Riedenburg is ook een pareltje.

In Kelheim mondt de Altmühl uiteindelijk in de Donau. Neem hier de tijd om een kijkje te nemen bij de Donaudurchbruch.

Deze smalle, hoge kloof met rotsen, bomen en stranden wordt doorkliefd door de rivier de Donau. Dit deel van de rivier wordt door velen benoemd als het prachtigste deel van de Donau.

Terras aan het water bij bierhotel en Brauereigasthof Schneider

Tip: Bierhotel - Hotel & Brauereigasthof Schneider

Prachtig gelegen aan het water ligt dit zeer gastvrije hotel in het kleine plaatsje Essen op ongeveer 10 km van Kelheim. Je kan er goed eten en het ontbijt is top. Het heeft een terras aan het water.