Een fietsvakantie in het Altmühltal

Het Altmühltal in Beieren leent zich uitstekend voor een fietsvakantie. Kies de ideale route langs rivieren, bergen en prachtige stadjes.

Altmühl radweg in het mooie Altmühltal

Het Altmühltal is een prachtig natuurgebied in het midden van de deelstaat Beieren. Hier zijn fossielen van de oervogel Archaeopteryx gevonden. En er waren ook nederzettingen van Neanderthalers, Kelten en Romeinen. Je leest er meer over op de pagina over het Altmühltal.

Voor fietsers is dit een prachtig gebied. De Altmühl radweg loopt langs de rivier met de zelfde naam, en is grotendeels vlak, terwijl je door bergachtig gebied fietst.

De fietsvakanties die hier georganiseerd worden volgen dan ook grotendeels deze radweg. Maar er zijn ook routes die deels langs de nabijgelegen Donau gaan, en een paar alternatieven.

Hieronder hebben we het aanbod van fietsvakanties in het Altmühtal van verschillende reisorganisaties op een rijtje gezet:

SNP

SNP is een reisorganisatie gespecialiseerd in actieve natuurreizen. Logisch dus dat ze ook twee fietsreizen hebben in het groene Altmühltal, waaronder één voor gezinnen:

7-daagse fietsvakantie langs Donau en Altmühl

Deze reis van SNP volgt bijna exact dezelfde route als de Donau en Altmühl reis van TUI. Het is één dag korter omdat vanaf Kelheim de reis terug naar Regensburg per trein wordt afgelegd.

Gezinsreis fietsen en kanoën in het Altmühltal

Bijzonder leuke en afwisselende 6-daagse gezinsreis in het Altmühltal tussen Treuchtlingen en Pfünz. Overnachten in Mühlheim en Eichstätt.

Naast het fietsen staan er diverse andere leuke activiteiten op het programma. Zo kan je gaan klimmen, kanoën en fossielen zoeken.

Fital

Fital is een specialist in fietsvakanties. Zij hebben 3 bijzondere fietsvakanties in het Altmühltal:

7-daagse fietsvakantie van Rothenburg naar Regensburg

Fital heeft, net als TUI, ook een reis van Rothenburg naar Regensburg door het Altmühltal. De verschillen tussen beide reizen zijn klein, maar bij Fital zit er geen stukje reis per trein bij. De fietsafstanden zijn in het tweede deel van de reis daardoor iets langer.

Fietsvakantie Altmühltal vanuit standplaats Gunzenhausen

Bij deze reis van Fital verblijf je 7 nachten in het 4-sterren Parkhotel in Gunzenhausen. Vanuit deze standplaats maak je iedere dag een fietstocht in verschillende richtingen.

Op deze manier zie je toch telkens een ander stukje van het Altmühltal. Op sommige dagen is een stukje vervoer met de trein inbegrepen.

10-daagse fietsvakantie Donau en Altmühl

Ook Fital heeft een fietsreis langs Donau en Altmühl, maar dan wel een heel ander stuk Donau. Je start hier namelijk bij Donaueschingen, bij de bron van de Donau.

Je fietst hier dus langs het bijzondere eerste stuk van de Donau. Na Ulm volgt een transfer per bus naar de Altmühl radweg.

Dit is een groepsreis, inclusief vervoer per bus van en naar Nederland. Maar eventueel kan je daarvoor ook je eigen auto gebruiken.

TUI (voorheen Kras)

De reisorganisatie Kras is sinds begin 2021 ondergebracht bij TUI. En dat geldt ook voor de fietsvakanties. TUI heeft er twee in het Altmühltal:

7-daagse fietsvakantie in het Altmühltal

Deze 7-daagse fietsvakantie start in het prachtige stadje Rothenburg ob der Tauber. Hiervandaan fiets je naar de bron van de Altmühl, en langs de rivier door naar Herrieden.

In de dagen erna fiets je door de natuur en langs stadjes als Gunzenhausen, Wettelsheim en Pappenheim. In Solnhofen pak je de trein naar Eichstätt. Vanaf Kelheim vervolg je de weg tot aan de mooie grote stad Regensburg.

8-daagse fietsvakantie langs Donau en Altmühl

Deze reis begint in Regensburg, waarna je langs de Donau naar Kelheim fietst. Daar stap je op de boot voor een mooie tocht tot Bad Gögging. De dag daarna verder langs de Donau tot Neuburg.

De volgende dag fiets je door het Urdonautal tot aan de Altmühl bij Eichstät. En de andere dagen maak je de ronde compleet via Kelheim weer naar Regensburg. Zo kom je langs de mooiste plekjes van de twee rivieren.

Fietsrelax

Fietsrelax is een kleine organisatie, gespecialiseerd in fietsreizen. Zij zijn ook eigenaren van de Fietsvakantiewinkel, en weten dus waarover zij praten. In het Altmühltal hebben zij de volgende reis:

8-daagse fietsvakantie van Rothenburg naar Regensburg

Fietsrelax heeft ook een fietsvakantie van Rothenburg naar Regensburg in het assortiment. Of eigenlijk twee, want je kan kiezen tussen categorie A of B.

Bij categorie B verblijf je in 2- of 3-sterren hotels. Prima accommodaties. Maar bij categorie A verblijf je in 3- of 4-sterren hotels. Dat is dus net wat luxer, en diverse hotels bevinden zich op top-locaties, zoals in hartje Rothenburg. Het verschil is zo'n € 100,- per persoon.

Wat route betreft is er weinig verschil met de andere aanbieders. Je doet de route in 8 dagen, dus net wat relaxter...