Een stedentrip in Augsburg: de Romeinse stad met het oudste woningbouwproject ter wereld

Augsburg in Duitsland is niet één van de bekendste steden, maar deze stad is zeker een vakantie of stedentrip waard. Augsburg is door de Romeinen gesticht in 15 voor Christus en is daarmee één van de oudste steden van Duitsland.

Prachtige fontein met standbeeld van Hercules in Augsburg

Augsburg staat bekend om zijn rijke geschiedenis en prachtige oude gebouwen. Het is een must-see voor de geschiedenis- en cultuurliefhebber, maar je vindt er ook bijzondere natuur.

Augsburg ligt in Beieren, grofweg tussen München en Stuttgart. Het is één van de steden aan de Romantische Strasse, één van de populairste toeristische routes in Duitsland.

Het is daarnaast goed te bereiken met de Duitse ICE. Vanaf Utrecht ben je er in iets meer dan 6 uur, ideaal voor een stedentrip in Augsburg.

De geschiedenisliefhebber kan zijn hart ophalen in deze stad. De Fuggerei mag je absoluut niet missen. Bezoek daarnaast het Raadhuis met zijn ‘Gouden Zaal’, het Mozarthuis, de vele musea en het waternetwerk.

Bord van de Romantische Strasse

Tip: Rondreis Beieren langs de Romantische Strasse

In 11 of 13 dagen reis je langs de hoogtepunten van de Romantische Strasse met natuurlijk een verblijf in Augsburg. Daarnaast overnacht je in Würzburg, Rothenburg, Donauwörth en Füssen.

Het oudste woningbouwproject de Fuggerei

Wandelen door de Fuggerei in Augsburg

De Fuggerei is de oudste sociale woningbouw van de wereld. Het complex is in 1516 opgericht door Jakob Fugger de Rijke.

Het bijzondere van de Fuggerei is, dat het nog steeds als sociale woningbouw in gebruik is. De voorwaarden om er te wonen en de huur zijn in al die eeuwen niet veranderd.

In dit bijzondere complex kun je de huizen en kerk bekijken en leer je in het Fuggereimuseum van alles over de leven van de bewoners.

Het prachtige Raadhuisin Renaissance stijl

Het raadhuis van Augsburg met de Perlachturm

Vanaf het raadhuisplein heb je het beste zicht op het prachtige Raadhuis in renaissance stijl. Maar ook van binnen is genoeg te zien.

De Gouden Zaal met zijn mooie schilderijen en bladgouden plafond geldt als één van de pronkstukken van de Duitse renaissance. De Fürstenzimmer heeft met zijn houtsnijwerk een totaal andere stijl, maar is even prachtig.

Naast het raadhuis staat de Perlachturm, die een mooi uitzicht biedt over de stad. Tijdens de jaarlijkse kerstmarkt kun je elk weekend genieten van het engelspel, dat zich afspeelt in de ramen van de raadhuis.

Een waterhuishouding uit de Romeinse tijd

De waterwerken bij de Kuhsee in Augsburg

Door de ligging van Augsburg in Duitsland bij 3 rivieren werd al vanaf Romeinse tijd goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het water.

Er werd een netwerk aangelegd van kanalen, waarbij vuil en schoon water werd gescheiden. Ook werd waterdruk gebruikt om bijvoorbeeld latrines te spoelen en er werd zelfs gebruik gemaakt van koeling door middel van water.

Dit netwerk werd in 2019 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Vooral de watertorens zijn zeker een bezoek waard.

Slaapkamer van hotel Augsburger Hof

Tip: Hotel Augsburger Hof

Een goed traditioneel hotel in het centrum van Augsburg, tegenover het Mozarthuis. Op loopafstand van de andere bezienswaardigheden. Parkeergarage zit vlakbij het hotel. En er zijn ook kamers voor 4 personen.

Het Mozarthuis

Het Mozarthuis is het geboortehuis van Leopold Mozart, de vader van Wolfgang Amadeus Mozart. Wolfgang heeft meerdere malen een vakantie in Ausburg doorgebracht.

In het Mozarthuis is een museum ingericht, dat zich richt op de familie Mozart. En dan met name natuurlijk op het bekendste lid van de familie.

Er is onder andere een klavier te zien, waarop Wolfgang Amadeus Mozart heeft gespeeld en er zijn partituren en brieven van hem te zien.

Augsburger Puppenkiste

De Beatles bij de Augsburger Puppenkiste

De Augsburger Puppenkiste is een oud poppentheater, dat in de Tweede Wereldoorlog is opgericht en waar nog steeds voorstellingen worden gegeven.

In het museum zijn veel poppen te zien, waaronder bekende poppen van TV-series. De poppenkastvoorstellingen zijn niet alleen voor kinderen, er zijn ook speciale voorstellingen voor volwassenen.

Augsburger Zoo

Als je genoeg cultuur hebt gesnoven is de Augsburger Zoo een fijne plek om te bezoeken. Er zijn tijgers, olifanten en neushoorns, maar ook een reptielenhuis, genoeg om je een hele dag te vermaken.

Kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin en de kinderboerderij met een treintje.

Wandelen in stad en natuur

De Beatles bij de Augsburger Puppenkiste

Ook voor de wandelaar is er genoeg te beleven in Augsburg. De stad wordt doorkruist door de Lech en de Wertach. Aan de oevers van de Lech kun je heerlijk wandelen en vind je prachtige natuurgebieden, waaronder het Augsburger Stadtwald.

Of ga lekker winkelen in het centrum van de stad en breng een bezoek aan de stadmarkt voor lekker eten en verse groente en fruit.

Als bruisende studentenstad zijn er genoeg mogelijkheden voor een hapje en een drankje, waarbij elke wereldkeuken vertegenwoordigd is. TIP: Ga een lekker biertje drinken in de biergarten van het Zeughaus.

Kortom, er is genoeg om je vakantie in Augsburg tot een succes te maken.

Hotel am Alten Park in Augsburg

Tip: Hotel am Alten Park

Heel goed hotel met rustige ligging in het oude park, dichtbij het station. Het centrum van Augsburg ligt op minder dan 1 km wandelen. In de omgeving kun je gemakkelijk parkeren.